A gyógyító mofetta - 1-2. • Hetedhéthatár

Emberi tényező

A gyógyító mofetta – 1-2.

A mofetta épülete

1.

– Az elmúlt években mintegy 25 ezren látogattak el mofettánkba. Nemcsak hazánkból, hanem külföldről is érkeztek ide gyógyulni vágyók – mondja Kiss Istvánné Jolika, a mátraderecskei mofetta vezető ápolónője. – Jártak itt Németországból, Hollandiából, Szerbiából, Svájcból, Franciaországból, Bulgáriából, Olaszországból, Svédországból, Szlovákiából, Romániából, Oroszországból, Görögországból, Lengyelországból, Kanadából, az Amerikai Egyesült Államokból, Japánból, Ausztráliából és voltak angolok is. Látványos javulás sok esetben volt. Az érbetegség következtében kialakult sebek begyógyultak, a betegek általános állapota nagymértékben javult, mind testileg és lelkileg. Élményszerűen ezt a nagy számban visszatérő betegek saját példájukkal tudják bizonyítani és elmondani.

Kiss Istvánné Jolika vérnyomást mér a gázfürdő előtt

Egy autoimmun betegséggel bajlódva találtam rá én is évekkel ezelőtt a mátraderecskei szén-dioxid gázfürdőre, és lettem magam is visszatérő látogatója ennek a településnek – ahol megismerkedtem a kedves helybeli emberekkel, gyönyörű környezetben pihentem, és nem utolsósorban gyógyultam… A gyógyító gázról már írtam a Hetedhéthatár hasábjain (az interneten ezek az írások olvashatók, www.hetedhethatar.hu), most azoknak adom át a szót, akikkel ezen a nyáron találkoztam, együtt ültünk a „gödörben”, együtt bíztunk abban, hogy a gáz segít. És mivel ez nem hókuszpókusz, hanem fizika, ezért általában a hatásosság nem kérdőjeleződik meg. Röviden annyit: a szén-dioxid gáz a bőrön keresztül bejut a szervezetbe és működésre serkenti, „bombázza” az ereket.

Balogh József (67 éves) és felesége, Judit a Vajdaságból, Bácsfeketehegyről érkezett Mátraderecskére.

– A férjem húga talált rá a mofettára az interneten – meséli Judit. – Ő Törökkanizsán él, szintén a Vajdaságban. Azonnal kinyomtatta a megtalált információt és elküldte nekünk. Mindketten érszűkülettől szenvedünk, a férjem még cukros is. Tavaly voltunk itt először. Kemény, csúnya volt a lábam, most szép. A férjem korábban pék volt, egy darabig bírta az otthoni feladatokat is, de aztán a betegség miatt már nem. A mofetta után viszont újra traktorra ült, szánt, szőlőt permetez, vagyis mindent megtesz, amit kell. Ezért jöttünk vissza.

Kovács András (40 éves, Mezőtúr):

– Térd alatt levágták a bal lábam, Bürger-kór miatt. Előtte volt több érműtétem, de mindig jött az elzáródás… A betegség tavaly augusztusban kezdődött, lábfájással, görccsel. Idén május 27-én pedig amputálták a lábam. A debreceni kórházban egy betegtárs mondta, hogy jöjjek el a mofettába. Most próbálom megelőzni azt, ami a bal lábammal történt… Családos ember vagyok, három gyermekem van. Meg kell maradnia a másik lábamnak, annak ellenére, hogy az is érszűkületes.

Z. Elemér (85 éves, Zalaegerszeg):

– Öt éve a rádióban hallottam egy műsort, pont a főorvos beszélt a mofettáról. A lányom azonnal utánanézett az interneten. Azóta minden évben eljövök. Érszűkület, érelmeszesedés miatt 1994-től értágító infúziókat kaptam Budapesten. Amióta idejárok, azóta nincs szükségem ezekre az infúziókra.

A helybeliek ingyen jöhetnek a mofettába, ugyanis a gázbevezetés költségét nem kérte vissza a falu lakossága, ezt az összeget is felhasználták az építkezéshez. Kálmán Béla és felesége, Berecz Klára a Dobó utcában lakik, pár percre a mofettától:

– Amióta beindult a mofetta, azóta járunk ide. A feleségem dereka teljesen merev volt. Az évi 15 kezeléssel elérte, hogy megszűnt a derékfájás! Én inkább megelőzöm a bajt, jövök, hogy javuljon a vérkeringésem. A helybeliek közül nem mindenki él ezzel a lehetőséggel, pedig megtehetné…

Dr. Gyetvai Gyula a mofetta teraszán

A mátraderecskei vulkáni repedésen feltörő szén-dioxidot 1999-ben nyilvánította gyógygázzá az Egészségügyi Minisztérium. Évente több mint kétezer beteg érkezik a mofettába, évről évre kb. 20 százalékkal nőtt az új betegek száma. Idén még ennél is erőteljesebb a növekedés. Dr. Gyetvai Gyula ügyvezető igazgató, főorvos arról tájékoztat, hogy ismereteik szerint hogyan kerülnek ide a betegek:

– A gyógyuló beteg adja a legjobb információt a többi betegnek, az ide látogatók 43 százaléka más betegtől értesült a mofettáról. Az ide jövők 47 százaléka az interneten talált ránk. A maradék 10 százalékot az ország különböző érsebészeti központjaiból küldik az orvos kollégák. Igyekszünk minél több szakmai fórumon is beszámolni a szén-dioxid gázfürdő hatásosságáról. Az OEP általi finanszírozás régóta napirenden van, reméljük, hogy rövid időn belül döntés születik erről.

2.

Úgy mesélik, hogy az erdélyi mofettákat a nép több száz éve megtapasztalással fedezte fel: a sebes lábú fáradt pásztor leült egy gödör szélére, lelógatta a lábát, erőt gyűjtött az előtte álló kilométerekhez. Mindig ugyanannál a gödörnél pihent meg, és egyszer csak azt vette észre, eltűnt a seb. Mutatta is a többieknek – és így ment híre a gyógygödörnek. Hogy veszélyes, az meg úgy derült ki, hogy a macskák, tyúkok abból a gödörből ki nem jöttek! Vagyis a sebes testrészű emberek arra vigyáztak, hogy legfeljebb csak derékig merüljenek el a furcsa szagú gödörben. Természetesen tudjuk, mi is ez a gáz, mi a furcsa szag, hiszen évszázadok óta gyógyászati célra használják már a vulkanikus repedések mentén feltörő szén-dioxid gázt, s a gázkeverékben legtöbbször kénhidrogén is előfordul, ettől lesz „szagos”. Európában nemcsak Erdélyben, hanem Olaszországban, Ausztriában, Csehországban is található mofetta, és nálunk is egy: Mátraderecskén. A hazai mofettánknak egyre nagyobb a híre magas szén-dioxid tartalma, valamint a radon miatt. Messzi földről is idelátogatnak gyógyulni akarók, s mint dr. Gyetvai Gyula ügyvezető igazgató tájékoztatott: már több mint huszonötezer beteg került kapcsolatba az 1999-ben gyógygázzá nyilvánított gázfürdővel. Gyetvai főorvos azt is elmondta, hogy a kékes-parádi szanatóriumvezetés, az egri kórház 80 ágyas belgyógyászati osztályának vezetése után mint egészségügyi szervező szakorvos, aki az angiológiához is ért, nagy kihívásnak tekintette a mofetta bevezetését a hazai gyógyítási gyakorlatba, és ezért vállalta el öt éve az intézmény irányítását. Azóta ahol csak lehet, propagálja a gázfürdőt – elsősorban szakmai körökben, mert a betegek megteszik a maguk oldaláról a jó hír terjesztést, egymásnak adják az információkat kórházakban, rendelőkben, családban, baráti körben.

– Nagyon örvendetes, hogy az ország különböző érsebészeti központjaiból már rendszeresen küldik hozzánk az orvos kollégák a betegeket – hangsúlyozta Gyetvai főorvos, s hozzátette: –, ez nagy előrelépés, ugyanis négy éve a betegek el sem merték mondani, hogy hová járnak. Igazi változást az fog jelenteni, ha az OEP általi finanszírozás is megvalósul, mert akkor még nagyobb szakmai körbe jut el a mofetta híre.

Jakab Lénárd szappanbuborékokkal mutatja be hol a gázszint

A gázfürdőben ruhástól ülnek az emberek. A „fürdőmester” az egészségügyi végzettségű Jakab Lénárd, ő felügyel a betegekre, valamint jó mesélőkéje is van, igazi palóc humorral adja elő történeteit, így hamar eltelik a 25 perces kezelési idő.

– Levágták az édesanyám lábát, továbbá több barátom is hasonlóan járt, mind érszűkületes volt, láttam mit éltek át, mennyit szenvedtek – mondta a bátonyterenyei Ivády Zoltánné, amikor azt tudakoltam, hogyan került ide. – Amikor nálam megállapították a kezdődő érszűkületet, körbeérdeklődtem, hogy hol tudnának segíteni. Az itteni eddigi pár kezelés után észrevettem: a karon-lábon megszűnt a bőrszárazság, továbbá könnyebben járom a lépcsőt, eltűntek a görcsök! A hatodik kezelésen vagyok túl, felveszem mind a tizenötöt. Nagyon szegény vagyok, minimálbérből élek, de erre fordítani kell!

Császár Józsefné 71 éves, Balatonfüredről először jár Mátraderecskén:

– A háziorvos mondta, hogy próbáljam meg a mofettát. Az interneten is utánanéztem, az győzött meg arról, hogy idejöjjek. Viszem haza a jó hírét a gázfürdőnek. Az érszűkületet két éve állapították meg, a veszprémi érsebészetre járok.

– Az erekkel születésem óta gondok vannak, harminc éve van lábszárfekélyem – pedig mindössze 48 éves a mátraszőlősi Németh Erzsébet. – Sok helyen jártam már: Szegeden, Budapesten, Vácon, Szolnokon, aztán olvastam a mofettáról a mozgássérültek újságjában, a Humanitásban. A kilencedik kezelésnél tartok, és kis változást érzek már: eddig mindig zoknit kellett húznom éjszakára a sebes lábamra, most meg éjjel le kellett vennem a zoknit, fölöslegesnek éreztem. Ez egy nagyon apró jel, de jel…

Csobod Imre (63 éves) Dombóvárról érkezett Mátraderecskére. A felesége talált rá az interneten a mofettára, amikor a cukorbetegség és az érszűkület gyanúja felmerült a férjnél. Jöttek is azonnal, a kíváncsiság mellett a gyógyulni akarás miatt. Amit az első kezelés után azonnal érzett: a reggeli lábzsibbadás jelentősen csökkent, és azóta is ezt tapasztalja.

E cikk szerzője szintén Mátraderecske állandó látogatója: Cser Valér, a lapunkat tördelő barátunk az Élet és Tudományban olvasott a mofettáról öt és fél éve. Ő hívta fel a figyelmemet a mátraderecskei gyógyulási lehetőségre (a hajszálerek rossz működését okozó autoimmun betegségem van), és mivel egy sajtótermék által jutottam a mofettába, úgy tudom ezt visszaadni, hogy én is írok róla minél többször, hogy a híre eljusson minden rászorulóhoz!


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS