Kézműves mesterek Mohácson 2008 • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Kézműves mesterek Mohácson 2008

Szökőcs Béla fotókiállítása
Kézműves mesterek Mohácson 2008
Mohács, Polgármesteri Hivatal – február 1-től június 30-ig

Grebenár Andor faesztergálás közben

Mindig is izgatott az agy és a kéz együttes, kreatív tevékenysége, ahogy egy élettelen tárgyból, egy fadarabból, egy darab agyagból, egy tömbnyi kőből vagy akár egy papírlapból vagy papírlapon létrehoz valamit…

Ujváry-Menyhárt Gézáné fekete kerámiája

A mai elgépiesedett, automatizálódó világunkban nem titkolt lelkesedéssel vágtam bele a feladatba az emberközeli témája miatt: a Mohácson ma is szép számban élő kézműves mesterek közül több mint egy tucatnyi alkotó mutatkozik be a busójárás alkalmából a mozi kiállítótermében. A róluk szóló katalógushoz kellett néhány felvételt készítenem.

A néhány felvételből több született.

Ezek közül válogattam össze személyenként kettőt, egy-egy felvillanással bemutatva magukat az alkotókat, megörökítve a mára kivesző félben lévő kézműves tevékenységüket, valamint az általuk készített tárgyakat.

Antal Zoltán busószobra

Maszkfaragók: Antal Zoltán, Baráth Gábor, Élő József, Gagyi Zoltán, Hafner Miklós, Kulutácz Mátyás, ifj. Kunovszki János, Prókai György, Reiter József, Rosta Endre, Udvardi Krisztián, Grebenár Andor

Reininger László a korong mellett

Fazekasok: Kovacsics Ferenc, ifj. Lakatos László, Reininger László, Ujváry-Menyhárt Gézáné

Tiszteletből került ki a maszkfaragók egykori tanítómesteréről – Kalkán Mátyásról – és a ma élő legidősebb maszkfaragóról, Kunovszki János bácsiról egy-egy régebbi felvételem.

Köszönöm a Polgármesteri Hivatalnak a lehetőséget, hogy ez a képanyag nyilvánosságot kaphatott. Bízom benne, hogy a testvérvárosok mai polgára is megismerkedhet általuk a nagyhírű hagyományokat ápoló mohácsi alkotókkal.

Gagyi Zoltán busómaszkja

Ifj. Kunovszki János a busómaszk hátoldának faragása közben


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS