Írország – 9. Kylemore apátság és Kert • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Írország – 9. Kylemore apátság és Kert

A nyugati országrész egyik legszebb építészeti nevezetessége a Twelve Bens hegy lábánál hullámzó tó partján álló Kylemore apátság. Az apátság és a kastélyépület története 1920-ig két szálon fut.

Az apátság épülete a tóparton

Kylemore a legrégebbi bencés apátság Írországban. Az 1920 óta itt élő nővérek közösségének története az 1600-as évekig nyúlik vissza. A belgiumi Ypresben 1665-ben hozták létre azt az apátságot, amely oktatási és vallási közösséget biztosított az Írországban üldözötté vált nők számára. Az írországi nemesek lányai közül sokan éltek és tanultak Ypresben. Az apátság működését ezek a nemesek, valamint száműzetésben élő ír családok is támogatták. A közösség két és fél évszázadon át tevékenykedett ott, egészen addig, amíg épületük az első világháborúban meg nem semmisült. Az apácák akkor Angliába menekültek, majd az írországi Wexfordban kaptak néhány évre elhelyezést, végül 1920 decemberében Kylemore lett az otthonuk.

A „miniatűr katedrális”

A Kylemore kastélyt Mitchell és Margaret Henry építtette négy év alatt, 1867 és 1871 között. Mitchell apjától, egy manchesteri gyapotkereskedőtől jelentős vagyont örökölt, aki az örökséget egy mesés neogótikus kastély építésére fordította. Csodálatos kertet, parkot, sétautakat alakítottak ki körülötte, hatalmas területeket csatoltak hozzá, létrehozva a több mint 5000 hektáros Kylemore Birtokot. A Henryk kilenc gyerekükkel igen boldogan éltek itt, egészen Margaret hirtelen bekövetkezett haláláig, 1874-ig. Ezt követően Mitchell életét családjának és politikai karrierjének szentelte. Jó hírnévnek örvendő birtokosként parlamenti képviselő vált belőle, és 14 éven át volt Galway megye képviselője. Mitchell 1903-ban eladta a kastélyt a manchesteri hercegnek, aki meglehetősen pazarló életet folytatott Amerikában élő gazdag üzletember apja, Eugene Zimmerman jóvoltából. Zimmerman 1914-ben bekövetkezett halálát követően Ernest Fawke londoni bankár-ingatlanügynök tulajdonába került a kastély. 1920-ban az apácák tőle vásárolták meg az épületet és a hozzá tartozó hatalmas földterületet. Utóbbit később részben felosztották a bérlők között, a kastélyt pedig apátsággá alakították.

A kertben

A nővérek újraindították itt a nemzetközi internátust, valamint létrehoztak egy leányiskolát a helyi lakosság számára. Emellett egy farmot és egy vendégházat kezdtek működtetni. Az apátsági épület egy részét a turisták is meglátogathatják: az előcsarnokot, valamint három fogadótermet lehet megtekinteni. A termekben eredeti, a Henry-család és a manchesteri herceg időszakából származó berendezési és használati tárgyakat láthatunk. Az apátsági épülettől távolabb áll a neogótikus templom. Mitchell Henry Margaret emlékére építtette 1877 és 1881 között. Olyan, mint egy miniatűr katedrális. A templomtól nem messze találjuk Margaret nyugvóhelyét, a mauzóleumot.

A kertben

Az apátságtól másfél kilométerre helyezkedik el a kastéllyal egyidőben létrehozott kert, mely a fallal körülvett viktoriánus kertek egyik legszebb példája. Egy patak osztja két részre: a virágoskertre és a konyhakertre. A virágoskertben jellegzetes viktoriánus elrendezésű, geometrikus formában kialakított virágágyásokat láthatunk, számos különleges és színpompás növénnyel. A virágoskert északi részén állnak a trópusi növényeknek otthont adó üvegházak, továbbá itt helyezkedik el a kertész háza is. A pataktól nyugatra kialakított konyhakert szintén nagyszerű látványt kínál, zöldség- és fűszernövények dekoratív sokaságával.

Az Europa Nostra díjas kert a „Nagy Ír Kertrestaurálási Projekt” részeként folyamatos felújítás, szépítés alatt áll. Cél hogy visszanyerje eredeti dicsőségét, Kylemore-t Írország kertészeti és botanikai központjává téve.

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS