Hetedhéthatár | Tavaszi programok – Míves Tojás Múzeum

Napi aktuál

Tavaszi programok – Míves Tojás Múzeum

Nagyhét, húsvét, locsolkodás, hagyományápolás és hímes tojás – mindez hozzátartozik Zengővárkonyhoz, ehhez a mecsekalji kis faluhoz; az itt működő Míves Tojás Múzeumhoz. Minden évben, így az idén is a múzeum szervezésében lázas munka kezdődik az ősi ünnep jegyében. Mindenek előtt maga a múzeum rendezi át a gyűjtemény anyagát, hogy új fényben tündököljön az idelátogatóknak – akik száma egyre csak szaporodik.

A nagyheti programok között az első a virágvasárnapon, április 5-én megrendezésre kerülő Ifjúsági Tojásfestő Verseny, ami az idéntől kezdve nemzetközivé válik. A múzeum természetesen az utánpótlásról is gondoskodik, a kevésbé ügyesek versenyen kívül ülhetnek asztalhoz és tanulhatnak tojást festeni a nagyhét minden napján.

A nagyhét folyamán (április 3 – április 9.) tojásfestő-bemutatókra is sor kerül: naponta 10-től 18 óráig, szombaton 10-13 óráig. Az idei ráadás a tojáspatkolás bemutatása (hétfőtől szerdáig).

A díszített tojásokhoz fűződő népszokásokkal, hagyományokkal való megismerkedés során az érdeklődők megtudhatják, hogy nemcsak a keresztényi feltámadás ünnepének jelképe a hímes tojás, hanem a tavaszvárás, a természet megújulása, az élet keletkezése, a szerelem, a párválasztás jelképe, megtanulhatják, hogy a tojásdíszítés valójában sokkal régebbi eredetű tevékenység, mint magának a húsvétnak az ünneplése.

Húsvét héfőn, reggel 9-től a Zengővárkonyi Népiegyüttes „Húsvéti locsoló” című néptáncos műsorával a nap folyamán többször is köszönti a baranyai településre látogatókat.

7720 Zengővárkony, Kossuth Lajos u. 6.
Tel: 06-72-466-605
Fax: 06-72-566-012
e-mail: tojas@museum.hu
Honlap: www.tojasmuzeum.ini.hu
Nyitva tartás: minden nap 10-18 óráig, szünnap szerda (nagyhét kivételével)

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Tavaszi programok – Míves Tojás Múzeum”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés