Írország – 11. Észak-Írországban • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Írország – 11. Észak-Írországban

Ezúttal Észak-Írországban fogunk kalandozni. A terület bővelkedik természeti látványosságokban és történelmi emlékekben, azonban a politikai összecsapások miatt kevesebb turista utazik ide, mint a Köztársaságba. Ma ellátogatunk egy tengerparti várkastély romjaihoz, majd megismerkedünk az ír whiskey-vel, végül felkeressük az Ír-sziget egyik legkülönlegesebb természeti látványosságát, az Óriások Ösvényét.

Dunluce

Észak-Írország vad, sziklás tengerpartja paradicsomi hely azok számára, akik a tengerpartokat nem a napozás vagy a zajos tömegturizmus, hanem a természeti szépségük miatt szeretik. A part különleges látványossága Dunluce magas sziklaperemre épült 13. századi erődje. A várat a MacDonnell család igen sebezhető helyre építtette, konyhája egy vihar során teljes egészében a tengerbe zuhant, a bent tartózkodókkal együtt… A tető nélküli várat ma jó állapotban láthatjuk. A hullámverés következtében állandóan pusztuló tengerpart a sziklaszirtekkel, a hatalmas abráziós kapukkal, a hullámos felszínű zöld fennsíkokkal idilli látványt nyújtanak.

Whiskeykóstoló

Dunluce várától kelet felé haladunk tovább, cél az ír whiskey hazája, Bushmills. A város szélén álló üzem a világ legrégebbi, engedéllyel rendelkező szeszfőzdéje: 1608 óta működik. Az ír whiskeyről érdemes tudni, hogy nemcsak a nevében különbözik a skót vagy az amerikai whiskytől (utóbbiak „e” nélkül írandók), hanem a készítés módjában is eltér azoktól. Amíg a legtöbb márka több párlat keverékéből áll, addig a Bushmills egyetlen fajta malátából készül. A lepárlást háromszor végzik el, ellentétben a többi, egyszeri, vagy kétszeri lepárlással készülő márkával. Az elkészült párlatot ezután kézi munkával készült tölgyfahordókban sok éven át érlelik. Az érlelés során nyeri el az ital jellegzetes aromáját. Végső soron az egyediségének nincs sok titka. Ami sehol a világon nem reprodukálható az „csupán” a 400 éves tradíció, a generációk által összegyűjtött szaktudás, valamint a hely klimatikus adottsága, mely az alapanyag minőségét és a döntő folyamatot, az érlelést befolyásolja. Az üzemben megismerhetjük a gyártás szakaszait, majd a látogatás végén megkóstolhatjuk a termékeket, részt vehetünk egy gyors „whiskey-szakértői” vizsgán, és természetesen az ajándékbolt bőséges kínálatából is vásárolhatunk – a kitűnő termék profi marketingmunkával társul.

Az Óriások Ösvénye

A nap végén az egész Ír-sziget egyik legkülönlegesebb látványosságához látogatunk el, a Giant’s Causeway-hez, a magyarra Óriások Ösvényének fordított helyhez. A tengerparton álló, szabályos bazaltoszlopok sokaságából álló képződmény sok legendát hívott életre. A leghíresebb szerint az átjárót egy Finn MacCool nevű óriás hozta létre, azért, hogy eljuthasson a skót Staffa-szigeten élő szerelméhez, a tengeren át. A mintegy 37 ezer bazaltoszlopból álló képződmény viszonylag fiatal: egy körülbelül 60 millió évvel ezelőtti vulkánkitörés eredménye. Akkor tört felszínre a mélyből a kőzet repedésein át a bazaltláva, amely a kitörés után gyorsan lehűlt.

Órákig lehet üldögélni itt, nézve a tenger hullámait

A hirtelen lehűlés következtében a felszínen a bazaltra jellemző, sokszögű repedések jelentek meg, és így alakultak ki az oszlopok. Az oszlopokat a hullámzás és a viharok évmilliók alatt részben lepusztították, és létrehozták a környék ma is látható képét, ami természetesen nem tekinthető véglegesnek, hiszen a felszín napjainkban is folyamatosan változik. A sok bazaltoszlop között bújik meg a Wishing Chair (kívánságszék), mely a legenda szerint a gyermek Finn MacCool számára készült – amit itt kívánunk, az valóra fog válni! Órákig lehet üldögélni itt, nézve a tenger hullámait, ahogy szakadatlanul ostromolják a partot, miközben a lemenő nap fénye barnássárgára festi a szürke bazaltoszlopokat.

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS