Írország – 4. Rock of Cashel és Cahir • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Írország – 4. Rock of Cashel és Cahir

A mészkőszirt tetejére épült Rock of Cashel

Írország fő vonzerői a természeti értékek és a kelta hagyományok mellett a középkori építmények, várak. Ezúttal két ilyet látogatunk meg, a sziklára épült Rock of Cashel erődtemplomát és a tőle nem messze elhelyezkedő Cahir várát.

A romjaiban is lenyűgöző katerdális belsejében

Rock of Cashel egy mészkőszirt tetejére épült, megerősített középkori apátság. Az 5. századtól a szinte egész Dél-Írországra kiterjedő Munster királyainak székhelye volt, 1101-től az egyház tulajdonába került. A kisvárosból az erődítményhez meredek úton jutunk, majd egy lépcsősor megmászását követően a 15. századi épületrészen keresztül jutunk be az erődítmény belsejébe. Ebben a bejárati épületegyüttesben kapott helyet a múzeum, ahol kőfaragványokat és régi használati tárgyakat láthatunk, valamint megtekinthetjük az eredeti formájában helyreállított, míves fafaragásokkal díszített „plébánosok kórusát”.

A Cormac-kápolna bejárata

A fallal körülvett terület közepén magasodik a romjaiban is lenyűgöző, 12-13. századi eredetű katedrális. Legrégebbi része a 12. századi kápolna, a Cormac’s Chapel, román stílusú bélletes kapuval. A katedrális a kápolnához képest eltérő tájolású, kereszt alaprajzú, hatalmas gótikus épület. Főhajójának hossza több mint 100 méter, a két oldalhajó egyenként 50 méter hosszú. Vastag falaiban titkos folyosók vannak, az északi kereszthajó alján találhatjuk meg néhánynak a bejáratát. Ugyanitt kőfaragásokkal gazdagon díszített sírokat is láthatunk. A katedrális mellett áll a Cormac kápolnával egyidős, 28 méter magas kerek torony, az ír kolostorok jellegzetes építménye. A katedrális körül temető van, jellegzetes kelta fejfákkal. Az egyik sírkő hátsó felén a következő szöveget olvashatjuk:

Cahir vára

Remember Man as You pass by
As You are now so once was I
As I am now so will You be
Remember Man Eternity.

Szabad fordításban: Ember, ki itt elhaladsz, ne feledd: egykor olyan voltam mint Te most, ma olyan vagyok amilyen Te leszel – jusson eszedbe az örökkévalóság.

A temetőkertben látható kőfaragások egyike Szent Patrikot ábrázolja, aki 450-ben ellátogatott ide – ez egy másolat, az eredetit a múzeumban lehet megtekinteni.

Pub Cahirben

Cahir Írország egyik legfélelmetesebb vára, Casheltől délre található. A meglehetősen jó állapotban levő vár a Siur folyó egyik szigetére épült a 13. században. A 15. századtól egészen 1964-ig az „angolbarát” Butler család tulajdonában volt. A várnak van egy külső, egy középső és egy belső fala. Belsejében számos termet megtekinthetünk, némelyikben korabeli berendezési tárgyakat állítottak ki, másokban múzeumot rendeztek be. A várfalról láthatjuk magát a várost és a folyót.

Cahir fő látványossága a vár mellett a Castle Street, a főutca; tele hagyományos ír portálokkal, melyek mögött üzleteket és pubokat találunk.

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS