A véradókat ünnepli a világ • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

A véradókat ünnepli a világ

 

Karl Landsteiner orvosi Nobel-díjas bécsi orvosnak köszönhetjük a vércsoport-rendszer felfedezését. Tiszteletére 2004 óta születése napja, június 14-e az Egészségügyi Világszervezet (WHO) és a Nemzetközi Vöröskereszt kezdeményezésére a Véradók Világnapja.

A vér és a vérkészítmények pótolhatatlanok a nemzeti egyészségügyi programban, ezért a véradás nélkülözhetetlen a gyógyításban és az életmentésben. A tudomány mai állása szerint a vér semmi mással nem helyettesíthető, mesterségesen nem előállítható, csak véradással.

Falfestés a pécsi Veress Endre úti rendelőintézet falán. Három éve készítették a Vöröskereszt munkatársai és önkéntesek.

Ezen a napon mondunk köszönetet a rendszeres véradóknak, azoknak, akik önként nyújtják a karjukat, beteg embertársaik segítése érdekében. A társadalmi felelősségvállalás e formája, az a fél óra és 4,5 dl vér, amelyet a véradó önmagából ad, három ember életét menti meg. A leadott teljes vérből háromféle vérkészítményt lehet előállítani: vörösvértest- és trombocitakoncentrátumot, valamint plazmakészítményt.

A biztonságos betegellátáshoz napi 1600-1800 véradásból származó teljes véregységre van szüksége az országnak. Egyes vérkészítmények 5 napnál tovább nem tárolhatóak, így a folyamatosság szükségszerű a véradásszervezésben, amely a Magyar Vöröskereszt és az Országos Vérellátó Szolgálat feladata.

Tisztelgünk és kérünk. Minden embert arra bátorítunk, hogy véradóvá váljon, tapasztalja meg a nagylelkűséget és a segítségnyújtás e nemes módját. Véradó lehet minden egészséges nagykorú, amennyiben a súlya több, mint 50 kilogramm. A felső korhatár 65 év. A véradás előtt orvosi vizsgálattal állapítják meg a donor alkalmasságát a véradáshoz, a leadott vért különböző betegségekre előszűrik, így a véradó információt kaphat az egészségügyi állapotáról is.

 

Aranyosi Ervin a Véradók himnuszában így fogalmaz:

 

„Segít hát visszaadni mások álmait,
szeretettel, amely a szívedben lakik.
Szeretettel, amely a szíved mélyén él,
ami oly meleg, tiszta, s piros, mint a vér.

 

A Magyar Vöröskereszt Baranya Megyei Szervezete ez úton mond köszönetet minden kedves önkéntes véradójának.

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS