Kapuváron nyáron is van hó… avagy az érbetegek csodaparadicsoma • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Kapuváron nyáron is van hó… avagy az érbetegek csodaparadicsoma

Már több mint tíz éve kezdődött. Egyre jobban fájt a lábam. Főleg mikor gyalogoltam. Leginkább hegynek felfelé. Később már hegynek lefelé is. Nagyon. Egy ismerős sebész megállapította: érszűkület. Az ultrahangos vizsgálat érelzáródást mutatott ki mindkét lábon, combon. Az érfestést követően az érsebész egyetlen válasza az volt: mindkét lábat előbb-utóbb le kell vágni.

A kapuvári Lumniczer Sándor kórház D épülete – itt folyik a szén-dioxidos kezelés

Biztató gondolat, 42 évesen. Mit fogok csinálni, hogy lehet úgy élni, tolókocsival, műlábbal? Mik a lehetőségeim? A cigit abba kéne hagyni, de minek! Olyan jólesik az első mély slukk. Megkönnyebbül az ember tőle. Nem igaz, hogy csak a cigitől van. Megnyugtatásomra, találtak más okot is. Hormontabletta. Mellékhatás.

Munkámmal kapcsolatosan eljutottam egyszer Kapuvárra, a kórházba. A portánál ráérősen nézgelődtem. Angio-rehabilitáció. Hű – ez nekem való. Érosztály. Érbetegek kezelése. Hátha engem is! …

Hazatérve első dolgom volt, hogy érdeklődtem. Körzeti orvosom dicsérően nyilatkozott. Hallott már róla, csak jót. Egy betege már évek óta odajár. Azóta nem romlott az állapota. (Akkor eddig miért nem küldött? …)

Első utam a telefonhoz vezetett. Felhívtam az osztályt. Egy kedves női hang szeretettel invitált, hogy jöhetek vizsgálatra, csak beutaló kell. Azonnal adott egy közeli időpontot is. Kedvesen fogadtak. Mintha hazaértem volna. Itt mindenkinek hasonló a problémája. Megértik. Az igazgató úr, Ballagi Farkas, tetőtől talpig megvizsgált. Kedvesen kérdezgetett. Már az első találkozás után mintha régi ismerős lett volna. Hamarosan megérkezett a „behívóm”. Barátságos, kedves, mindenre odafigyelő nővérek, segíteni akaró orvosok veszik körül a betegeket. A kezdeti görcs – hogy ez mégiscsak kórház – azonnal szertefoszlott.

Kiki Kapuváron, kint az utcán, saját lábakon

A családias szeretet az osztályokon – mind a férfi, mind a női osztályon – beivódik a betegekbe. Segítik egymást. Nem szégyen – csak lelki fájdalom, hogy nincsen valakinek lába.

A hely hangulatát fokozza a kórház parkja is. Csodálatos fenyőfák, körülbelül negyven fajta. Először tavasszal sikerült bekerülnöm kezelésre. A barkafa, a tulipánfák változatos virágai, a tulipánok színorgiái széppé tették a környezetet. De mindezt még felülmúlta egy csoda. Egy pár száz éves cseresznyefa combvastagságú ágai a földön terpeszkednek, koronája hófehér a sok-sok virágtól. A rengeteg fa, cserje a szürkéből, az alvásból apránként feléled. A lombkoronák halványzöldből sötétre váltanak. A madarak csicsergése betölti a levegőt. Ez a szépség még a legfájósabb lábú embert is kicsalja a szabadba. Nyáron a park tele rózsával. Felejthetetlen. Télen, mikor hó lepi be a tájat, megjönnek a fülesbaglyok. Volt olyan év, hogy negyvenen is voltak. A kórház fáin telelnek.

A betegek visszajárók. Sokan már ismerik egymást. Minden évben ugyanakkor jönnek. Barátok. Én már hatodszor voltam; karácsonykor.

A helyi csoda, a szén-dioxid gőzös fürdő. A -80 fokos szénsavhóra melegvizet engednek, erre a szilárd szén-dioxid olvadás nélkül gőzzé alakul, ebben fürdik a test. A szén-dioxid hatással van a hajszálerekre és az egész érrendszerre. Tágítja. Ez az alapja a gyógyításnak. A fürdő napi 20 perc. A 21 napos kezelés hatása nálam körülbelül 10-11 hónap! Addig az állapotom stagnál!

Mivel egy ember egységet képez, ezért az egész embert kezelik a kórházban. Reggel tornával indul a nap. Gyógytornászok segítik a helyes mozgás elsajátítását. Reumatikus fájdalmak enyhítésére fizikoterápiát, gyógymasszázst alkalmaznak. Pszichológus foglalkozik a lelki sérültekkel. Ha valaki az égiekben bízik, a kórháznak saját kápolnája van, ahol minden keresztény felekezet megtalálhatja lelki békéjét.

Évente mintegy 1100 embert ápolnak, gyógyítanak bentfekvőként, és 5-600 embert bejáróként.

Mivel az érosztály szanatórium jellegű, a betegek délutánonként elhagyhatják a kórház területét. Kapuvár 15 éve város. Mindenki ismer mindenkit. Ha valaki kimegy vásárolni, kedvesen érdeklődnek állapota felől, már a második évben megismerik. Üdvözlik a visszatérő vendéget. A város kedves utcái előkertesek, virágosak. Érdemes sétálgatni bennük.

Magamról még annyit: leszoktam a cigiről. Volt két komolyabb érműtétem. Műérbeültetés a jobb lábamba. A bal lábam sokat fáj, de még megvan. Mankózom, de a saját lábaimmal megyek! A nyáron megmásztam a Badacsonyt, az igaz, hogy nagyon fájt a lábam, de megérte! Köszönet érte!

Utóirat: Ha sok pénzem lenne… Létrehoznék egy rehabilitációs központot érszűkületesek és csonkoltak részére, ahol megtanítják a betegeket fogyatékosságukkal együtt élni, harcolva a feleslegessé válás gondolata ellen! Létrehoznék egy utókezelőt, melyben a frissen műtött beteg felépüléséig-önellátásáig maradhatna, ilyen légkörben, mint amit itt tapasztaltunk.

Fotók: L. Csépányi Katalin

____________________________

A Lumniczer Sándor Kórház elérhetőségei:
9330 Kapuvár, Lumniczer Sándor u. 10., telefon: 96/596-527
Főigazgató, egyben az érrehabilitációs osztály vezetője: dr. Ballagi Farkas


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS