október 2021 • Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2021. október

Pécsi Nemzeti Színházunk történeti forrásai (1895-1949) – 31.

Most először fordul elő a sorozatban, hogy a mai Pécsi Nemzeti Színház 1895. október 5.-i megnyitása előtti színházi hírt közlök. A Pécsi Naplóban (1892-1944) hír jelent meg ugyanis az 1895. július 10.-i bemutatkozó-előadásuk előtt, mégpedig a következő szöveggel, „Víg-Színpad” cím alatt.

Sopianae első periódusa

A Pécs Története Alapítvány és a Zsolnay Örökségkezelő Nkft. közös szervezésében ismeretterjesztő előadásokat tartanak a Zsolnay Negyed Herkules Műhelyében. Az előadások célja a város történetével kapcsolatos kutatások és új eredmények szélesebb közönséggel való megismertetése. A következő előadást Kovaliczky Gergely régész tartja, előadásának címe: Sopianae első periódusa – a római kori Pécs a Kr. u. 1-2. században.

(F)ordítok – 31.

Kamarás Klára: Őszi búcsú
Hangulatkép Apollinaire L’ Adieu című versét olvasva

Koronavírus: a Magyar Orvosi Kamara iránymutatása

A Magyar Orvosi Kamara az alábbi négy lépéssel igyekszik iránymutatást adni a lakosságnak. Ezek együttes alkalmazásával nagymértékben csökkenthetjük a vírus terjedését.

A család, az mindig család marad

A család. Könnyen kimondjuk, nagyjából tudjuk is, mit jelent ez. Egy férfi és nő házasságra lépése, azzal a szándékkal, hogy gyerekük, gyerekeik legyeinek. Szülessenek utódok, ha már ők, mint szülei nem lesznek.

Nem leszek a játékszered

A Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza október 22-én mutatja be a Nem leszek a játékszered című produkciót. Slágermese a 60-as évekről élőzenével.

Válasz

„Megbonthatatlan szikla vagy.” – mondta Pothurszky Géza
A sziklák is szétporlanak, mikor eljő a végnap!
Volt benne kristály, drága kincs,

Beszélő fejek – premier a Centrál Színházban

Október 24-én Puskás Tamás rendezésében mutatja be a Centrál Színház Alan Bennett BESZÉLŐ FEJEK című darabját Borbás Gabival, Liptai Claudiával, Sztarenki Dórával és Scherer Péterrel.

Via Giorgio de Chirico

9. Újabb kóma? Felriadtam… Fura hangulat… Egy vers, amit valaha én írtam… Érdekes… Hirtelen keresni kezdem a Dokit, de nem látok semmit, csupán újfent fehéres-sárgás-barnás foltokat… „Eltűnt!” Megszokhattam volna… Nem lep meg már semmi. Hallucináltam?

Ó, szeress

Itt az Ószeres
Használt ruhát
Cipőt veszek
Zsákomban viszem
Messzi ködbe
A fáradt lelkeket

Rigócseresznye

Józsi verhetetlen volt pillangóban. A hetvenes években, a Dunántúl Bajnokságon még a nagy Harsányit is maga mögé utasította, pedig Harsányit aztán beválogatták az olimpiai keretbe. Ugyanis az összeredmény számított, és Józsinak sosem volt igazán jó a lábmunkája.

verset ír az Isten

Petőcz Andrásnak
verset ír az Isten
élőbeszédszerű szabadverset körmöl
szereti a rímeket
de a ragrímektől egyenesen a hideg rázza
ebben hasonlít rád

Morzsák, viccek és visszaemlékezések – 30.

Börtönorvos a páciensnek:
– Van egy jó és egy rossz hírem. Melyikkel kezdjem?
– A jó hírrel!
– Nos, hamarosan letelik a büntetése.
– De doktor úr, én életfogytiglant kaptam!

Újraírva

Én is kértem,
még régen,
hogy a patakkal
a tengerbe érjek,
de mint oly sok
minden elfogyott,
elszívta a klíma

Tükör / Mirror – Nagy Márta kiállítása

Nagy Márta Ferenczy Noémi-díjas keramikusművész alkotásaiból nyílik kiállítás 2021. október 16-án 17.00 órakor, Pécsett a Zsdrál Art Galériában. A Tükör / Mirror című tárlatot Bojár Iván András művészettörténész nyitja meg. „Nagy Márta nemcsak kiemelkedően fontos és izgalmas keramikus művész, hanem olyasvalaki is, aki hatalmas tudással rendelkezik arról, ami a művészet és a kerámia világában történik.” (Bert van Meggelen)Archívum

Hirdetés