Írország – 3. Túra a Wicklow-hegységben • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Írország – 3. Túra a Wicklow-hegységben

Ezúttal Glendalough környékén, a Wicklow-hegységben fogunk túrázni, megismerve a környék jellegzetes növényeit, és a tájat.

Kezdődik a túra

A Wicklow-hegység Dublintól délre helyezkedik el, fő csapásiránya észak-déli. Mint Írország hegységei általában, így ez sem túl magas, csúcsa a 924 méterre emelkedik. Idős röghegység a földtörténeti óidő kaledóniai hegységképződési időszakából. A palaköpenyből kibontakozó gránithegység felszíne őrzi a régmúlt jégkorszakok következtében létrejött formavilágot, a felszabdalt felszínt, a gleccserek által kimélyített völgyeket: a gleneket. A hegységet az éghajlati adottságok miatt buja zöld vegetáció borítja. Fő folyója a Slaney, a hegység nyugati felén ered, majd Wexford mellett torkollik a Szt. György csatornába. A hegyvidék a kirándulók kedvelt célterülete, különösen Dublinból rengetegen utaznak ide hétvégenként túrázni, evezni vagy horgászni.

Legelésző birkák

A régmúltban ez az egyenetlen felszínű, völgyekkel felszabdalt vad vidék nyújtott menedéket az angol korona ellenlábasainak, de mindenféle rablóknak, útonállóknak is a hazája volt a terület. Az angol uralom elleni, 1798-ban lezajlott lázadást követően a hegység elzártsága némiképp csökkent, az 1800-ban az angolok által megépített katonai út, a „Military Road” megépítésének folyományaként. Az útvonal ma leginkább a turisták számára hasznos, a hegyvidék legszebb és leginkább eldugott helyeire vezet bennünket. Az útvonal fő látványosságai a glencree-i kaszárnya, a Sally Gap környéki lápvidék, Glenmacnass szurdoka, a glendalough-i kolostor, a Clara-völgy, Írország legmagasabban fekvő falva Roundwood, Logh Tay fekete tava, a Nagy Cukorsüveg, vagy a Powerscourt-vízesés.

Hatalmas páfránymező

A hegység legnépszerűbb túraútvonala a Wicklow Way, melynek a leglátványosabb szakaszát járjuk be. A szállásunkról közúton jutunk el a hegység szívébe, ahonnan gyalog indulunk tovább. Utunk kisebb-nagyobb tavak, kilátópontok, kopár hegycsúcsok mellett halad. Különösen szép látványt nyújt a hatalmas területeket, egész hegyoldalakat beborító lila színű hanga, és a nagy foltokban sárgálló rekettye. A hegygerinc túlsó felén óriási páfránymezők fogadnak bennünket, majd az utunk fenyőerdő mellett vezet. Ezután egy tágas legelőre érünk, ahol szép megtermett birkákat láthatunk – igazi ír kép, mint ahogy a nagykönyvben meg van írva!

Útjelző táblák

A túraútvonal egy része aszfaltos szakaszokon, gyér autóforgalom mellett húzódik. Az útkereszteződésekben gyakran láthatunk valóságos táblaerdőket – és nem csak itt, hanem Írország más részein is találkozhatunk ilyenekkel, sőt még cifrábbakkal is. Szinte minden településnév külön táblán szerepel, nem úgy, mint nálunk, ahol csak a legnagyobb, vagy a legközelebbi település nevét írják ki. Ráadásul, ha nem csak kettő út találkozik a kereszteződésben, hanem több, akkor a táblák el is takarhatják egymást! Ezeknek hagyományaik vannak: régen, amikor szekérrel közlekedtek az utakon, jutott idő arra, hogy alaposan megszemléljék a táblákat az utazók, megtalálva a megfelelő útirányt. Manapság viszont kisebb fennakadást okoz a forgalomban, ha egy ilyenhez ér valaki, különösen egy idegen, és időbe telik, amíg megtalálja a gyakran takarásban levő táblák közül az éppen szükségeset. Persze nem jelent problémát, mert ez is az ír élet része, ami reméljük sokáig fennmarad!

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS