Beszélgetés Böszörményi Gyula íróval. Gergő, Zsófi, Jonatán – nemcsak gyerekeknek - 2. • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Beszélgetés Böszörményi Gyula íróval. Gergő, Zsófi, Jonatán – nemcsak gyerekeknek – 2.

Az idei ünnepi könyvhéten az Alexandra Kiadó Alexandra Könyvtérré változtatta Pécs főterét, a Széchenyi teret június 7-16-ig. Böszörményi Gyulával Károlyiné Varga Éva beszélgetett, új könyvéről: A Gutenberg Lovagrend – Jonatán kalandjai 2.-ről és egyebekről.

Böszörményi Gyula dedikál, mellette felesége, Cséplő Noémi

-2819, ekkor játszódik A Gutenberg Lovagrend – Jonatán kalandjainak második kötete. Hát ez nagyon távol van.

Jó messze akartam tenni Jonatánt, hogy felülről ránk nézhessen kicsit, hogy észrevehesse a hibáinkat. Aki az első kötetet olvasta, az Elveszett történetet – ott jellemző figurákat soroltam fel, akiket minden nagyvárosban meg lehet találni.

-Miért pont Budapest a helyszín?

Azért, mert ez az a város Magyarországon, ahol nagyon el lehet veszni, ahol nagyon elveszettnek érezheti magát az ember. Ha idejön Pécsre, ez egy gyönyörű város, itt is el lehet veszni, valószínűleg, de azért nem annyira, ez mégiscsak emberközelibb, emberléptékűbb. Én Tiszakécskén élek, ami kicsit több mint falu, és kicsit kevesebb, mint város, ott aztán végképp nem lehet elveszni. De Budapesten el lehet veszni. És talán azért is Budapest, mert nagyon sok budapesti gyerekkel találkozom, akik nagyon-nagyon el vannak veszve. Lehet, hogy reggeltől estig a játékgépeket nyomkodják, de ha az ember szóba tud állni velük, kiderül, ezek nem buta gyerekek, csak nem találják a helyüket a világban.

-Miért van az, hogy ebben a korban, 2819-ben üldözik a könyvmolyokat? Úgy gondolod, hogy akkor majd, vagy a közeljövőben üldöztetik az olvasást, vagy úgy gondolod, hogy most ami a rohanó világban van, rengeteg film, dvd és minden egyéb más elviszi a gyerekeket az olvasás mellől?

Egyrészt nemcsak a gyerekeket viszi el, hanem elsősorban a felnőtteket viszi el a dvd, a video, a számítógépes játékok, meg minden ilyesmi. Amiket én is imádok egyébként, csak módjával kellene kezelni ezeket a dolgokat. Hogy miért ilyen borúsnak láttatom a jövőt ebben a könyvben? A Jonatán első köteténél könnyű dolgom volt, tudtam, hogy ide fogom hozni ebbe a korba, és tudtam, hogy a könyv végére nem sokat fogok elárulni a jövőről, vagyis a mai világunkat kellett megformálni. A második kötet kitalálásakor már tudtam, nincs mese, meg kell mutatnom a jövőt. Akkor végiggondoltam, hová tartozik, melyik az az irány, ami a legvalószínűbb – ez volt az.

-Voltak oldalak, amelyeket többször visszalapoztam, újraolvastam, merthogy gyönyörű szóvilágot hoztál, a gyerekek biztosan örülnének ilyen tantárgyaknak: fizikaraté, meg kémiaasztalitenis. A nyugavér és csigalom nálunk már használt fordulat, ha nyugtatni akarom a gyerekeket. Gondolod, hogy ezek a szavak bele fognak mászni a gyerekek fülébe, használni fogják? Szeretnéd, ha használnák?

Nem tudom, hogy használni fogják-e. Én annak örülnék, ha ők is alkotnának ilyen szavakat. Ha ráéreznének arra, hogy a szavak kitalálása, a játék a szavakkal az egy izgalmas, humoros, jópofa dolog. Megpróbálom a gyerekeket visszafordítani ehhez a játékhoz, amelyet óvodáskorban még élveztek.

-A második könyvben már tiniszerelem is szövődik.

Ez szinte kötelező. Annyiszor kaptam a fejemre a gyerek olvasóimtól, hogy nincs szerelem a Gergőben. Megígértem, ha majd nem Gergőt írok, hanem valami mást, akkor abban majd lesz egy kis szerelem, most ebben van, lehet, hogy még ez is kevés lesz.

-Lesz-e folytatása a Jonatán kalandjainak?

A kiadó szeretné, én meg nem zárkózom el előle. Azaz valószínűleg lesz. Meg igazán nincs is lezárva a történet, nem lehet félbehagyni a dolgot. A Jonatán kalandjai első és második kötete nagyon szép lett, a belső képek is, csodálatos a grafikus.

-Visszatérve az Álomfogókhoz. Álomfogó-találkozók milyen sűrűn vannak és hol?

Nagyon élénk az Álomfogó-tábor, elsősorban Budapesten vannak a találkozók. Havonta összejövünk, illetve a táv bűbájosképzőnk tanoncaival minden hónapban találkozunk az Arany János Művelődési Házban Budapesten, sokan még vidékről is jönnek. Három éve táborunk is van, tavaly Zalában voltunk, idén a Bagoly-bükki-völgybe megyünk, oda, ahol az egész történet elkezdődött. Nagyon sokan jelentkeztek, még Texasból is jönnek az augusztus közepi táborra.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS