Hetedhéthatár | Tavaszi programok a Míves Tojás Múzeumban

Kultúra, művészet

Tavaszi programok a Míves Tojás Múzeumban

Húsvét és hímestojás – elválaszthatatlan fogalmak. Faluhelyen, de a városlakók döntő többségénél is a húsvét ünnepléséhez hozzátartozik a hímes tojások készítése, vásárlása, ajándékozása.

Nagyheti programok a múzeumban

A húsvét időszakában a Míves Tojás Múzeumban is megélénkül az élet. Virágvasárnapon (2008. március 16-án fél 2-től) Országos Ifjúsági Tojásfestő Versenyt rendeznek. A 10–15 év közötti résztvevőket a bíráló bizottság a jelentkezők által előzetesen beküldött próbamunkák alapján választja ki.

A kevésbé ügyesek versenyen kívül is asztalhoz ülhetnek tojást festeni a nagyhét minden napján. A „Hímestojás Szeretteinknek” program keretében szakértő kezek, neves tojásfestők segítik az alkotások létrejöttét. Ha ez mégsem sikerül, vagy valaki nem is próbálkozik a saját festéssel, válogathat a múzeumban vásárolható szebbnél szebb ajándéktárgyak közül.

A nagyhét során (2008. március 17–22.) tojásfestő bemutatókat is tartanak naponta 10–18 óráig, így a látogató közönség nemcsak a kiállított műtárgyakban gyönyörködhet, hanem nyomon követheti, hogy hogyan lesz a természetes tojásból hímestojás.

Húsvét táján megnövekedik a múzeum visszatérő látogatóinak száma, akik úgy gondolják, hogy a múzeum hangulata, látványa már része lett ünnepi felkészülésüknek.

Sokan nem tudják, hogy a tojásdíszítés régebbi eredetű tevékenység, mint a húsvét ünneplése. A díszített tojásokhoz fűződő népszokások, hagyományok megismerése során látjuk, hogy a díszített tojás a tavaszvárás, a természet megújulása, az élet keletkezése, a szerelem, párválasztás és nem utolsó sorban a keresztényi feltámadás ünnepének egyaránt szimbóluma.

Húsvét héfőn kora délután a Zengővárkonyi Népiegyüttes „Húsvéti locsoló” népi táncokkal köszönti a látogatókat.

A Míves Tojás Múzeum, amely a Vendégbarát Múzeum 2007 pályázat I. helyezettje, nemcsak a húsvét rövid időszakában, hanem az év minden napján szívesen tárja látogatói elé összegyűjtött kincseit a díszített tojások világából. A látogatók tájékozódását 8 nyelven, a többi között olaszul is olvasható írásos tárlatvezető segíti.

Húsvéti kiadvány

A múzeum az irodalomkedvelők számára is tartogat meglepetést. A „Nincs több csoda, csak egy: a Feltámadás” című kötet húsvéti aktualitás. Az antológia a XX. századi jeles magyar írók és költők húsvétról, a természet tavaszi megújulásáról szóló irásainak és verseinek egyedülálló gyűjteménye.

A könyv megvásárolható a múzeumban, illetve megrendelhető a honlap „Kiadvány” lapján.

Hasznos tudnivalók:
www.tojasmuzeum.ini.hu
E-mail: tojas@museum.hu
tel: 00-36-72-466-605
fax: 00-36-72-566-012
nyitvatartás: minden nap 10-18 óráig, szünnap szerda

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Tavaszi programok a Míves Tojás Múzeumban”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés