Jó Ember Díj
2008

A Jó Ember Díjat 2008-ban Pécsi Géza zenepedagógus kapta

Káplár László, a 2003-ban ötvenévesen eltávozott újságíró kolléga, a jó barát, a jó ember nevének és emlékének fennmaradására jött létre a Káplár Alapítvány.

Az alapítvány célja: irodalmi és kulturális értékek megőrzése, védelme, a nyelvi és irodalmi kultúra fejlesztése, ápolása, az összmagyarság kulturális érdekeinek védelme, a magyarországi kisebbségekkel, valamint a határon túli magyarsággal kapcsolatos tevékenység, tehetséggondozás.

A kulturális teljesítmények díjazására az alapítvány a névadó személye előtt tisztelegve létrehozta a Jó Ember Díjat – melyet évente egyszer ad ki a kuratórium döntése alapján.

A Jó Ember Díjra a jelöléseket április 10-ig várta a kuratórium. A kuratórium olyan személyek jelölését várta a díjra, akik a szívükkel látva egyszerűen csak teszik a dolgukat önzetlenül, és közben észre sem veszik, hogy milyen sok ember javát szolgálják a széleskörűen értelmezett kultúra területén.

A díj Judit Hagner, Németországban élő magyar származású szobrászművész alkotása.

A 2008. évi díjátadás április 19-én szombaton került megrendezésre, a hagyományoknak megfelelően a pécsváradi várban található István király Hotel lovagtermében.

A díjátadást követően a résztvevők felmentek a Zengőre, hogy a bánáti bazsarózsával együtt emlékezzenek a díj névadójára, illetve köszöntsék a 2008. évi Káplár László Jó Ember Díjjal elismert személyt, valamint a többi jelöltet.



A 2008. évi jelöltek

Dr. Vasváry Arturné (Budapest): a Magyar Rákellenes Liga elnöke

Dr. Bihari Lajos (Pécs): háziorvos, 75 éves. Orvosi teendői ellátása mellett széles körű kulturális tevékenységet végez: várak megmentése, Magyaregregyi Baráti Kör vezetése

Szántó Dezső (posztumusz) (Mohács): a Mohácsi Farostlemezgyár volt vezérigazgatója, Mohács kulturális értékeinek megmentője, a város kulturális életének segítője

Ábrahám Istvánné Ágnes (Szeged): lelki és fizikai értelemben megjárta a poklok kínját. „Az önzetlensége, a bölcsessége, a betegsége méltósággal viselése és a mosolygása miatt érdemes a díjra. Írásaiban mindig ezeket tanítja, adja tovább nekünk, akik a nyomába sem érhetünk…” – írja a jelölő.

Videcz Ferenc (Hidas): író, ny. tanár, vadásznemzedékek nevelője, tanítványok segítője

Csépányi Piroska (Pécs): ny. tanár

Farkas Tamás (Pécs): Misina Természet- és Állatvédő Egyesület vezetője

Fehér László (Mohács): Hotel Béda Idősek Otthona vezetője

Gyura Barbara (Pécs): Szemem Fénye Alapítvány vezetője

Rónaky Edit (Pécs): ny. iskolaigazgató, fiatalok, művészek segítője, diáknemzedékek és tanárok kultúrájának fejlesztője. Kapott szakmai elismeréseket, kitüntetéseket. Ezek indoklásába azonban sosem került be, hogy Rónaky Edit milyen jó ember! Mindig emberbarát, gyerekbarát légkört teremtett maga körül, mindenkinek segített önzetlenül, s ezt teszi most is – írják többek között az ajánlók, volt tanítványok, a mohácsi könyvtár, a barátok.

Pécsi Géza (Pécs): tanári tevékenysége és szociális érzékenysége, évtizedeken át végzett karitatív munkája alapján javasolták Káplár László Jó Ember Díjra volt tanítványai – sok száz nevében. Élete tele volt küzdelemmel, meg nem értéssel, elnyomással, de soha nem adta fel: küzdött tanítványaiért, valamint az elesettekért. Mindig megosztotta szellemi és anyagi javait azokkal, akik rászorultak.

A kuratórium döntése alapján a 2008. évi díjazott Pécsi Géza lett. Az idei díjátadáson részt vett Judit Hagner szobrász, a díj alkotója is, aki Németországban él, továbbá a díjat bronzba öntő Balogh Imre, ott voltak a Káplár család tagjai, valamint a barátok közül sokan. A díjátadást követően a Régió Rádió Pécs munkatársa, Kiss Tünde beszélgetést folytatott Pécsi Gézával és L. Csépányi Katalinnal (a műsor meghallgatható a ha ide kattint).
Az alapítvány várja a további támogatókat, ugyanis Káplár László írásaiból könyvet kíván megjelentetni a közeljövőben, hogy az alapítvány névadója által képviselt értékek – a szeretet, az önzetlen segítségnyújtás, az egymásra odafigyelés, a természet óvása – az írásai révén is minél szélesebb körben terjedjenek.


Előző oldal - Vissza a kezdőlapra

Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány
Székhely: Kozármisleny, Mikszáth K. u. 24. 7761
Adószám: 18326859-1-02  -  Bankszámlaszám: 50800104-11096568
Baranya Megyei Bíróság nyilvántartási száma: 1532
A Baranya Megyei Bíróság Pk.60.159/2005/6. számú határozatával a közhasznú fokozatot bejegyezte
Alapító: L. Csépányi Katalin
A honlapot szerkesztette: Komlós Attila
www.hetedhethatar.hu