Morzsák, viccek és visszaemlékezések – 20. • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

Morzsák, viccek és visszaemlékezések – 20.

 

Czinege Lajos

 

1945 után két hadseregtábornoki rendfokozatban lévő honvédelmi miniszterünk is volt. Farkas Mihály a Rákosi Mátyás vezette trojka (Rákosi, Gerő, Farkas), vagy inkább a négyes fogat (Rákosi, Gerő, Farkas, Révai) oszlopos tagja volt.

Czinege Lajosnak pedig kissé hiányosra sikeredett az életrajza a Wikipédia szerint, mert lazán átsuhan egy igen lényeges momentum fölött. A neb.hu, a Nemzeti Emlékezet Bizottságának honlapja szerint Czinege Lajos 1944 őszén tagja lett a 25. „Hunyadi” magyar fegyveres SS-gránátos­hadosztálynak. Ezt a gyöngyszemet kár lenne a feledés jótékony homályába süllyeszteni.

 

 

Hatalmas kanyarok

 

A Viccek, mormogásaim kötet 31–34. tétele olyan testvérekről szól, akik egymáshoz képest világnézetileg az ellenkező oldalon álltak. Most vegyünk szemügyre olyanokat, akik saját életük során mentek át a rossz oldalról a jóra, a rossz oldalról a még rosszabbra, vagy jó oldalról a rosszra. Következzen itt néhány képviselőjük ismertetése.

A keresztényüldöző zsidó Saul a damaszkuszi úton megtért, és így lett Paulus, a 13. apostol, vértanúsága után Szent Pál. Átváltozását Pál-fordulásnak is nevezzük.

Ocskay László, a Rákóczi-szabadságharc brigadérosa, a tűz fejedelme, Rákóczi villáma. A labancokhoz átállása után elfogták, és Érsekújvár főterén 1710-ben lefejezték.

Sztálin (Joszif Visszarionovics Dzsugasvili) az ortodox elemi népiskola után a papi szeminárium tagja lett. Innen kicsapták. Majd bűnöző életmódot folytatott: vonatrablásból kerített pénzt a kommunista párt számára. Később szovjet diktátor lett, a világtörténelem legnagyobb gonosztevője.

Beregffy Károly 1919-ben Szegeden még vöröskatona volt. Pályájának csúcsán Szálasi Ferenc honvédelmi minisztere. Ez is elég szép pálfordulás. 1946-ban kivégezték.

Tildy Zoltán református lelkész. Politizálni kezd, a koalíciós időkben miniszterelnök, majd köztársasági elnök. Mivel minden kegyelmi kérvényt elutasított, rajta maradt a palástos hóhér megbélyegző titulus. 1956-ban Nagy Imre helyettese. 1958-ban a Nagy Imre-perben hat évre ítélték.

Nagy Töhötöm négyfogadalmas jezsuita atya súlyos ellentétbe került Mindszenty hercegprímással. Ekkor Buenos Airesbe vezényelték. Ott meghasonlott önmagával. Kilépett a rendből, és megnősült. Belépett a szabadkőművesekhez, ahol hamarosan nagymesteri fokozatot szerzett. Hazatérése után az MTA Lexikonszerkesztőségében dolgozott. (Volt szerencsém személyesen is megismerni.)

Czinege Lajosról az előző tételben írtam.

 

 


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS