A VI. Tüke-díj – 2009 • Hetedhéthatár

Napi aktuál

A VI. Tüke-díj – 2009

A kitüntetettek: Tillai Ernő és dr. Kiss Endre

1780. január 21-én írta alá Mária Terézia királynő Pécs Szabad Királyi Város rangjára emelő oklevelét. Pécsett 1997-ben alapítvány alakult azzal a céllal, hogy elismerésben részesítse azokat a pécsi polgárokat, akik a város fejlődéséhez példamutató tevékenységükkel jelentős mértékben hozzájárultak.
Pécsett tükéknek nevezték azokat, akiknek az ősei és ők is Pécsett születtek, szőlőjük volt a városban és azt maguk művelték. Ez az elnevezés évszázadokkal ezelőtt alakult ki a „tőke” szóból. Az alapítvány díjának a „tüke” nevet adta, ezzel is jelezve, hogy a városért kifejtett munkásságért adható. Az elnevezés tartalma kissé megváltozott: már nem feltétel a szőlőtulajdon és -művelés, valamint a Pécsett születés. A kitüntetés átadásának napjául a királyi elismerés keltét választották.

Balról jobbra: dr. Kiss Endre, Tillai Ernő és Garadnay Balázs püspöki helynök – Szendrő László felvétele

A 2009. évi Tüke Díj kitüntetéseket a Pécsi Székesegyházban tartott ünnepi mise keretében adták át. A Garadnay Balázs püspöki helynök által celebrált misén – hagyományként – elhangzott Tillai Aurél „Tüke mise” (Missa brevis) című műve. A zsúfolásig megtelt bazilikában a laudációkat dr. Bőzsöny Ferenc, a Magyar Rádió nyugalmazott főbemondója olvasta fel. A díjakat dr. Habsburg György tiszteletbeli elnök távollétében nagybátyja, Habsburg-Lotharingiai Mihály főherceg adta át. A 2009. évi kitüntetettek: Tillai Ernő és dr. Kiss Endre.

Tillai Ernő Pécsett született 1927-ben. A Budapesti Műszaki Egyetem Építészmérnöki Karán 1950-ben szerzett oklevelet. 1955-ben visszakerült szülővárosába. A Pécsi Tervező Vállalat főépítésze, majd 1957–1958-ban igazgatója volt. 1959 és 1989 között a vállalat építész-főmérnöke, műteremvezetője. Jelentős szerepet vállalt Pécs városrészei mai arculatának kialakításában.

A Mecseki Fotóklub megalakulásától (1957) kiemelkedő alkotó-művésze. 1978–1980 és 1984–1988 között a klub elnöke volt. Jelenleg művészeti vezetője. 1997-ben pécsi fotókiállításán, majd 1999-ben megjelent „Festői Pécs” c. fotóalbumában városunk hangulatos utcáit, régi házait – az általa kidolgozott fotótechnikával lefényképezve – mutatja be. „Városkép – városfotó” című könyve átfogó tanulmány az épületfényképezés módszereiről. Jelentős önálló fotókiállításai voltak Pécsen kívül Budapesten, Dunaújvárosban, Vácott, Grazban.

Díjai, kitüntetései: Ybl-díj 1961-ben és 1974-ben, építészeti nívódíj 1972-ben, Janus Pannonius díj, 1991-ben a Nemzetközi Szövetség az amatőrfotósok körében a legmagasabb díjjal, a „Fotóművészet mestere” (MFIAP) kitüntető címmel ismerte el munkásságát. Hazánkban jelenleg egyedül őt illeti meg ez a rang. A Magyar Fotóművészek Szövetsége 2007-ben – nyolcvanadik születésnapja alkalmából – Életmű-díjat adományozott Tillai Ernőnek. 2008. szeptember 1-jén Pécs MJ Város Önkormányzata a „Város Műszaki Díjával” tüntette ki.

*

A díjak átadása utáni fogadáson beszélgettem a két kitüntetettel.

– A városban végzett munkásságom nagy elismeréseként vettem át Fürtös György keramikus művész Tüke kútjának kicsinyített mását – nyilatkozta az építészmérnök-fotóművész.

Hozzátette: – Bár soha nem volt szőlőm és ilyet nem műveltem, édesapám révén igazi tükének vallom magamat. Apámmal minden évben, szinte kirándulásként, mert a város másik végén laktunk, felkerestük a Mindenszentek templomát. Ilyenkor apám kézen fogva végigvezetett a város főutcáján. Ő a Pécsi Ipartestület jegyzője volt, intézte a jelentős számú kis- és nagyiparos ügyeit, mindenki ismerte. Nagyon sok ismerőssel találkoztunk séta közben, apám nem győzte emelgetni kalapját. Végül már vissza se tette a fejére. Jobb kezében a kalap, bal kezével engem vezetett.

Mint Pécs panel városrészeinek alkotójától kérdeztem, ma hogyan értékeli ezt a városépítési stílust:

– Az 1960-as években jó építési formának tartottam, mert sok lakásra volt szükség. Sokan vidékről költöztek a városba és itt kulturáltabb lakáskörülményekhez jutottak, hiszen távfűtés, meleg víz könnyítette a mindennapokat. Az épületek szépek, korszerűek voltak akkor, változatos erkélyeikkel, loggiáikkal. Nemzetközi hírre tettek szert az általam kitalált tv-képernyő formájú erkélyek. Az óvodák, iskolák, üzletek a lakások közelébe épültek. A kialakult lakótelepeknek azonban ma már két igen nagy hátrányuk is látható: a sűrűn épült többemeletes házak között nincs magánterület, ahol a családok elkülönülve tölthetik szabadidejüket. Ennél talán jelentősebb a generációs probléma: az évtizedekkel ezelőtt beköltözők megöregedtek, én úgy mondom, „kényszerluxusban” élnek. Sokszor kis lakásban összezárva a fiatalokkal. Elköltözni nem tudnak, pedig szívesen választanák a vidéki életet is.

*

A jogászból lett pénzügyi szakember, dr. Kiss Endre így vallott életútjáról, tevékenységéről:

– Hódmezővásárhelyen születtem, 3 éves koromban költöztünk Pécsre. A Nagy Lajos gimnázium és a pécsi egyetem után több helyen dolgoztam jogászként. 1991-ben megválasztottak a Szigetvári Takarékszövetkezet elnök-ügyvezetőjévé és azóta e munkakörben ténykedem. Az eltelt évek alatt az ország legnagyobb takarékszövetkezetévé lettünk, több mint 30 ezer ügyfelünk van. Központunk Pécsre költözését követően „nyitottunk” a város felé. Részt veszünk a város kulturális életének, az iskolai nevelésnek, a civil szervezetek, és a sport támogatásában. Az Európa Kulturális Fővárosa cím elnyerését követően kezdeményeztem a Patrónus Kulturális Társaság megalapítását. Ennek célja a helyi vállalkozók és a lakosság támogatásának összefogása.

Arra a kérdésemre, hogy mi ad erőt a fárasztó, szerteágazó tevékenységhez az elnök ügyvezető így válaszolt:

– Fiatal korom óta sportolok, a senior tájfutók között még ma is versenyzek. Nyáron szívesen kenuzom a Tisza-tavon, kerékpározom a Fertő tó körül. Télen, ha van hó, síelek. Több cikluson át a megyei tájfutó szövetség elnöke voltam, jelenleg elnökségi tagja vagyok.

Dr. Kiss Endre közéleti tevékenységét több kitüntetéssel ismerték el: Pécs Város Közgyűlésétől „Empátia Díjat”, majd a Pro Communitate Díjat, a Pécs-Baranyai Kereskedelmi és Iparkamarától „Üzletember Díjat” kapott. 2008-ban az év vállalkozójává választották. Szigetvár és Komló városok közgyűlései „Pro Urbe” díjakban részesítették.

*

A Tüke Alapítvány alapítói: dr. Habsburg György tiszteletbeli elnök, dr. Bruhács János, Garadnay Balázs, Halmos Gábor, Kerényi János elnök, Tillai Aurél.

Az eddigi kitüntettek: 2004: †Angster József, 2005: †Mattyasovszky Zsolnay Miklós, 2006: †dr. Rajczy Péter és dr. Ujvári Jenő, 2007: dr. Toller László és Somosi László, 2008: dr. Bari Istvánné és Kele Pál, 2009: Tillai Ernő és dr. Kiss Endre.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS