Jerry Mayer: Keresztül-kasul • Hetedhéthatár

Színház

Jerry Mayer: Keresztül-kasul

magyarországi bemutató

 

A Rózsavölgyi Szalon újabb előadása

Pokorny Lia és Király Dániel. Ők ketten most játszanak együtt színházban.
Pokorny Liának ez a második darabja itt. Még most is teltházakkal megy a Valami csaj(ok), amelyben Őze Áron a partnere.
Király Dániel először szerepel a Rózsavölgyi Szalon színpadán.
A Keresztül-kasul rendezője: Dicső Dániel, ő vitte színre a Végszó, a romance.com, a Táncórák, a Salamon király szorong című darabokat. (Karácsony Ágnes)

*

Az előadás szereplői és a rendező
Fotó: Molnár Miklós

Janet nincs jó kedvében, amikor szombat hajnalban felszáll a San Franciscó-i repülőtérről induló helyközi gyorsvonatra. Nemrég köszönt el a fiától, aki keresztülhúzta az anyja terveit, ezt nehezen viseli Janet, aki mindent szeret előre megtervezni mások életében is, ragaszkodik a szabályokhoz, a sajátjaihoz is, azokból elég sok van. Janet pszichoterapeuta. Mániás keresztrejtvényfejtő. Most is nála van a New York Times szombati melléklete a rejtvényekkel. Mindig tollal írja be az üres mezőkbe a szavakat, biztos magában, biztos a megfejtéseiben. Profi rejtvényes. Egyedül van a vonatkocsiban. Pillanattal az ajtók záródása előtt felugrik egy fiatalember a szerelvényre. Ő Josh. Volt színész, dolgozott a családi gombüzletben, tizennyolc hónapja nincs állása. Mindketten házasok. Mindketten magányosak. Egymás számára teljesen idegenek. Aztán Josh is kinyitja a New York Times szombati mellékletét, ő is belekezd a keresztrejtvényfejtésbe. Ceruzával töltögeti a vízszintes és függőleges sorokat. Amatőr rejtvényes. Ő inkább beszélgetne, nem is bírja sokáig a rejtvény fölött. Janet viszont azt gondolja, hogy a keresztrejtvény az élet metaforája: aki befejezi, sikeres, aki abbahagyja, kudarcot vall. Mindenesetre segítséget kínál Joshnak. Szóról szóra, keresztül-kasul haladnak a rejtvényben, közben egyre több mindent ismernek meg a másikból, s ha a keresztrejtvény tényleg metafora, akkor mindketten igyekeznek megoldó kulcsot találni a másik életéhez és kitölteni az üres lelki rubrikákat.

A rendkívül sikeres amerikai sorozatíró, Jerry Mayer Keresztül-kasul című szellemes és romantikus vígjátékának az egyik megfejtése bizonyosan az: racionális világunkban is elég lehet másfél óra ahhoz, hogy egy kiszámíthatóan és szokásosan unalmasnak induló utazás kiszámíthatatlanul és szokatlanul érzelmessé és szenvedélyessé váljon.

Szereplők: Pokorny Lia, Király Dániel

Dramaturg: Hárs Anna
Fordította: Makai Luca és Hárs Anna
Jelmeztervező: Cselényi Nóra
Látványtervező: Enyvvári Péter
Rendező: Dicső Dániel
Bemutató: 2021. július 5.

Az előadást 12 éven felüli nézőinknek ajánljuk!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS