Pillanatképek • Hetedhéthatár

Szépirodalom - próza

Pillanatképek

Egy kis statisztika

A múlt század közepén a lezajlott tanácstagi választásokat mindig nagy előkészítő munka előzte meg. Erre azért volt szükség, hogy a Hazafias Nép Front jelöltjei győztesen kerüljenek ki a választásokból. A „veszteség” szót nem ismerték, minden előkészítő feladatot alaposan áttekintettek, leellenőriztek. Azok a tanácsi dolgozók, akik ebben az időszakban tevékenykedtek az „apparátusban”, minden csínját-binját ismerték az eseményeknek, volt köztük olyan dolgozó, aki már a hatodik választás „gyönyöreit” élte át szolgálati ideje alatt.

Az egyik ilyen választásnál megkezdődött a tanácstagi választási munka előkészítő szakasza. Ennek egyik fontos állomása a választókerületben megtartott jelölőgyűlés. Mint ismeretes, itt került jelölésre a HNF által „küldött” jelölése. A szabályok szerint a megjelentek egyharmados egyetértése szükséges ahhoz, hogy felkerüljön a jelölt a szavazólapra.

Ezért aztán megtesznek mindent a HNF berkekben és a helyi tanács részéről is, hogy a körzetből minél több választópolgár jelenjen meg. Persze ez nem mindig sikeres, másnap azonban jelenteni kell a járás felé – hányan jelentek meg a kerületben és milyen volt az eredmény.

Az egyik ilyen választópolgár nélküli – éppen abban a körzetben sok volt a politika iránt kevés érdeklődést tanúsító választó – a jelölőgyűlésről készül a másnapi jelentés.

A statisztikát ismerő tanácsi dolgozó, az a bizonyos „hatodik” választást megért – Tóth Sanyi – összeállítja a jelentést:

– Ott volt a levezető elnök – ez egy, ott volt a jelölt, ez kettő, ott volt az előadó, ez három, meg én, mint jegyzőkönyvvezető, ez négy. Ugye más nem volt? – ez nulla, együtt 40, tehát megjelent a választópolgárok 40 %-a, ez bőven egyharmad. Összegezve: a jelölés sikeres volt!

*

Ezt már egy rendes adófizető sem érti

Az önkormányzat adóügyi csoportján elkészült az éves adókivetési előírás minden adófizető állampolgárra, név szerint megjelölve. Az adóívek kitöltésénél, mint sok más „kampányszerű” önkormányzati munkánál, besegít az apparátus más-más dolgozója is. Ezeknek az íveknek az írása nem egy szórakoztató elfoglaltság, sok esetben olyan monoton, egyhangú munka.

Így fordulhatott elő, hogy az egyik adózó, mikor postán megkapta az adóívet – tényleg elcsodálkozott.

Az adóíven feltüntetve számmal: „tartozása 0”, aztán a megfelelő szöveg, „melyet kérünk a mellékelt postai utalványon, 8 napon belül befizetni.”


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS