A vendégbarát múzeumok között az első: Míves Tojás Gyűjtemény • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A vendégbarát múzeumok között az első: Míves Tojás Gyűjtemény

Tojáshéjon a világ körül
Vannak helyek, ahová mindig visszavágyunk. Ilyen a Míves Tojás Gyűjtemény kis épülete Zengővárkonyban, a hozzá tartozó udvarral – ahol a diófa alatti padokon mindig találtam a múzeumlátogatás után kedélyesen beszélgető embereket. Mintha valami még ott tartotta volna őket: egy kicsit még érezni a tojásokat díszítő emberek lelkének jelenlétét, az időtlenséget, a végtelenséget. Magyarok, angolok, németek, spanyolok, japánok, amerikaiak ülnek a nagy fa alatt – mind idetaláltak a Míves Tojás Gyűjteményt keresve a 6-os út melletti baranyai településre, és megtalálták a kincset: a több ezer tojást a világ minden tájáról. A tárlókban gyönyörű rendben, szakszerűen összeválogatva sorakoznak a különböző technikával készült alkotások, a jegypultnál hatalmas tálcán kínálkoznak az emlékbe elvihető díszes tojások, és akik a pultnál fogadják a látogatót, azok segítenek a tájékozódásban, mesélnek a múzeumról, a gyűjteményről, a tulajdonosáról. Nem holt tárgyakkal találkozik a múzeumba belépő, hanem a míves tojások alkotóinak lelkiségét, művészi szándékát felfedezni segítő, felkészült, türelmes, „látogatóbarát” múzeumi munkatársakkal is. És mindez a húsvéti, pünkösdi és egyéb rendezvényeken fokozottan jelentkezik: sok százan vesznek részt ezeken a programokon, kicsik és nagyok egyaránt élvezik egyrészt a kiállítási anyagot, másrészt a saját kezű alkotások örömét – ilyenkor nagyhírű tojásdíszítők adják át tudásukat, ismertetik a technikákat, bemutatják, hogyan készül a faragott, a karcolt, a rátétes, a festett tojás.

Mindezek alapján érthető, hogy a közel nyolcéves Míves Tojás Gyűjtemény lett 2007 Vendégbarát Múzeuma. A 2007 Vendégbarát Múzeuma Programban a látogatók egy hónapig szavazhattak az interneten az általuk legjobbnak, legbarátságosabbnak ítélt múzeumokra. A Magyar Turizmus Zrt. és az Önkormányzati és Területfejlesztési Minisztérium Turisztikai Szakállamtitkársága által meghirdetett nemes versengésben regionális, illetve országos kategóriában lehetett voksolni (a múzeumok maguk dönthették el, hogy melyik csoportban indulnak). Az országos jelentőségű kulturális intézmény kategóriában a legtöbb szavazat a Míves Tojás Gyűjteményre érkezett, megelőzve a második helyet elért fővárosi Terror Háza Múzeumot, valamint a harmadik helyre került Magyar Természettudományi Múzeumot.

Amikor Nienhaus Rózsa, a Míves Tojás Gyűjtemény tulajdonosa, a múzeum létrehozója értesült az első helyezésről, a következő gondolatok fogalmazódtak meg benne:
– Jóleső meglepetéssel vettem a Múzeumok Majálisán a hírt, hogy megnyertük a Vendégbarát Múzeum pályázat első díját. Nemcsak személyes öröm ez számomra: ez egy közösség boldogsága, mert nemcsak a magam munkája, megszállottsága kapott ez alkalommal ismét egy visszajelzést, hogy érdemes továbbra is

Kálmándy Pap Ferenc felvételei

ezeket a törékeny varázslatokat bemutatni és újabb alkotások létrehozását szorgalmazni, hanem azoknak az embereknek a képviseletében is örülhettem, akik körém, a múzeum köré csoportosultak és évek óta szívükön viselik a múzeum ügyét, akik tanácsaikkal, közreműködésükkel, nagyon sok munkával segítik törekvéseimet. Akik közül az elismerés leginkább két lokálpatrióta házaspárnak szól, hiszen ők fogadják a népművészetek iránt elkötelezetten, szakértelemmel és barátsággal nap mint nap a múzeumba betérő vendégeket. Ezt a boldogságot nem is tudom szavakba foglalni, még akkor sem, ha oly gazdag és gyönyörű a magyar nyelv, úgy érzem Beethoven, Mozart, Vivaldi vagy Paganini zenéje adhatná meg a segítséget. Tiszta szívből köszönöm a mi kis intézményünkre leadott minden látogatói szavazatot, amely hozzájárult ennek a díjnak az eléréséhez.

Ez a díj mintegy összegezése, sűrített kifejezéseként is tekinthető a látogatói elégedettségnek és elismerésnek, mely a folyamatosan szaporodó vendégkönyvi bejegyzésekből olvasható ki:

  • Isten áldja mindazokat, akik e szép tojásokat készítették. De azokat is, akik összegyűjtötték és vigyázzák sorsukat. És végül minden kedves látogatót, aki örömét leli ebben a szép múzeumban.
  • Látogatói fohász: Kezeiteknek áldását el ne ássátok, gyermekeiteknek és szeretteiteknek mindezt átadjátok.
  • A kiállításnál már csak a kalauzolás volt csodálatosabb!
  • Jöttünk, láttunk, néztünk, gyönyörködtünk!
  • Amikor a tudás és szakismeret lelkesedéssel, szívvel párosul, az ember csodára képes. Ezt a csodát köszönjük…
  • … Minden magyar embernek látnia kellene, hogy okuljon a múltból, a jelenből a jövő számára. Így tanuljuk meg tisztelni az emberi alkotást.
  • Az ilyen csodálatos szépségű helyek teszik Magyarországot egyedülállóvá és örökké élhetővé.
  • Nagyszerű volt gyönyörködni a csodálatos tojásgyűjtemény óriási és miniatűr darabjain. Különösen köszönjük a kedves és részletes tárlatvezetést, a szakszerű eligazítást.
  • Szép és érdekes gyűjteményt láttunk. A barátságos körbevezetést külön köszönet illeti.

A múzeum honlapja nyolc nyelven tájékoztatja az érdeklődőket, a múzeumi szórólapok is mind azt sugallják, hogy jöjjenek, nézzék meg a gyűjteményt, itt szeretettel, barátsággal várják a látogatókat.

Praktikus adatok:
7720 Zengővárkony, Kossuth Lajos u. 6
Telefon: 06-72-466-605, fax: 06-72-566-017
www.tojasmuzeum.ini.hu
E-mail: tojas@museum.hu


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS