augusztus 2022 • Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2022. augusztus

Vers az érinthetetlenről

Mondd, milyen csöndből
sarjadznak a torz virágok?
És milyen letépett szemhéjak
mögül figyeli őket az álom?

Évadot nyitott az Örkény Színház

Henrik Ibsen Solness és Molnár Ferenc Liliom című drámájának olvasópróbáival vette kezdetét a 2022/2023-as évad az Örkény István Színházban. Az új színházi szezonban nyolc bemutatót, köztük hat ősbemutatót tervez a társulat. Az új évad imázskampányában az Örkény arcai, színművészei kerülnek előtérbe: a művészek új portréfotóit a társulat tagja, Znamenák István készítette.

Baskai pillanatok

Harangszó csobban a vízbe,
hullámok messze sodorják,
s fodrozó szellő fuvallatok
csillámló tarajukba fonják.

Az utolsónak leoltották a villanyt

91 évesen meghalt Mihail Gorbacsov, az utolsó szovjet pártfőtitkár, a.k.a. Gorbi, a peresztrojka és a glasznoszt atyja. Élt hat évet.
Jézusom, hány évesnek kell ahhoz lenni, hogy ne kelljen minden részletet elmagyarázni egy ilyen emlékezésben.

Őszintén az interjúkészítésről – 23.

Tévés személyiségként az MTV-ben számos sztárt interjúvolt meg. Kérdezőnek, vagy kérdezettnek jobb lenni?
Kérdezőnek, egyértelmű. Ha téged interjúvolnak totálisan sebezhető vagy, legalábbis, ha nem szerepet játszol és önmagad vagy. Mindemellett mindenki az alanyra figyel. De ne aggódjon, van már gyakorlatom abban, hogy ne beszéljek túl sok hülyeséget.

Elhunyt a Szovjet Kommunista Párt utolsó főtitkára, Gorbacsov

91 éves korában elhunyt Mihail Szergejevics Gorbacsov. Nem egészen tíz év alatt lett a hetvenes években megyei első titkárból a politikai bizottság tagja, öt év múlva (1985) az SZKP vezetője, újabb öt év múlva (1990) Nobel-békedíjas. És egy esztendő múltán már semmi hatalom sincs a kezében.

Nyári zápor

A lépcsőházban álltam, még nem zártam be
az ajtót, élveztem a kellemes hűvös huzatot.
Ekkor megszólalt bennem, a lelkem mélyén,
pont ott, ahol szokott, a belső hang: vigyél
magaddal esernyőt

Hallucinációk

A piszkosszürke
égbolt gyémántkontúros
felhőt úsztatott.

A Föld lakosságának háromnegyede koccinthatna Törleyvel

Több mint egymilliárd palack pezsgő! Ennyi a mérlege 140 évnek, vagyis ennyi különlegességet készített alapítása, azaz 1882. augusztus 1. óta a mai Magyarország legrégebbi és így legnagyobb hagyományokkal rendelkező pezsgőt készítő vállalata. A Törley Pezsgőpincészet Kft. 140 éves születésnapja alkalmából állította össze – a rendelkezésre álló adatokból és információkból – három évszázadot is érintő teljesítményének beszámolóját. Hatalmas számok következnek!

Anna Netrebko romantikus ária- és dalestet ad az Operaházban

A világhírű sztárszoprán első operaházi koncertjén Debussy, Dvořák, Rahmanyinov, Rimszkij-Korszakov és Richard Strauss dalai mellett többek közt Csajkovszkij, Leoncavallo és Offenbach operából is ad elő részleteket A 2022. szeptember 25-én, 19:30-kor kezdődő zongorás esten az elismert művészt Pavel Nebolsin kíséri, mellettük a műsorban Elena Maximova mezzoszoprán és Kurt Mitterfellner hegedűművész működik közre.

Őszintén az interjúkészítésről – 22.

Hogy miért nem vagyok hajlandó interjút adni? Hát csak mert erkölcstelen! Mert bűn, épp annyira bűn, mint amennyire személyem ellen irányuló támadás. Éppúgy büntetést érdemel, mint a tettlegesség! Gyáva és alávaló dolog. Tisztességes ember nem kér interjút és főleg nem ad.

Tigrisszem

A Nap fényfogát a felhőkbe vájja,
szeme a hajnal bársony pupillája:
kerek, ábrándos, és semmi rés,
finomra csiszolt kaboson ébredés.
Vadász vagy, és zsákmány, semmi tévedés!

Összművészeti terasz a Hamerli udvarban

Összművészeti terasz rendezvényeket tartanak Pécsett, a Király utca 9. szám alatt 2022. szeptember 9-10-én. A programok helyszíne az egykori Hamerli vaskereskedés épületegyüttese és udvara, amely napjainkban kulturális centrumnak ad helyet, könyvtárral, kiállítótermekkel és közösségi terekkel

A Pécsi Nemzeti Színház műsora a 2022/23-as évadban

Immár hagyományosan, a Színház téren tartotta meg évadnyitó sajtótájékoztatóját a Pécsi Nemzeti Színház vezetése. Lipics Zsolt igazgató köszöntője után Gulyás Dénes operaigazgató és Vidákovics Szláven művészeti vezető mellett a teátrum koprodukciós partnerei is szót kaptak: Uhrik Dóra a Pécsi Balett ügyvezetője és Vincze Balázs művészeti vezető a közös balett bemutatókat és a XVI. Pécsi Nemzetközi Tánctalálkozó műsorát ismertette.

A pécsi egyetem emlékezete Umbriában

A Pécsi Tájak Korok Múzeumok Klub 40 tagja a Közép-Olaszországban található Umbriában tesz látogatást a héten. A résztvevők szeptember elsején koszorút helyeznek el a viterbo-i pápai palotánál a Pécsi Egyetem alapításának évfordulója alkalmából. Viterbo az etruszk és a korai római időszakban jelentéktelen település volt (Vicus Elbii). Augustus császár idején élte első aranykorát. A 8. században Kis Pippin ajándékaként a pápasághoz került.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS