Tám László | Örökségünk Kolozsvár

Galéria

Örökségünk Kolozsvár

Veress Ferenc 1859 – László Miklós 2001

A Pécsi Napok őszi programjának egyik kiemelkedő eseménye volt az “Örökségünk Kolozsvár” című fotókiállítás a Pécsi Városi Könyvtár és az EMKE Pécs-Baranyai Társaság rendezésében.
A Várkonyi Nándor könyvtár falain látható képek azért voltak rendkívüliek, mert az 1859-ben készült fotókat az erdélyi fényképészet úttörő mestere, Veress Ferenc készítette. (Ebből a képanyagból állt össze egy páratlan értékű Kolozsvár-album.)
A mai Kolozsvárt 2001-ben László Miklós fotográfus fényképezte le közel egy év munkával, a lehetőségekhez képest azonos nézőpontból. A mintegy másfélszáz éves időkülönbség plasztikusan érzékelhető a felvételeken. Felbecsülhetetlen értékű összevetési lehetőséget adnak számunkra az itt kiválasztott képpárok.
Kós Károly szavaival ajánlom olvasóink részére e kiállítási anyagot:

“Ösmerem az utcákat, még akinek a nevét sem tudtam soha, és láttam, hogy régi városnegyedek halnak meg és születtek azután újra.
Láttam új embereket beköltözni régi utcákba, és régieket elvándorolni más utcákba, kijjebb a városból és a temetőbe is sok ember örök költözését láttam.”

Kolozsvár a Fellegvárról. Szinte új város épült a Házsongárdtól a Szamosig.

Kolozsvár főterén a 14. században épült meg, Szent Mihály tiszteletére Erdély egyik leghatalmasabb és legszebb gótikus temploma. Háromhajós hatalmas tömbje súlypontja a történelmi belvárosnak.

A főtér keleti oldalán a templomot Veress Ferenc felvételei idején a római katolikusok emelte iskolaépület, gyógyszertár, dohányáruda, kávémérés, kocsma és zálogház fogta körül

Formájában változatlanul maradt meg az 1834-1836-ban épült Szent György laktanya, Kolozsvár legnagyobb klasszicista épülete. Csak környezetének sivár, puszta helye változott át a város egyik díszterévé.

A torony nélküli templom, melynek építését Mátyás király rendelte el, hatalmas A betűt rajzoló homlokzatával, mintha az élet kezdetét jelképezte volna. Szomszédságában változatlan alakban áll a reformátusok régi kollégiumépülete.

Print Friendly, PDF & Email
Please follow and like us:

Hozzászólások

Nincs hozzászólás ehhez: “Örökségünk Kolozsvár”Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés

Legutóbbi hozzászólások