Írország – 7. Bunratty • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Írország – 7. Bunratty

Bunratty vára

A Shannon torkolatvidékén található Bunratty a régmúlt kedvelőinek igazi paradicsoma. Itt áll a 15. századi vár, szomszédságában pedig a Folk Park, az ír vidéki élet múltját bemutató szabadtéri múzeum.

Bunratty 15. században épült vára Írország egyik legnépszerűbb turistalátványossága. Megépítésétől egészen a 19. századig folyamatosan laktak benne. Ettől kezdve állapota romlásnak indult, mígnem Lord Gort megvette a várat és eredeti állapotába állíttatta helyre. A vár napjainkban is úgy néz ki, mint 1624-ben, az „öreg” O’Brien gróf halálakor.

A díszes vendégszoba

Bejáratának kialakítása többszörösen is a védelmet szolgálja, egyrészt a kapu az emeleti szinten található, ahová falépcsőn lehet feljutni, másrészt a hatalmas boltív felső részén egy üreget alakítottak ki, ahonnét az ellenség nyakába lehetett zúdítani a forró vizet vagy szurkot.

Bolt

Az első szinten található nagyteremben, amely eredetileg a katonák szálláshelye volt, napjainkban pompás középkori lakomákat rendeznek, jobbnál jobb ételekkel, korabeli zenével. A felső szint nagyterme egykor estélyeknek és audienciáknak adott otthont. A vár emeleti részein és a saroktornyokban kisebb szobákat alakítottak ki. Ezeket solar-nak nevezték el – a középkorban a felső termeket így hívták. A legszebb ilyen szoba a déli oldalon található, melyben a gótikus templomok mennyezetét idéző faburkolatot láthatunk.

Készül az almáspite

A vár közvetlen közelében találjuk a Bunratty Folk Parkot. Története a Shannon repülőtér építéséhez kötődik, ekkor mentették meg az építkezéseknek útjában álló tanyaházat, és helyezték el a vár melletti területen. Ma egy egész falu veszi körül ezt a tanyaházat, láthatunk lakóépületeket, iskolát, templomot, gazdasági épületeket, műhelyeket, postát, üzleteket, orvosi rendelőt, kocsmát, és a vidéki élet sok más jellegzetes építményét. A falumúzeum különlegessége, hogy korabeli ruhákat viselő emberek varázsolnak bele régmúltat idéző hangulatot. A farmházban almáspite készül, amit sütés után természetesen el is fogyaszthatunk, az iskolában énekórát tartanak a látogató gyerekek aktív részvételével, az utcákon népviseletbe öltözött emberek között sétálgathatunk.

Utca a Folk Parkban

Kis ház a Folk Parkban

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS