január 2024 • Hetedhéthatár
Archívum

Időszak: 2024. január

Mária

Szép neved halk ima.
S bár rám zárhatják vak
szívem kolostorát –
ablakán fény tör át…

92 éves korában elhunyt Barkó György színművész

Barkó György 1931-ben született a Brassó megyei Pürkerecen. 1950-ben érettségizett a sepsiszentgyörgyi Református Székely Mikó Kollégiumban, ugyanebben az évben sikeresen felvételizett Kolozsváron a Szentgyörgyi István Színművészeti Intézetbe. 1954-től 1989-ig a Kolozsvári Állami Magyar Színház tagja volt, Harag György társulatának vezető színésze. 1989-ben települt át Pécsre, az akkori színházigazgató Lengyel György invitálására. 1989 márciusától nyugdíjazásáig a Pécsi Nemzeti Színház tagja volt, ahol számtalan fontos szerepben láthatta a közönség. Játszott a Pécsi Harmadik Színházban és a Janus Egyetemi Színházban is. A pécsi színházi munkák mellett sok hazai filmszerepben is láthatta a közönség, többek között a Sátántangó, a Witman fiúk és a Glamour című alkotásokban.

Újratervezés

Amikor ebben az életben utoljára
megengedtem magamnak, hogy
szerelmes legyek, csak a gyönyörű
lelkét láttam valakinek. Nem tudtam
semmit, még fotót sem láttam róla,

Törvényszerűségek

Őrült szavakkal
komolyan játszani csak
bolondnak szabad.

Jégvarázs / tejkvarc

Minden hófödte hegycsúcs az égre néz,
ahol a Végtelen Tejutat porolt,
és ösvényén sok csillag az űrzenész,
jégbarlangban kincset keres sok kobold.
Fagyott világban kutatott sok merész
remélt szép talizmánkövekért loholt,

Kék citrin

Forgatom a kezemben anyám gyűrűjét. Aranykarikán egy foglalatba szorított kék színű kő. Mindig azt mondta, hogy ez az egyetlen igazi értéke, s úgy vigyáz rá, mint a szeme fényére. Idejét se tudom, mióta volt az ujján, azt hiszem, erre szokták mondani, hogy amióta az eszemet tudom. Ha magam elé képzelem Anyám alakját, akár fiatalon, akár idősebb korában, akkor ez a gyűrű mindig az ujján van.

Orbán Viktor: Féltem a magyar választási rendszert, hogy szétaprózódik

Interjú Orbán Viktorral, a FIDESZ frakcióvezetőjével. Orbán Viktorral, a Fidesz frakcióvezetőjével 1993. augusztus 15-én beszélgettem Budapesten a Vajdahunyad várban egy kiállítás megnyitóján.

Én, Petrozsényi Nagy Pál – II/40.

B. Tomos Hajnal: Idén töltötted be nyolcvanegyedik évedet. Olyan kor ez, amikor az ember már kezd visszapillantgatni megtett életútjára: mit és mennyit vitt véghez abból, amit az út kezdetén – valamikor a gyermek- és serdülőkor mezsgyéjén – megálmodott.

Hőscincér

Mindazok után, ami tegnap a kora esti órákban történt vele, nem akarta elhinni, hogy ma is egy új nap virradt rá. Még most is sajgott minden porcikája, erősen szédelgett és lábai helyén, mintha csak átázott rongycsomók csüngtek volna.

Néma / Fodor Gabi emlékére

Nézd, kék lebeg kint – szótlan égi kút,
még szunnyadozva, lassan kortyolom,
mert szárnyavesztett, tépett sorsodon
fon csöndeket a néma mélabú.

A mélység őre

Beszippantott vak örvényed
Elkapott egy veszett őslényt
Menthetetlen merülés a
Mélykéken zubogó éjbe
Izzó, tárkonyos mámor
Hámozott Ámor ömlik

Almaország

Az almáskert végignyúlt az egész domboldalon. Szép rendben álltak az almafák, mint köpenybe öltöztetett katonák. A csöndes nyárban szinte érezni lehetett, ahogy egyre érettebbek lettek az almák, egyre nagyobbak és pirosabbak.

Tüke Emlékérmet kapott barátunk és szerzőtársunk, Tillai Gábor

A pécsi civilek kezdeményezésére létrehozott Tüke Alapítvány kuratóriuma 2004 óta minden évben díjat adományoz a városért sokat dolgozó, kiemelkedő teljesítményt nyújtó egy, esetenként két pécsi polgárnak. A díjat idén prof. dr. Kiss László egyetemi tanár és dr. Dóczi Tamás idegsebész, professzor emeritus kapta.

Baranyai Aurél gyógyszerész emlékezete

Ha Baranyai Aurélra (1903-1983) emlékezem, elsőként pécsi gyermekkorom jut eszembe. Édesanyámmal amikor a Széchenyi téri „nagypatikába” (a volt Arany Sas Patikába) mentünk gyógyszereket kiváltani, mindig találkoztunk egy nagytekintélyű, fehér köpenyes, ritka, majd ősz hajú gyógyszerésszel, akinek mindenkihez volt egy-egy kedves mondata, szakszerű gyógyszer-használati tanácsa. Személyisége első látásra is kiemelkedett kollégái közül.

A Mi versünk

Az érzelmes, könnyű vér
kardélre hány, és nevetőn
kicsorbítja a sejtnyi életet,
s bár nyugszik a nap,
mennyire imádom,veled,
még ősszel is csábítón kacag.Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS