A Komlói Pedagógus Kamarakórus sikere Közép-Olaszországban Beszélgetés dr. Szabó Szabolcs karnaggyal • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A Komlói Pedagógus Kamarakórus sikere Közép-Olaszországban Beszélgetés dr. Szabó Szabolcs karnaggyal

Június 16-18. között az Abruzzo-megyei Atri nevű városkába nemzetközi kórusfesztiválra hívták meg a Komlói Pedagógus Kamarakórust dr. Szabó Szabolcs karnagy vezetésével. Két koncerten, változatos, igényes műsorral nagy sikerrel szerepelt a magyar kórus. A záró koncerten az összkar vezénylésére dr. Szabó Szabolcsot kérték föl, aki Mozart: Ave verum corpus c. művét dirigálta. A háromnapos fesztivál után az énekkar Rómába utazott, ahol a Szent Péter Bazilika Magyar Kápolnájában a magyar nyelvű misén énekelt. Most egy kis összegzésre, számvetésre kértem a karnagyot az eredményes koncertek kapcsán.

– Mit jelentett ezen a rangos nemzetközi fesztiválon szerepelni a kórusnak és karnagyának?

– Mindenekelőtt azt, hogy az általam szeretett csapat most együtt utazhatott. Emberileg is szükség volt erre, hiszen számos egyéni nehézség közepette jutottunk el a fesztiválra. A koncertekre két teljesen különböző műsorral készültünk és valóban kipróbálhattuk önmagunkat. Erre az alkalomra régi olasz madrigálokat is tanultunk. Gesualdo és Monteverdi 2-2 művét itt mutattuk be először a közönségnek.

– Milyen élmények, meglepetések vártak a kórusra Olaszországban?

– Az Udine közeli Aquileiai Natissa Vegyeskarral és karnagyával Luca Bonuttival 8 év után ezen a fesztiválon találkoztunk. Korábban cserekapcsolatunk volt velük, reméljük lesz folytatás… Azután a vendéglátó Atri-beli Aristotele Pacini Férfikar rendkívül rokonszenves együttes. Az általuk énekelt olasz népdalfeldolgozások, az olasz népzene nagy élményt jelentett a kórusom számára. A másik meglepetés maga a kisváros Atri, mely a közeli hegycsúcsok és az Adriai-tenger között mint egy kis ékszerdoboz helyezkedik el a maga rendkívül gazdag történelmi és művészettörténeti értékeivel.

– Ennyi munka és élmény után gondolom egy kis pihenés következik…

– Igen, bár nem sokáig, hiszen szeptember végén a II. Balatonfüredi Országos Pedagógus Kórusok Fesztiváljára utazunk.

– Úgy tudom, az együttes jelentős kapcsolatokat ápol a határontúli magyarsággal is.

– Valóban: a vajdasági Ada város kórusával és a székelyföldi sepsiszentgyörgyi énekkarral rendszeres kapcsolatunk van. Sokévi munka eredménye, hogy jótékony célú feladatokat is szívesen vállalnak a komlói dalosok. Ilyen volt például legutóbb a csángó magyar oktatásért felajánlott jótékonysági hangverseny Komlón, melyet Nyisztor Ilona csángó énekessel közösen adtunk. Távolabbi terveink között egy olyan komlói minifesztivál gondolata körvonalazódik, melyre egyszerre hívnánk meg a két határontúli kórust.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS