Újabb exlibris-adományok a putnoki Holló László Galériának • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Újabb exlibris-adományok a putnoki Holló László Galériának

Imolay Dr. Lenkey István Gömör jeles szülöttje. Méltán mutathatjuk be így a nemesi családból származó tudóst, hiszen nevét és munkásságát, nagylelkű adományait nagyon sokan megismerhették hazánkban. Az utóbbi években gyakrabban hallhattunk róla, hiszen értéket, új ismereteket bemutató adományairól széles körben hírt adtunk.

Szülőföldjéért tett munkásságáért 2009. november 20-án Dr. Ujváry Zoltán professor emeritustól vehette át a Pro Gömör – Gömörért Díjat, a Tompa Mihály Gömöri Kulturális Egyesület 50. és a Holló László Galéria 15. éves évfordulója alkalmából megrendezett konferencián.

A gazdag életút, amely Putnokról indult – hiszen ide járt iskolába –, Debrecenen keresztül Mohácsra vezetett. Közel a hetvenedik életévéhez, úgy tűnik, hogy a sors visszavezeti Őt a szülőföldhöz.
Imolay Dr. Lenkey István az exlibris és kisgrafikák gyűjtőjévé vált. Putnokon Pásztor Pál evangélikus lelkésztől már gyerekkorában tudomást szerzett a könyvjelzetekről. Évtizedeken keresztül tudatosan gyűjtötte azokat.

Nemes elhatározásával gyűjteményét közkinccsé tette. Először 2008-ban adományozott a putnoki Holló László Galériának. Az első ajándékozás alkalmából rendezett megnyitó ünnepségen Rónaky Edit Apáczai Csere János-díjas tanár ajánlotta figyelmünkbe a kisgrafikai alkotásokat (meghalt 2010-ben). Putnokon nagy szenzációnak számított a kiállítás, hiszen sokan még nem ismerték az exlibris fogalmát. A megnyitó beszédet mindenki érdeklődve hallgatta, az új ismereteket szívta magába a közönség. Az ünnepség végén Imolay Lenkey István bejelentette ajándékozási szándékát, miszerint a kiállítás minden darabja Putnokon marad. A közönség meghatódott, és óriási tapssal fogadta a felajánlást.

A második adomány nemrégiben történt. 2010. október 15-én a Múzeumok Őszi Fesztiválja című országos rendezvénysorozat keretén belül lett bemutatva Litvániától Hispániáig címmel. 22 ország 85 művészének mintegy 800 db alkotása 100 tablón került kiállításra. Imolay Lenkey Istvánt a két évvel ezelőtti adományozás után az vezérelte, hogy a látogatók betekintést kapjanak az európai exlibris-kultúra huszadik századába, valamint az is célja volt, hogy ez a nagyon demokratikus műfaj sokaké legyen, ne csak a gyűjtők és a már korábban ezzel foglalkozók ismerjék.

A tárlatot Vitéz Ferenc PhD főiskolai adjunktus, művészeti író ajánlotta a közönség figyelmébe.

Megnyitó beszédében ismertette magát a műfajt, annak a történetét, és a beszéde végén egy érdekes kérdést tett fel, arra választ is adva. Ezt idézem:

„Vajon tekinthető-e alkotónak az exlibris-gyűjtő? Költői kérdés, hiszen a válaszunk erre: egyértelmű igen. Az exlibris történetéből is jól kivehető, hogy a gyűjtő hívta életre magát a műfajt, és a megváltozott gyűjtői igények választották külön az exlibrist a könyvtől. A gyűjtő a legtöbb esetben a grafikai lap inspirációs forrása, s némi túlzással azt is mondhatnánk, hogy amikor az exlibrisek találkoznak, akkor nem is annyira a művészek, mint inkább a gyűjtők találkoznak. Nem véletlen az sem, hogy egy-egy művész több variációját is elkészítheti egy-egy gyűjtő számára dedikált lapjának: a jó művész nem egyszerűen kompozícióba rakja a címzettre jellemző vagy a címzett által kért motívumokat, hanem a műfaj keretein belül próbálja megfejteni is személyiségét. De ha szigorúbbak vagyunk a megítélésben, akkor is azt kell mondanunk, hogy a gyűjtő mindenesetre társszerzője az exlibrisnek. A könyvjegy nem más, mint a könyvtulajdonos és a művész közös aláírása.”

Az utókor nevében is hálás szívvel megköszönöm az egyedülállónak számító gyűjtemény odaajándékozását! Imolay Dr. Lenkey István adományával a putnoki Holló László Galéria újabb önálló kiállítási anyaggal gyarapította gyűjteményét, a már korábban Dr. Ujváry Zoltán professor emeritus által adományozott Holló László festőművész festményei és grafikái, valamint kortárs festők alkotásai és számos eredeti könyvillusztrációk mellett. A korábbi gyakorlathoz híven gyűjteményeinket nemcsak raktáron tartjuk, hanem igény szerint időszakos kiállításokon más helyszíneken is bemutatjuk.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS