Kiszolgáltatva és egymásra utalva – Grace és Glória századszor – • Hetedhéthatár

Színház

Kiszolgáltatva és egymásra utalva – Grace és Glória századszor –

Ma, amikor a nagycsaládok együttélésére már szinte alig van lehetőség, nagyon nagy gond az eltehetetlenedő, beteg öregek gondozása, ápolása. Ennek megkönnyítésére született a Hospice-szolgálat.

Tom Ziegler Grace és Glória címmel kétszereplős színművet írt, melyben egy utolsó napjait élő, de az életet és a munkát szerető puritán, bölcs falusi farmerasszonyra – akit meghalni küldtek haza a kórházból – ráerőltetnek egy hospice-szolgálatos nőt, aki a Harwardon végzett sikeres közgazdászként élt, de nagy lelki trauma érte, s ennek feldolgozását vagy felejtését reméli a haldoklót segítő tevékenységtől.

Két teljesen eltérő vérmérsékletű és természetű, homlokegyenest ellenkező életszemléletű nő kerül össze. Szemünk láttára változik kezdeti ellenszenvük szimpátiává, majd szeretetté. Ennek során Grace, a zárkózott vénasszony még hiúságát, kíváncsi természetét, tabuként őrzött titkait is feltárja Glóriának, akit eddig lenézett, dologtalan városi nőnek tartott. A változás Glóriát sem hagyja érintetlenül: ő is megvallja lelke összeomlásának történetét, s közben lassanként visszatér élniakarása. Kezdik megérteni a sajátjuktól eltérő gondolkodást, értékrendet, elsimítják az ellentéteket, nézeteltéréseket, megtanulják elfogadni a másik embert olyannak, amilyen.

Mindez olyan természetesen zajlik, mintha nem is színházban, hanem Grace szobájában lennénk mi, nézők is. A humorban is bővelkedő darabot végignevetjük és végigsírjuk, mert a két nagyszerű színésznő – Sólyom Katalin és Füsti Molnár Éva – karakterteremtő képessége, színészi játéka magával ragadó, lenyűgöző. Előadásukban a darab megtanít élni, együttélni és a – mindnyájunk életében elkövetkező – halált is emberi méltósággal elfogadni. A szerző sem véletlenül adhatott szereplőinek „beszélő” nevet: Grace = Kegyelem, Glória = Dicsőség.

Felejthetetlen élmény volt látnom a darabot a Pécsi Nemzeti Színház szobaszínházában és értő-befogadó közönséggel Mohácson is, végül együtt örülni a szereplőkkel, a fordítóval, a közreműködőkkel és a többi nézővel a forró hangulatú 100. előadáson.

*

Nívódíjas előadás

Január 22-én a Magyar Kultúra Napja alkalmából a Baranya Megyei Kulturális és Idegenforgalmi Központban megrendezett megyei ünnepségen a Pécs-Baranyai Kulturális Szövetség nívódíja kitüntetésben részesült – több más szervezettel együtt – a Grace és Glória előadás.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS