„Beszélni nehéz!” körvezetők 19. országos tábora • Hetedhéthatár

Népszerű tudomány

„Beszélni nehéz!” körvezetők 19. országos tábora

Hang, illat, zamat és tűz
Pécs, 2005. július 4-9.

„Semmi sem jellemző annyira egy nyelvre, mint sajátos hangzása. Olyan ez, mint a virág illata, a bor zamata, a zománc, az opál tüze. Megismerni róla a nyelvet már messziről, mikor a szót még nem is értjük.” (Kodály Zoltán)

Pécs város szülötte: Péchy Blanka színművész és előadóművész 1960-ban alapítványt létesített a hangzó beszéd példamutató művelőinek díjazására. A Kazinczy-díj színészeket, rádiós, televíziós hivatásos beszélőket kívánt példának állítani mindazok elé, akik anyanyelvünket beszélik. Ebből a kezdeményezésből különböző anyanyelvi rendezvények nőttek ki. Évente Szép magyar beszéd kiejtési versenyeken Kazinczy-éremmel jutalmazzák a legjobban szereplő általános iskolai, középiskolai diákokat és a felsőoktatási intézményekben magyar nyelv és irodalmat tanuló hallgatókat. Az Édes anyanyelvünk nyelvhasználati verseny és sok anyanyelvi tábor is a közérthető, szép beszéd ügyét szolgálja.

A versenyekre való felkészülés segítésére Péchy Blanka 1974-ben Beszélni nehéz! címmel könyvet adott közre a nyelv és a beszéd fontos és érdekes kérdéseiről. Ezt a címet örökölte az 1976 óta – megszakítás nélkül – a Kossuth Rádióban kéthetente elhangzó műsor (szerdán 11.20-kor, ismétlése: pénteken 21.05-kor), melyet a művésznő és Deme László professzor indított. A professzor urat most Kerekes Barnabás Kazinczy-díjas tanár segíti a műsor vezetésében.
E nyelvművelő rádióműsor és tevékenység köré az évtizedek során egy mozgalom szerveződött sok-sok iskola beszédművelő körével; különböző csoportos és egyéni levelezőkkel. Az iskolai körök vezetői – akik áldozatos munkájukkal diákok százait, ezreit nevelik anyanyelvünk szeretetére, helyes használatára, emberségre, értékmegőrzésre – minden nyáron egyhetes szakmai táborban bővítik ismereteiket, cserélik ki tapasztalataikat. A színvonalas szakmai programon túl megismerkednek a résztvevők a szervező város, megye nevezetességeivel is.

Idén nyáron Pécs város és Baranya megye ad otthont ennek a rendezvénynek.

Mi, itteni körvezetők szeretnénk olyan programmal várni az ország minden részéből és a határon túli magyar iskolákból érkező kollégákat, hogy jól érezzék magukat nálunk, és sok értékes szakmai tapasztalattal, élménnyel gazdagodjanak.

Neves szakemberektől hallunk előadást kommunikációs modorunkról, a szövegalkotás, a szöveghangzás, a nyelvi humor, a gyermeki nyelvteremtő erő kérdéseiről, segítséget kapunk anyanyelvi játékok vezetéséhez, felkészítéshez versmondó és helyes kiejtési versenyekre. Megismerkedünk Pécs irodalmával, s ellátogatunk mozgalmunk névadójának: Péchy Blankának emlékszobájába is. Diaporáma-estben és a moldvai csángókról készült díjnyertes filmekben gyönyörködünk.
Persze a „szakma” mellett időt szakítunk majd a „kincses Baranya” és a „mediterrán hangulatok városa” szépségeire is. Végigjárjuk a villányi és a bólyi borutat és a múzeumok utcáját, megnézzük az ókeresztény emlékhelyeket, a mohácsi csatamezőt, a siklósi várat, a pécsi bazilikát, kiállításokra és kirándulásokra megyünk. Orgonakoncertet hallgatunk, és népdalokat énekelünk…

Szeretnénk, ha barátaink – nagycsaládunk tagjai – a tábor szakmai értékei mellett megyénk és városunk páratlan történelmi, művészeti, kulináris és kulturális kincseivel gazdagodva, örökre szóló emlékekkel „feltarisznyálva” térnének haza.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS