Párizsi séták • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Párizsi séták

 

8. Közösségi kertek. Második rész

 

Clos des Blancs-Manteaux

 

Clos des Blancs-Manteaux

 

Az elegáns Marais negyedben sétáló turista a rue des Blancs-Manteaux 21-es szám elé érkezve nem kis meglepetéssel egy magas fallal körülvett kertet talál, amelynek neve Clos des Blancs-Manteux. A közösségi kertet 2010-ben avatták fel. A kertben több mint 250 növény és virág látható, amiket az érdeklődők a hétvégeken csodálhatnak meg.

 

Virágok a közösségi kertben

 

A 100 négyzetméteres területen három nagy parcella van, amit húsz „kertész” művel. A kisebb parcellákat 4-5 kertbarát gondozza. Ezekben a minikertekben borsót, paradicsomot, fűszernövényeket, burgonyát termelnek. Diákok is részt vesznek a kerti munkákban.

 

Parcellák a közösségi kertben

 

Változatos növények

 

 

Le jardin du Ruisseau

 

Le jardin des Ruisseaux

 

Ez a közösségi kert egy igazi oázis a Porte de Clignancourt-nál, a 4-es metró végállomásánál. Nevét a Ruisseau utcáról kapta. Az 1998-ban megalakult baráti társaság a városnegyed lakóinak egy kellemes találkozóhelyet akart kialakítani különféle rendezvényekkel. A szervezők fő célja a tudatos környezetvédelem kialakítása már a gyermekeknél is. Az egy hektárnyi terület (400×20 méter) a legnagyobb közösségi kert Párizsban.

A kertben a baráti társaság egy „tyúkólat” is létesített, ami az ott haladó vasút kocsijaira hasonlít. A 9 négyzetméteres bódét először gyermekjátszóháznak szánták, később tyúkok otthona lett.

 

A tyúkól

 

Még egy méhészet is helyet kap a kertben.

 

A méhészet

 

A baráti társaság minden évben megrendez egy tánc- és zenefesztivált a közösségi kert színpadán szeptember 19. és 20-án. Ezek közül az egyik leglátványosabb az afrikai, ázsiai és európai kortárs táncoké volt.

 

Táncfesztivál

 

Afrikai énekes a közösségi kert színpadán

 

Közösségi kertek a háztetőn. Peas and Love

 

Veteményes kert Párizsban, egy háztetőn

 

A Peas and Love elnevezésű vállalkozás megalapítója a belga Jean-Patrick Scheepers. A környezetbarát növénytermesztést szem előtt tartva, a vállalkozó belga és francia városi háztetőkön „vertikális kerteket” alakított ki, ahol havi negyven euróért bárki bérelhet egy parcellát. A bérlőket szakmai tanácsokkal látják el, akik saját kezükkel szüretelhetik le a termést. Mindegyik parcella négy négyzetméter nagyságú. A nagyvárosok lakói közel kerülnek a természethez, ami Párizsban ritka élmény. A biotermékekre hatásos reklámok hívják fel a figyelmet: „Saját magunknak leszedni a zöldségeket kikapcsolódás és nevelő tevékenység egyszerre. Kitűnő alkalom megtanítani a gyerekeknek, hogy a krumpli nem a nagyáruházak műanyag szatyraiban terem, ugyanakkor szerelmünkkel egy meghitt órát tölthetünk el.”

 

Veteményes parcellák a háztetőn

 

Jean-Patrick Scheepers így jelölte meg a célszemélyeket, akik igénybe veszik szolgáltatásaikat: „Azokra az emberekre számítunk, akiknek kevés idejük, kevés helyük és kevés tudásuk van ahhoz, hogy egyedül elboldoguljanak.” A kertészkedés fortélyait a szusi készítéséhez hasonlítja: „Olyan ez, mint a szusi elkészítése. Természetesnek tűnik, de eléggé bonyolult, ha jól akarjuk csinálni.”

 

Jean-Patrick Scheepers

 

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS