Morzsák, viccek és visszaemlékezések – 17. • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Morzsák, viccek és visszaemlékezések – 17.

 

Dr. Lengyel Árpád

 

A XX. század első évtizedében végzett orvos a budapesti Szent Rókus kórházban kezdett dolgozni, de elvégzett egy mentőtiszti tanfolyamot is. 1912-ben jelentkezett a Cunard Line hajózási társasághoz, ahol angolul jól beszélő orvost kerestek. Akkoriban a magyarok tömegesen vándoroltak ki az Amerikai Egyesült Államokba. Így lett Lengyel doktor hajóorvos a Carpathia óceánjárón. A kalandvágy vitte rá, hogy jelentkezzék.

Egy elsüllyeszthetetlennek tartott hajóról mindig a következő mondás jut eszembe: Noé bárkáját amatőrök építették, a Titanicot profik. Nos, az emberi alkotás csúcsát jelentő hajó az Atlanti-óceánon 1912. április 14-én 23.40-kor jéghegynek ütközött, és 15-én 2.20-kor elsüllyedt. A segélykérő rádiójeleket fogták a Carpathián, amely ekkor mintegy 100 kilométerre volt a Titanictól. Mire a helyszínhez értek, a világ legnagyobb óceánjáró hajója már több darabra törve hevert az Atlanti-óceán fenekén.

Dr. Lengyel Árpád irányította a mentést. Egyes adatok szerint az áldozatok száma 1517 volt, a kimentetteké pedig 705. A Carpathia visszafordult Amerikába, hogy ott tegye partra a túlélőket. A hős orvos pedig hazaérkezése után soha többé nem szállt hajóra. Síremléke a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben látható.

 

 

A római számok

 

Az európai kultúra bölcsőjét Hellaszban, majd a Római Birodalomban ringatták. Ezt bővítették a kereszténység, a művészet és a tudomány fejlődése, a hindu, a perzsa és az arab kultúra hatásai. Arab közvetítéssel ért el hozzánk többek között a csillagászat és a matematika is.

A latin ábécé hét betűjével írjuk le ezeket a számokat: I=1, V=5,

X=10, L=50, C=100, D=500, M=1000. Alapszabály, hogy ugyanazon számból egymásután csak három írható. Azonban itt is van kivétel: a római számokkal ellátott óralapon a negyedik óra nem IV, és a tarokk-kártya négyese sem IV, hanem IIII.

Mindezek mellett a hagyomány szerint az élet számos területén megörököltük a római számokat: pápák és uralkodók neve előtt, kerületek, olimpiák, kongresszusok, törvénycikkek, évszázadok, világháborúk, a házak homlokzatán az építés dátuma, a katonai magasabbegységek közül a hadtestek jelölésére római számokat használunk. Velük jelöljük a hónapokat is.

Sajnos egyre gyakrabban lehet tapasztalni, hogy a századokat arab számmal jelölik. Nagyon csúnya szokás. Hogy nézne ki mondjuk 14. Lajos, vagy 16. Benedek, vagy 23. tc.? Akkor miért kezdtek el arab számokat használni a századoknál? Meg kéne őrizni a római számokat, szép örökségünket.

 

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS