Hímes csodák • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Hímes csodák

A Míves Tojás Gyűjtemény Múzeumi Intézmény hímes csodáiból nyílt kiállítás április elején a pécsi Lenau Házban. A kiállítás megtekintésére kedvcsinálóként dr. Nienhaus Rózsa múzeumalapító tulajdonos megnyitó beszédéből idézünk:

„Az idei év Baranyában a vallások éve, a pécsi püspökség alapításának ezredik évfordulója. Kiállításunkat szerény tisztelgésnek szánjuk az egyházi millenniumra. Bemutatott tárgyaink többségükben szakrális – részben ősi eredetű, részben a keresztény húsvétot idéző – mintaelemekkel és színekkel díszítettek.

Míves Tojás Gyűjteményem egy része német nyelvterületről származik. Mivel kiállításunknak a Lenau Ház ad otthont, így kézenfekvő, hogy ezek is teret kapjanak a hazai, illetve a Kárpát-medence tájegységeit reprezentáló alkotások mellett. Az itt látható német honból származó húsvéti tojások első alkalommal kerülnek bemutatásra. Jellemzőjük az ünnepet köszöntő szöveges díszítés, népi motívumok, figurális elemek együttes alkalmazása, melyek harmonikus kompozíciói adják a gazdagon díszítettség látványát. A tojásra kerülő szövegeket az egyes alkotók külön füzetben (Spruchbuch) gyűjtötték össze és tojásíráskor abból választottak. A szöveges díszítmény a régies kézi írásmód miatt kissé nehezen olvasható.

Köszönettel tartozom a Lenau ház vezetőjének és munkatársainak a kiállítás vendégszerető befogadásáért és a berendezéshez nyújtott segítségéért. Külön köszönettel tartozom munkatársaimnak a kiállítási anyag kiválasztásáért, előkészítéséért, a kiállítás esztétikus, gondos berendezéséért. Fogadják olyan szeretettel a látnivalókat, mint amilyen szeretettel munkatársaimmal azt az önök számára előkészítettük. Kívánok kellemes időtöltést, és gondokat feledtető ismerkedést a díszített tojások – a törékeny varázslatok világával. Bízom abban, hogy a múzeum e kis reprezentatív anyaga sokaknak kedvet ad egy kiránduláshoz a közeli Zengővárkonyba, a múzeum megtekintésére.”

A Lenau Ház címe: Pécs, Munkácsy M. u. 8. A kiállítás szeptember 11-ig látogatható. Nyitva: hétfőtől csütörtökig 8–16, pénteken 8–14 óráig. A kiállítást támogatja: Auswärtiges Amt és a Míves Kézmíves NKft., Zengővárkony.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS