Jó Ember Díj
2006

A Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány a névadó személye előtt tisztelegve létrehozta a Jó Ember Díjat – melyet évente egyszer ad ki a kuratórium döntése alapján. A díjátadás időpontja minden év április vége, a Zengőn honos bánáti bazsarózsa virágzásának ideje. A díjátadási ünnepséget 2006. április 29-én tartották Pécsváradon, a várban lévő István király szálloda lovagtermében.


2006. évi díjazottak:

Jó Ember Díj: Káplár László posztumusz

Jó Ember Díj: Dr. Rideg Lászlóné - a kulturált életminőségért kifejtett tevékenységéért

Jelöltként a 3. helyen végzett Töttös Sándor (a zengővárkonyi népitáncegyüttes volt vezetője), ő Bálint Ferenc grafikáját kapta ajándékul.


Dr. Rideg Lászlóné Irma

Debrecenben született, érettségi után a debreceni egészségügyi szakiskolában végzett. Mindhárom lánytestvére az egészségügyben tanult és dolgozik. A kötelező gyakorlatra került Pécsre, rögtön a mélyvízbe: az akkut ambulanciára (ma ez a sürgősségi) a 400 ágyasra, egy perc megállás nélkül dolgoztak, nem nézték az órát, hogy lejárt a munkaidő, soha nem volt téma, hogy mennyit fizetnek ezért, vagy mennyi a túlóra. Az ortopédiai műtőbe került, ahol hasonló volt a munkamorál és a leterheltség, mint az ambulancián. Ezt követte a járóbetegellátás, a Lánc utcai rendelőintézet főnővéreként (két gyerek mellett), 1991-ben az egészségügyi szakiskolába ment oktatni, majd 1994-től az idegsebészeti klinika ápolásvezető főnővére lett, 2004-ig, nyugdíjba meneteléig.

1995-ben egy szakdolgozói kongresszust rendeztek, 1200 fő részvételével a POTE-n. Akkor tudatosult az ápolásvezetőkben, hogy mennyi probléma van az ellátásban: a kórházból kikerült beteg nem tud diétázni, nem tudja az eszközöket használni, nem tudja kiváltani, a család nem tudja ápolni – vagyis az egészségügyi ellátás és a szociális ellátás között van egy nagy űr, s azóta, ahogy ő fogalmaz: határtalan idealizmusukkal segítenek a hiányzó láncszemben, a kórházi ellátás és az otthon között.

1995-ben hozta létre többed magával a Szociális Háló Egyesületet, azóta a munkájával párhuzamosan ez tette ki életét, a család mellett. Létrehozták a házi gondozó szolgálatot, évente 4000 szakápolási vizit, 3-400 beteg évente.

Beindították az ápolási intézetet először Pécsett, jelenleg Sellyén működik (egyben munkahelyet teremtve a Sellye környéki egészségügyi dolgozóknak). Magyarországon az egyetlen szakápolói intézet, amely mögött nincs intézmény, egyház, csak egy egyesület. A tevékenység folyamatosan bővült. Az ápolás, a házi gondozás mellett hospice szolgálat, képzési központ, kölcsönzés. A hospice szolgálat: segítség az ápolásban, a halálra felkészítésben, a súlyos, gyógyíthatatlan, daganatos betegek és családjuk lelki megerősítésében. A kölcsönzés: külföldi adományokból – kórházi ágyak, szobavécék, kádliftek, betegtolókocsi, járókeret stb. – ingyenes használatba adják a rászorulóknak. Nemcsak időseket látnak el, hanem fiatal baleseteseket, betegeket is. Képzések: a házi ápolásra, a hospice szellemiségre, a szeretetteljes gondoskodásra.

Mindezek alapján döntött úgy a kuratórium, hogy dr. Rideg Lászlóné Irma méltó a Káplár Lászó Jó Ember Díj elnyerésére.



Jelöltek:

+ Káplár László posztumusz, a díj névadója

Dobos László (Pécs): „Én ismerek egy igazán jó embert. Dobos Lászlónak hívják. 74 éves. Képes szeretni a legmegátalkodottabb embertársát is. A Zeneiskola igazgatója. A Pécsi Kamarakórusnak Tillai Auréllal együtt alapítója volt. Jelenleg tanít a Hittudományi Főiskolán, vezeti a Pius templom énekkarát, felnőtteknek hittant tanít a Pius templomban immár 8 éve. Gyakran ír a DN hitélet rovatában érdekes és igaz történeteket. Ha valaki jó ember, ő az! Szívvel, egyszerűen, önzetlenül, csendben teszi a dolgát: szolgál. Nem hiszem, hogy a segítségért hozzá fordulók közül akár csak egyet is elutasítana, legyen az bárki.”

Varga Ferenc (Pécs): Erdélyi gyerekek és felnőttek támogatója évtizedek óta. Nyári táborokat szervez erdélyi gyermekeknek, az ellátásukról maga gondoskodik, összefogja a határon túli magyar nyelven megjelenő gyermeklapokat – évente konferenciákat szervezett a kiadóknak-szerkesztőknek. Amikor kell, mindig segíti a nehéz helyzetbe került erdélyieket, Magyarországon és Erdélyben egyaránt.

Farkas Tamás (Pécs): A Misina Egyesület létrehozásával nagyon sokat tett a környezeti nevelés érdekében. Fiatalok százai járnak rendszeresen a Misina Egyesület által működtetett állattelepre, ahol megismerkedhetnek a különböző állatokkal, és aki akar, dolgozhat is.

Töttös Sándor (Zengővárkony): A zengővárkonyi népitáncegyüttest vezette több évtizeden át. Nemzedékek nőttek fel a keze alatt – nemcsak a táncot, hanem a hagyományokat szerettette meg a fiatalsággal. Önként vállalt feladatát önzetlenül, anyagi haszon nélkül végezte, sőt ő áldozott pénzt és fáradságot arra, hogy a táncegyüttesnek legyen miben fellépnie.

Dr. Rideg Lászlóné (Pécs): Sok ezer idős ember ellátásának megkönnyítésében működik közre, konkrétan a Szociális Háló Egyesület létrehozása is őhozzá kötődik (1995), továbbá Baranyában ő hozta létre a hospice szolgálatot, rákosok és haldoklók megsegítésére 1999-ben. Nagyfokú önzetlenség jellemzi. Debrecen mellől származik, a testvérei is mind az egészségügyben dolgoznak. Megszállott. Nemrég lett nyugdíjas (korábban a Pécsi Idegsebészet főápolója volt).

Tóth K. Sándor (Vajszló-Pécs): A vajszlói körzet lelkésze volt, 83 éves. Pécsre költözése után létrehozta az Ormánság Klubot, összefogja az elszármazott ormánságiakat. Mindenki szereti, tiszteli, aki ismeri. Önzetlenségével, szerénységével, segítőkészségével érte el ezt.

Kapott még jelölést: Rónaky Edit, Jusztinger Brigitta, L. Csépányi Katalin - de az indoklás hiánya, illetve az alapító személye kizáró ok volt az érdemi figyelembevételnél.


Előző oldal - Vissza a kezdőlapra

Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány
Székhely: Kozármisleny, Mikszáth K. u. 24. 7761
Adószám: 18326859-1-02  -  Bankszámlaszám: 50800104-11096568
Baranya Megyei Bíróság nyilvántartási száma: 1532
A Baranya Megyei Bíróság Pk.60.159/2005/6. számú határozatával a közhasznú fokozatot bejegyezte
Alapító: L. Csépányi Katalin
A honlapot szerkesztette: Komlós Attila
www.hetedhethatar.hu