Megújult a nádasdladányi kastély • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Megújult a nádasdladányi kastély

Egy főúri család több évszázadot felölelő, izgalmakkal, rejtelmekkel, szerelmekkel és legendákkal átitatott története, a hétköznapok derűi, könnyei és nem utolsósorban intrikái szövik át a gyönyörűen felújított nádasdladányi Nádasdy-kastély minden zugát.

Az ide látogató ne számítson száraz dátumok, történelmi események zuhatagára, mert a termekben, szobákban, az udvaron, a parkban vagy a tóparton bóklászva mindenekelőtt a kastély egykori lakóinak társasági és családi életébe kukkanthat be, miközben az interaktív, digitális tárlatvezetésen bejárhatja az egész házat.

Aki belép a Nádasdy-kastélyba, vendégnek érezheti magát: helyet foglalhat a korabeli bútorokkal berendezett enteriőrökben, beülhet családtörténeti filmvetítésre, fényképalbumot lapozgathat a szalonban, kávézhat a rekonstruált télikert kényelmes foteljeiben, olvasgathat a régi pompáját visszanyert galériás könyvtárteremben, vagy akár piknikezhet a kertben, ahogy egykor a Nádasdyak tették.

A hajdani főúri élet valósághű megelevenítése érdekében az idén augusztusban befejeződött felújítás során korabeli vagy korhű bútorokkal, berendezési tárgyakkal pótolták azt, amit a II. világháború alatt és után széthordtak. Az eredeti csillárok a ház legimpozánsabb termében, az Ősök csarnokában nyűgöznek le, körbevéve az egykori, neves lakókról készült festményekkel, a faragott családi címerrel.

Látványos filmek mutatják be a kastélyhoz és a családhoz kapcsolódó legérdekesebb történeteket: az építtetők, gróf Nádasdy Ferenc és Zichy Ilona grófnő legendás szerelmét, a leghíresebb Nádasdy házaspárok életét vagy éppen az építkezést 3D-ben.

A gyerekeknek készített animációs film a kastély korabeli technikai érdekességeiről és különleges belső kommunikációs eszközeiről, például a beszélőcső-hálózatról mesél.

A 19. század végén, Tudor-stílusban épült kastély a maga korában rendkívül modernnek számított, hiszen bevezették a vizet, a gázvilágítást, a szobákat légbefúvásos rendszerrel fűtötték. Kuriózum, hogy a konyha külön épületben üzemelt, az ételt pedig a pincében vezetett föld alatti síneken szállították.

A Nádasdyak romantikus angol kastélyokat idéző rezidenciája megihlette a külföldi filmeseket is, olyan népszerű filmsorozatokban bukkant már fel, mint a Borgiák, a Drakula vagy az Underworld.

S ma már történetének az is csupán egy epizódja, hogy a rendszerváltást követően egyetlen aláíráson múlott, hogy ez a csodaszép kastély magyar tulajdonban maradt.

A kastély madártávlatból

Ősök csarnoka

Könyvtár

Kis szalon

Ebédlő

 

(Forrás: a Magyar Turisztikai Szövetség Alapítvány „Magyarország vár” című kiadványa)

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Megújult a nádasdladányi kastély”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés