A virágos Córdoba. Második rész • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A virágos Córdoba. Második rész

 

A múlt héten Córdoba magánházainak kertjeibe látogattunk el. Egy másik típusú kert a műemlékek és középületek belső udvarait díszíti. Ezek közül a leghíresebb a Viana palota (Palacio de Viana). Tizenkét udvara van, pompás fákkal és virágokkal. Egész évben látogatható. A palota építését 1492-ben kezdték el Gómez Suárez de Figueroa megrendelésére. Az épület későbbi tulajdonosai három évszázadon át bővítették, modernizálták. 1981-ben a spanyol király „történelmi-művészeti műemlékké” nyilvánította, két évvel később udvarai és kertjei elnyerték a „Művészi Kert” kitüntető címet.

 

A Viana palota

 

A palota termei jelenleg 17-18. századi bútorokkal vannak berendezve. A spanyol nemesség a francia stílust követte a bútorok terén, amire jó példa a Fekete hálószoba, ami sötét tónusáról kapta nevét.

 

A Fekete hálószoba

 

A palota egyik híres lakójának, Mme Sofía Amelia de Lancasternek kedvenc tartózkodási helye volt a Vörös szalon.

 

A Vörös szalon

 

A Viana palota kertjeinek meglátogatása nem hagyható ki a városnézésből. A római és arab hagyományokkal rendelkező, öt évszázadra visszatekintő palota tizenkét udvara egyedülálló élményt nyújt a látogatók számára. Mindegyik kertnek megvan a maga jellegzetessége. A számomra legérdekesebb hat udvart mutatom be.

 

A Fogadó udvar (Patio de recibo)

 

A palota bejárata a Fogadó udvar. A 16. századi, trapéz alakú bejáratot tizenhat toszkánai oszlop veszi körül

 

A Fogadó udvar

 

 

A Macskák udvara (Patio des los gatos)

 

A város legrégibb és egyik legérdekesebb udvara A Macskák udvara. Nevét onnan kapta, hogy a környék összes macskája odagyűlt az étel szagára. A középkori jellegét máig megőrző udvarban van egy kút, a falakon pedig cserepekben muskátlik és egyéb virágok függenek.

 

A Macskák udvara

 

 

A Narancsok udvara (Patio de los naranjos)

 

Az arab veteményes kertekre emlékeztető udvar. A muzulmánok számára a növények voltak a kertek legfőbb díszei. Virágok és narancsfák egészítették ki a látványt.

 

A Narancsok udvara

 

 

 

A Rácsok udvara (Patio de las rejas)

 

A palotának ez az egyetlen udvara, amelynek három, kovácsoltvasból készült bejárata van. A tulajdonosok az utcára néző rácsos kaput arra is használták, hogy azon át nézzék végig a körmeneteket és egyéb látványosságokat.

 

A Rácsok udvara

 

 

 

A Kút udvara (Patio del pozo)

 

Az udvar fő látványossága a virágokon kívül egy kút, amelyet a Colodro patak lát el vízzel. Ebből a kútból öntözik a palota valamennyi növényét, és a szökőkutak is ennek vizével működnek.

 

A Kút udvara

 

 

Az Oszlopok udvara (Patio de columnas)

 

Ez az utoljára megnyitott udvar a nagyközönség számára. 1980-tól látogatható és ünnepségek, rendezvények szervezését is lehetővé teszi.

 

Az Oszlopok udvara

 

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS