Írország – 2. Glendalough • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Írország – 2. Glendalough

A kolostor bejárata

Az Ír-tengeren át, hajóval közelítjük meg Dublint. Írországi körutunkat itt kezdjük és majd itt is zárjuk, azonban a fővárost nem most, hanem majd az út végén fogjuk megtekinteni. Továbbindulunk dél felé; első úticélunk a Wicklow Mountains hegyeinek ölelésében meghúzódó Glendalough lesz.

„Szt Kevin konyhája” és a kerek torony

Glendalough legfőbb nevezetessége Írország egyik leghangulatosabb kolostora, de a környék is tartogat látnivalókat, kirándulási lehetőségeket. A kolostort Szt. Kevin alapította a 6. században. Kevin 498-ban született, s a világi életnek hátat fordítva az egyik Glendalough-környéki barlangba vonult. Kolostort alapított a völgyben, ahol tudományos központ működött, betegeket ápoltak. Életéről kevés írott forrást találhatunk, viszont annál több legenda szól róla: egyik ilyen szerint imádkozás közben kitárt tenyerébe tojást tojt egy rigó, és Kevin addig mozdulatlan maradt, amíg a madárfióka ki nem kelt. A kolostor közel egy évezreden át működött; a 14. század végi angol hódítást követően ugyan hanyatlásnak indult, de kapuit a kolostorok 1539-ben történt feloszlatásáig nem zárta be.

A körrel díszített kőkereszt, az ír kereszténység szimbóluma

A részben ma is látható épületegyüttes nagy része 8-12. századi eredetű, legnagyobb részét 1870-ben állították helyre, az eredeti építőkövek felhasználásával. Különleges értéke Írország egyetlen épen maradt kolostori kapubejárata, ezen keresztül jutunk be a fallal körülvett területre. Rövid séta után a temetőkertbe jutunk, ahol sok régi fejfa között szép számmal láthatunk középen körrel díszített kőkereszteket. Kis kitérőként érdemes megemlíteni, hogy ezek az alkotások az ír kereszténység szimbólumává váltak; a legrégebbiek, melyekre az akkori írástudatlan nép oktatását is szolgálandó, bibliai jeleneteket is faragtak, a 8-12. században készültek. A temetőkertben egy magas építmény, az úgynevezett kerek torony vonja magára tekintetünket.

A temető részlete

A kerek torony az ír kolostorok jellegzetes, néha 30 méternél is magasabb építménye, mely elsősorban őrtoronyként szolgált – felső szintjéről jól belátható a környék. Ezen felül értékes kéziratokat tároltak benne, de menedékhelynek is használták. Bejárata 4-5 méter magasan van a talajszint felett, belsejében 4-5 emeletet alakítottak ki. A bejárat és az egyes szintek megközelítése mozgatható létrákon át történt, így a közeledő ellenség – a vikingek – elől ide menekülhettek a kolostor lakói, majd a bejárathoz támasztott létrát felhúzva biztonságban tudhatták magukat és értékeiket. A kert közepén áll a 12. században épült katedrális, ez a legnagyobb építmény. A másik, kisebb templom népszerű neve Szt. Kevin konyhája, elnevezését kéményre emlékeztető harangtornya miatt kapta. Érdemes egy kicsit céltalanul sétálgatni a temetőkertben, különösen kora reggel, és hagyni, hogy szabadon kalandozzanak gondolataink ezen a legendáktól gazdagon átszőtt helyen.

Idilli hangulat a Felső-tónál

A kolostorkertet a déli kapun hagyjuk el, átkelünk a patak fölötti kis hídon, majd jobbra fordulva egy kis túrára indulunk a Glendalough melletti, erdővel borított hegyek között elnyúló „két tó völgyében”. Alig egy kilométer sétával érjük el a kisebb, Alsó-tavat, majd további másfél kilométer után a nagy, Felső-tavat. Ez a környék is a békés, nyugodt hangulatával, a szelíden hullámzó tavakkal a csendes szemlélődés színhelye, amely teljesen biztosan mindenki lelkét megérinti.

(A szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS