Barangolások Erdélyben 95. - Temesvár • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Barangolások Erdélyben 95. – Temesvár

Hatodik utazás (3. rész)

Temesvár

Bármelyik utcán hagyjuk el a Dóm teret, hasonló épületek között haladhatunk. A róla elnevezett utca sarkán Bolyai János szembenéző arcmásának domborműve alatt kétnyelvű bronz táblákon ez olvasható:

„SEMMIBŐL EGY ÚJ MÁS VILÁGOT TEREMTETTEM”

Ezekkel a szavakkal adta hírül
Bolyai János Temesvárról
1823. november 3-án,
az első nem euklideszi geometria
alaptételének felfedezését.

Bolyai János 1822. szeptemberben kitűnő eredménnyel fejezte be a katonai akadémián tanulmányait. Nem osztották be azonnal a sereghez, hanem még egy évig Temesváron maradt továbbképzésen.

1823. szeptember 1-jén mérnök-alhadnagyként a temesvári erődítési munkálatokhoz osztották be. Innen írta a fenti „temesvári sorokat” édesapjának Marosvásárhelyre. Az akadémia egykori utcáját tiszteletből róla nevezték el.

A múlt század elején épült paloták övezte Győzelem tér északi végét a Román Opera és Nemzeti Színház betonkolosszusként emelkedő tömbje zárja le. A hatalmas épület nyomasztóan hat a virágos, bokros téren, a temesváriak Korzóján. A Rómában látható Romulust és Remust anyafarkassal ábrázoló szobor másolatát magas oszlopon itt is elhelyezték. Ugyanis a románok a rómaiaktól származtatják magukat.

A tér másik végében Románia legnagyobb ortodox temploma magasodik. 1836-1946 között építették. Középső tornya 38 méter magas. A székesegyházat laza talajba 17 ezer beton pillérre építették. A közel 20 méter magas ikonosztáza arannyal gazdagon díszített.

Bejárata előtt modern kereszt áll. 1989. december 16-án ezen a téren gyűltek össze a Ceausescu-rendszer ellen tüntetők. Itt történtek a forradalom legvéresebb eseményei. Sokan a templomba akartak menekülni. Az ajtó azonban zárva volt. Az oda igyekvőket lelőtték. Nevüket a bajárat melletti tábla örökíti meg.

Az 1989. december 16-ról elnevezett sugárútból egy kis utca nyílik. Ebben áll a református esperesi hivatal háromemeletes épülete, Tőkés László püspök egykori szolgálati helye. A kapubejárat melletti falon magyar és német nyelvű fehér márványtábla látható:

„Innen indult a diktatúrát
megdöntő forradalom
1989. XII. l5.”

A híres szószéket magába foglaló templomot a palota belső részében, több emeletet áttörve alakították ki.

(A szerző felvétele)


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS