Beszélgetés Böszörményi Gyula íróval. Gergő, Zsófi, Jonatán – nemcsak gyerekeknek • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Beszélgetés Böszörményi Gyula íróval. Gergő, Zsófi, Jonatán – nemcsak gyerekeknek

Az idei ünnepi könyvhéten az Alexandra Kiadó Alexandra Könyvtérré változtatta Pécs főterét, a Széchenyi teret június 7-16-ig. Böszörményi Gyulával Károlyiné Varga Éva beszélgetett.

Böszörményi Gyula és Károlyiné Varga Éva

A beszélgetés kezdetén először is gratulálok a József Attila-díjhoz, amelyet idén kaptál. Mennyire fontos ez a díj számodra?

Nagyon fontos. Egyrészt azért, mert ez a szakma elismerése, és én nagyon-nagyon régen várom, hogy a szakma befogadjon, elfogadjon. Másrészt azért is fontos, mert tudni kell, hogy nagyon ritkán fordul elő, hogy egy írót, akit József Attila-díjra jelölnek, az összes írószövetség egyöntetűen jelöl. Nálam ez történt. És ennek én nagyon örültem.

Gratulálok a jelenlévők nevében is. Mielőtt a most megjelent könyvre térnénk, a Jonatán-sorozat második részére, beszéljünk a Gergőről, mert lezárult valami.

Gergő mindig is különleges volt: az indulás nagy sebességgel történt, hatalmas siker volt akkoriban. A többi könyv is sikeres volt, de a könyvkiadók kikoptak a könyv alól. A kiadóváltások miatt jött későn a Gergő és az álomvámpírok második kötete.

Úgy tudom, megjelent német kiadásban is a Gergő.

Igen, a Gergő és az álomfogók áprilisban jelent meg németül. Nagyon boldog voltam, amikor a Schenk Verlag megkeresett azzal, hogy a Gergő első kötetét szeretné németül megjelentetni, hiszen ez azt is jelenti, hogy nemcsak Németországban, hanem Svájcban is, Ausztriában is megjelent a könyv és beszerezhető. Meglátjuk, hogy a német gyerekek is kedvelni fogják-e.

Az egyik kolléganőm az utolsó Gergő-könyv olvasása után azt kérdezte, valóban úgy gondolod, hogy a mai kor gyermekei lesznek a következő főtáltosok, táltosok? Mennyire bízzunk a mai gyerekekben?

Bátran azt merem mondani, hogy igen, hiszen ha valaki nagyon figyelmesen olvassa a történet végét, és odafigyel, mit mond Gergő erről az egész témakörről, ott egyértelműen kiderül, hogy én azokban a gyermekekben bízom, akiknek bűbájos hatalmuk van. És ez a bűbájos hatalom nem áll másból, mint például abból az egyszerű dologból, hogy kíváncsiak, szeretnek olvasni, szeretik az életet, és nem bezárkóznak, nem a televízió előtt ülnek. Sok gyerekkel találkozom, így tudom, hogy rengeteg gyereknek van bűbájos képessége.

Gergő merre révül most?

Hát ez egy nagy titok számomra is. Elváltunk Gergővel, elbúcsúztunk egymástól az álomvámpírok 2. végén, és azóta teljes rejtély, hogy mi történt vele. Egészen különös volt ennek a könyvsorozatnak a megírása, mert nagyon sokszor úgy éreztem, mintha valahonnan súgnák ezt a történetet nekem. Nagyon sokszor volt olyan élményem, hogyha elakadtam a történettel, akkor megálmodtam, hogy hogyan kellene tovább vinni a történetet. Vagy ha eltökéltem, hogy erre megy tovább a történet, akkor egyszer csak elkezdtem érezni írás közben, mintha valaki ott lenne, a vállamon ülne, vagy a hátam mögött lenne: „Várjál, nem jó, nem jó, mert nem ez történt.” És akkor én kihúztam azt a négy-öt oldalt, amit addig már megírtam, kidobtam, és azt mondtam: jó, akkor hallgatom, hogy hogyan történt. Oda kell figyelni ezekre a sugallatokra. Most, amióta elbúcsúztunk Gergővel egymástól, és bezártam a történetet, nem tudom, hogy valaha is találkozom-e még vele.

A Gergő-könyveket olvasva, tanítóként arra gondoltam: mennyire jó lenne, ha minél több gyerek megismerkedne ezekkel. A te könyveidet falták a gyerekek, pedig nem vékony kötetekről van szó. A gyerekek nagyon sokszor unják a kötelező irodalmat, amit el kell olvasniuk. A könyveid azt a mondavilágot dolgozzák fel, amelyet a gyerekeknek ismerniük kellene, és a tanároknak is, hogy ezt ajánlják olvasásra.

Nagyon boldog lennék, ha a tanárok használnák a könyveimet. Sok helyről hallom, hogy használják is, és felfedezik azt, hogy ezekkel a könyvekkel, a Gergő-könyvekkel, rá lehet venni a gyerekeket az olvasásra. A feleségem, Noémi vezeti az Álomfogó-varázslat című táv-bűbájos képző iskolánkat, ami már hároméves, és ezen keresztül nemcsak gyerekeket, hanem felnőtteket, köztük a pedagógusokat is igyekszünk megfogni.

Az alomfogo.hu honlapon erről vannak is információk.

Igen, egyrészt üzenni tud, másrészt a táv-bűbájos képzőről is sok mindent olvashatnak, a fórumunk nagyon élénk, rengeteg gyerek beszélget rajta.

Ha Gergőnél tartunk, akkor Zsófit se hagyjuk ki a sorból, merthogy róla is megjelent két könyv. Mi van Zsófival?

Zsófi továbbra is úton van, készen van a harmadik kötet, én már megírtam. A megjelenés a kiadón múlik.

A Jonatán Könyvmolyképző, amely az általános iskolákban elég népszerű, és nagyon érdekes irodalmakat ajánlanak a gyerekeknek feldolgozásra. Jonatán hogyan született?

Jonatán régi figura. A Jonatán Könyvmolyképző ismert, népszerű. De nagyon sokan kérdezték, hogy kicsoda is valójában Jonatán. A kiadó vezetője egy idő után megelégelte a dolgot, és felhívott telefonon, ha vállalnám, akkor nagyon szívesen rám bízná Jonatán kitalálását. A figura megvan, halvány elképzelésük volt, hogy ez a fiú kicsit fura, mintha nem ide tartozna, nem ebbe a világba.

Miért pont tizenhárom éves?

Mert az jó kor.

Azt én is tudom, mert két tizenhárom éves gyermekem van, és már alig várják, hogy elolvashassák az új Jonatán-könyvet.

Lehet, hogy oda vágyunk vissza. Én tizenhárom évesen szintén könyvmoly voltam, reggeltől estig olvastam. Visszatérve Jonatánra: ki kellett találnom, hogy ki is ő. Ez nem volt könnyű.

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS