Írország – 6. Barangolások a délnyugati országrészben • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Írország – 6. Barangolások a délnyugati országrészben

Könyvesbolt cégére Kinsale-ben

Ezúttal Délnyugat-Írországban fogunk kirándulni: ellátogatunk Kinsale városába, megnézzük a közelében épült Charles Fort erődöt, majd egy túrára indulunk a Kerry-hegységben.

Charles Fort

A Bandon folyó torkolatánál fekvő Kinsale Írország egyik legszebb kisvárosa, a turisták kedvelt célpontja. A 17-18. században fontos tengerészeti támaszpont volt, ma népszerű vitorlásközpont. A néhány utcából álló városka szinte minden épületének földszintjén üzletek, vendéglők, pubok találhatók, színes, hagyományos „ír stílusú” portálokkal. Kinsale a konyhaművészetéről is nevezetes; feltétlen üljünk be az egyik vendéglőbe elfogyasztani valamilyen helyi ételspecialitást, amit egy pint ír sörrel öblíthetünk le.

A hegyi vendéglőnél

A várostól keletre található az 1600-as évek második felében épült erőd, Charles Fort. Abból a megfontolásból építették, hogy a tenger felől védelmet biztosítson Kinsale kikötőjének. Más kérdés, hogy 1690-ben Orániai Vilmos serege hátulról, a szárazföld felől foglalta el… Európa egyik legszebb, ép állapotban megmaradt csillag alakú erődje 1922-ig szolgálta eredeti funkcióját. Napjainkban múzeum, az erőd belsejében álló épületek meglehetősen romos állapotban vannak, de a várfalak ma is büszkén állnak.

A túra hágó utáni szakasza

A tengerpartról északnyugat felé vesszük az irányt, a Kerry-hegység irányába haladunk tovább.

Egész napos túrára indulunk a Killarney Nemzeti Parkban, az ország egyik legnagyobb turistaparadicsomában. Egy romantikus kápolna mellett indul a túra, majd a sok csapadéknak köszönhetően rendkívül dús aljnövényzetű erdőben gyalogolunk. A Kerry Way mentén túrázunk, érintjük az Upper Lake-et és nemsokára egy kis hegyi vendéglőhöz érünk, ahol elfogyaszthatunk egy finom almáspitét kávéval, teával vagy üdítővel. A pihenőt követően egy darabig szintvonalon haladunk, majd felkapaszkodunk a Head of the Gap hágóra.

Bricska

Aki nem szeret annyit gyalogolni, felülhet a folyamatosan ingázó, régmúlt korok hangulatát idéző kétkerekű lovaskocsik, a bricskák egyikére. A Kerry-vidék az itteniek sajátos humoráról is híres, ezt a humort főként a kocsisok éltetik, akik generációk óta hajtják a bricskákat errefelé. A hágó után az út fokozatosan ereszkedik, a meredek hegyoldalak látványa a sarkkörön túli norvég partvidékre emlékeztet.

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS