október 2021 • Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2021. október

Patthelyzet

Felhív a minap egyik szomszédasszonyom, hogy beszélni szeretne velem. Állok rendelkezésedre, mondom, mostanában tényleg ráérek. Mióta nyugdíjaztak, gyakorlatilag határtalan vakáción érzem magam. Szóval, várom, hogy meglátogass. Jaj, nem úgy gondoltam, szisszen fel az asszonyság.

Kolbász

Ott hevert egy parki padon félig becsomagolva, jó fűszeres, fokhagymás kolbász, ahogy a magyar ember szereti. Lehetett vagy húsz deka. Valaki ott felejtette, vagy szándékosan hagyta ott, ki tudja?
A járókelők jöttek-mentek, ügyet se vetettek rá.

Via Giorgio de Chirico

11. „Betöltöttük feladatunkat”(?) – Aztán az a kényszer-képzet fogott el, hogy itt, A Városban, a halotti csendben katonai dzsipek járőröznek… De az nem lehet… De a hangszóró!
„Betöltöttük a feladatunkat,
világ fölötti uralmunkat éljük,

Szerelem

Borostás ma az ősz.
Házikabátban üldögél a kertben, néha meg-meglendíti hintaszékét a szél. Ilyenkor, mintha énekelne.
– Már csak néhány levél maradt a fákon – gondolja és szájához emeli az öblös bögrét. Madárdalt kortyolgat.

Est Pesten / Hajdanán

Fúj a szél
És hull a ló
Nyomában a citrom
Verebek eledele
Bogarak menhelye
Hempereg benne

Öröklét…

A természet hordozza az öröklétet,
a magány befeléfordulásra késztet.
Sárguló falevelek táncot járnak,
oda a nyári nap éltet adó fénye,
őszi eső veri az ablaküveget,

A Pécsi Mentőkutyás Egyesület és a BAT együttműködése

A BAT helyi életmentő szervezetet támogat – Évi egymillió forintos támogatásról szóló, 2026-ig tartó megállapodást írt alá a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. és a Pécsi Mentőkutyás Egyesület – jelentették be október 28-án az együttműködés résztvevői. Mindez lehetővé teszi a mentőkutyások számára egy új jármű beszerzését.

A Pécsi Harmadik Színház novemberi műsora

A Pécsi Harmadik Színház novemberi kínálatában a teátrum sikeres előadásai közül többet is megtalálhatnak a nézők. Minden idők egyik legnépszerűbb pécsi színésznője, Vári Éva főszereplésével műsorra tűzött előadásuk, A SZENT CSALÁD egy szeretetre éhes, esendő öregasszony életébe enged bepillantást, aki négy gyermeket nevelt föl, és egyedül maradva foggal-körömmel harcol a szeretetükért.

(F)ordítok – 32.

Hervay Gizella: Szögesdrótkerítés 
egy krumpliágyás
és egy napraforgótábla
között

Morzsák, viccek és visszaemlékezések – 32.

Hiányzó szakértelem
Egy kezdő ejtőernyős kiugrik a gépből és zuhan lefelé. Nem nyílik ki az ernyője. Kétségbeesetten keresi a zsinórt, amit meg kell húzni, de nem találja sehol. Már közel van a földhöz, amikor látja, hogy közeledik egy fölfelé repülő ember. Odakiált neki:

Utazásaim 2.

Úgy általában, és Százhalombatta – Építkező mozaikok – Százhalombatta füstölgő kéményei az 1960-ban elkezdődő óriásfejlesztések, és a korszak örök mementói lettek. Az iparosodás ide vonzotta az agglomerációban élőket, a kőolaj-finomító és a hőerőmű sokaknak adott munkát és megélhetést.

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 32.

Ha ennek az évnek a sűrű pécsi színházi híreit szemlézgetjük a helyi sajtóban, érdekes hírekre bukkanunk. Ezekből osztok meg most néhányat az olvasóval. A polgári-liberális Pécsi Napló (1892-1944) 1931. február 7-i keltezésével február 8-án, a nyolcadik oldalon a „Rövid beszélgetés Asszonyi Lászlóval, aki kedden ünnepli színészi pályájának 25 éves jubileumát” szokatlanul hosszú címmel, „A sárospataki kis diákból pécsi színigazgató, majd korcsmáros (sic!) lett.

Ünnepek, ünnepeltek és A hatodik napon

Szakonyi Károly 90 évesen is friss szellemi kapacitással rendelkezik. Írja, írja, mert ez a dolga, írni, amíg lehet, ha sikerült valamit jól megírni, akkor nem szabad abbahagyni – ahogyan mondta a kilencvenévesek nyugalmával a kérdező Horváth Péternek, aki maga is kerek 70.

A Rózsavölgyi Szalon következő bemutatói a 2021/22-es évadban

A Rózsavölgyi Szalon 2021 nyarától folyamatosan pótolta a pandémia miatt addig elhalasztott bemutatóit. Ezért össze is értek az évadok, egymásba kapcsolódtak. Öt új darab – Churchill és Garbo, Intim vallomások, Keresztül-kasul, Az elnök szabadsága, El kell mondanom – került így a színház repertoárjára öt hónap alatt, 2021. szeptember végéig.

2000 nyarán, Akarattyán

Régi képeket nézegettünk nemrég,
szerettem mindig ezt a sajátos
múltidézést. Egy-egy képen ott a múlt,
amiről akkor nem is tudtam, milyen
boldog volt.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS