Jó Ember Díj
2009

Erdélyi színész kapta 2009-ben a Káplár László Jó Ember Díjat

Káplár Lászlóra, az MTI hat évvel ezelőtt, ötvenéves korában elhunyt Baranya megyei szerkesztőségvezetőjére emlékeztek április 24-én barátai, kollégái, családtagjai a pécsváradi várban, ahol nyilvánosságra hozták a Káplár László Jó Ember Díj idei díjazottját is.

Az újságíró emlékét őrző alapítvány Káplár László kedvenc virága, a bánáti bazsarózsa virágzásának idején adja át évről évre a nevét viselő elismerést. Az emberi kezet ábrázoló díjat Judit Hagner, Németországban élő szobrászművész alkotta.

2009-ben – tizenhét jelölt közül – László Károlynak, a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színház nyugdíjas, de még ma is aktív színészének, a magyar gyermekkultúra fáradhatatlan terjesztőjének ítélték az elismerést.

László Károly sepsiszentgyörgyi színházi „beugrása” miatt áprilisban nem tudta átvenni a díjat, a pécsváradi rendezvényen László Károlyt Jó Ember Díjra jelölő Adorján Viktor vette át jelképesen az elismerést. A díjat személyesen július elején az erdélyi városban adták át a művésznek.

A megemlékezés résztvevői a pécsváradi vár lovagterméből a Zengőre mentek, s a bánáti bazsarózsák élőhelyén emlékeztek meg a névadóról.

*

László Károlyt Adorján Viktor rendező, Székesfehérvárról jelölte a díjra: László Károly, nyugdíjas, de ma is aktív színésze a sepsiszentgyörgyi Tamási Áron Színháznak. 2008 agusztusában-szeptemberében rendezőként volt alkalmam dolgozni vele a Kovászna Megyei Művelődési Központ által létrehozott „Dorombszó” című előadás színrevitelekor, amelyet egy, szintén hivatásos kolléga közreműködése mellett a kovásznai Kőrösi Csoma Sándor Diákszínpad tagjaival készítettünk. A próbák során és szüneteiben volt módom közelebbről megismerni László Károly – ahogyan ott ismeri mindenki: Puki Bácsi – múltbéli munkásságának szilánkjait, amelyek mindig az elhivatottságról, a gyermek- és felnőtt közönségért érzett, fáradhatatlan tenniakarásról tanúskodtak. Tiszteletet parancsoló volt az a megértés és türelem is, amellyel az amatőr fiatalok felkészülését és fejlődését segítette a próbafolyamat során. Megható volt tudni, hogy a napi 2 x 4 órás próbák mellett – bár maga is betegséggel küzdött – hogyan ápolta egy haldokló kolléganőjét, majd annak sajnálatos halála bekövetkeztével, hogyan gondoskodott a temetéséről is. Nap mint nap hozta magával szatyorját, amelyben a városi hajléktalanoknak szánt étel volt, s mindig akadt a zsebében édesség az Erdélyben sajnos gyakorta látható koldus gyermekek számára is. Mindezt csekélyke nyugdíjából, s a fáradhatatlanul végzett, alkalmi fellépéseinek nem túlságosan nagy gázsijából fedezte.



A jelölést követően a sepsiszentgyörgyi Cimbora gyermekújság főszerkesztője, Farkas Kinga írta a kuratóriumnak:

László Károly színművészt Háromszéken Puki bácsiként ismerik gyermekek és felnőttek egyaránt. Köszönhető ez annak is, hogy már tizenegy éve útjára indította a Mesekaláka gyermekszínházat, és kitartóan végzi dolgát kicsiny csapatával. A fiatalokból, gyerekekből álló társulat színdarabokat, játékokat, megzenésített verseket mutat be, a gyermekirodalom jelentős alkotóit ismerteti meg közönségével. Így hivatásos színházi tevékenysége mellett László Károly színművész a magyar gyermekkultúra fáradhatatlan terjesztője lett, ifjú közönsége körében elért népszerűségét nem csupán annak a közvetlen, szeretetteljes hangnemnek köszönheti, mellyel megszólítja hallgatóságát, hanem annak is, hogy vérbeli komédiás ő, a minőség szolgálatába állítva tehetségét. Teszi mindezt önzetlenül, úgy, hogy minden gesztusából a szeretet sugárzik kis és felnőtt közönsége felé egyaránt, részt vállalva a kultúra terjesztésének közösségformáló erejéből. László Károly emberi tartását is a kitartás, az önzetlenség és áldozathozás határozza meg, csakhogy ő nem elégszik meg azzal, hogy közvetlen környezetében tegye a dolgát, részt vállal a közösségi értékteremtésben is.

A díjátadást követően a Régió Rádió Pécs munkatársa, Kiss Tünde beszélgetést folytatott L. Csépányi Katalinnal és Bandi Andrással (a műsor meghallgatható, ha ide kattint).

*

A Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány kuratóriumának elnöke Bandi András (Pécs), tagjai: Borsós István (Pécs), Králik Ivánné (Siklós), L. Csépányi Katalin (Pécs), Tárkányi Béla (Debrecen).


Előző oldal - Vissza a kezdőlapra

Káplár László Emlékére Kulturális Alapítvány
Székhely: Kozármisleny, Mikszáth K. u. 24. 7761
Adószám: 18326859-1-02  -  Bankszámlaszám: 50800104-11096568
Baranya Megyei Bíróság nyilvántartási száma: 1532
A Baranya Megyei Bíróság Pk.60.159/2005/6. számú határozatával a közhasznú fokozatot bejegyezte
Alapító: L. Csépányi Katalin
A honlapot szerkesztette: Komlós Attila
www.hetedhethatar.hu