Élmények közeli s távoli kalandozásokon… • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Élmények közeli s távoli kalandozásokon…

A Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület Pécsi Klubjának tavaszi programjáról

A Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület pécsi klubjának tavaszi programjaiból szemezgetünk a teljesség igénye nélkül, érzékeltetve azt a sokszínűséget és gazdagságot, amelyből e civil szervezet tagjai – mintegy háromszázan – érdeklődésüknek megfelelően válogathatnak áprilistól júliusig. A megszokott előadások sorában – melyek helyszíne hosszú idő óta a Lenau-Ház – először Nagy Gábor hadtörténész ismertette kutatásait a napóleoni háborúk idején Pécsett tartózkodott francia katonákról; azok itteni halála utáni temetkezési helyszínéről. (A Mecsek oldalában Zsolnay Miklós által, az I. Világháború előtt felállított Francia Emlékmű erre emlékeztet.) Májusban Ferkov Jakab, a mohácsi Kanizsai Dorottya Múzeum vezetője mutatja be az idén alapításának 80. évfordulóját ünneplő közgyűjtemény múltját, kiemelkedő tárgycsoportjait. Ötszáz éve, 1505-ben lett Pécs püspöke Szatmári György, akinek 16 éves itteni tartózkodásához számos építkezés, humanista szellemiségű udvartartás, s ennek révén számtalan, később országos szinten is kiemelkedő személyiség (pl. Brodarics István, Oláh Miklós) kötődik. A török veszély közeli volta, a protestantizmus honi kialakulása akkoriban térségünkben teszi izgalmassá ezt az időszakot – minderről Tillai Gábor klubelnök számol be júniusban.

Április elején az ínyencek vonattal Palkonyára utaztak, ahol a műemléki pincesor egyik szépen felújított épületében kiváló borok társaságában egy sült malaccal „küzdöttek” meg. Előtte Becker Leonóra polgármester nem csupán a település múltjáról, építészeti értékeiről szólt, hanem a község lakóinak jelenéről, közösségi tevékenységeiről is. Április 9-én, szombaton délelőtt a Tettyére szervezték a tavaly hagyományteremtő céllal elkezdett Költészet Napi programjukat. Idén a Havi-hegyi kápolnától indulva sétáltak át a Pintér-kertig, egy-egy szép helyen megállva, s meghallgatva a résztvevők által hozott versekből egy csokrot. (Köszönet a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóságának a program támogatásáért.)

Mivel e civil szervezet szorosan kötődik múzeumi tevékenységekhez, a programok sorában sajátos múzeumi programok is szerepelnek. A Várostörténeti Múzeumban papírtörténeti és írástörténeti ismeretek után – restaurátor irányításával – saját emlékkönyvet készíthetnek az érdeklődők. Április utolsó napjaiban Várkonyi György művészettörténész a nemrég a Modern Magyar Képtár Káptalan utcai épületében elhelyezett Martyn Gyűjteményt mutatta be.

Május 18-án ünneplik szerte a nagyvilágban a Múzeumi Világnapot. Hazánkban az ezt követő hétvégén lesz Budapesten a Nemzeti Múzeum kertjében a Múzeumok Majálisa, ahol a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatósága is bemutatkozik egy sátorban gyerekprogramokkal, kézművesekkel és kiadványokkal. Az országos esemény miatt Pécsett egy héttel korábban szerveznek programokat. Május 14-én, szombaton délelőtt „Pécsi Szellemek Nyomában” címmel Tillai Gábor történész, a Baranya Megyei Múzeumok Igazgatóságának munkatársa vezet sétát végig a Király utcán és az azt övező udvarokban, tereken a Várostörténeti Múzeumig, felelevenítve az elmúlt évszázadokban Pécshez kötődő versek, írások, visszaemlékezések keltette hangulatokat. Pünkösd hétfőjén délután pedig szintén a TKME pécsi klubjának elnöke rendhagyó tárlatvezetést tart a Dómmúzeumban; a gyűjtemény 10 kiválasztott faragványáról mesél.

Igen kedvelt volt az elmúlt években az a sétasorozat, amely a pécsi szobrok (kutak, emléktáblák, domborművek) bemutatását tekintette céljának. Május 6-án, pénteken délután már az ötödik ilyen sétára kerül sor; a Flórián téren gyülekező érdeklődők a Tettyéig sétálhatnak el, megismerve a történelmi városrész ezen tárgyú értékeit.

A Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület klubvezetői részére országos találkozót szervez a Felvidéken; áprilisban egy hétvégét töltenek ötvenen konzultáción az egykori Liptó és Árva vármegyék nevezetességeivel ismerkedve. Május 8-án, vasárnap az egyesület éves rendes közgyűlésére kerül sor Budapesten. Május végén az alapításának ötödik évfordulóját ünneplő zengővárkonyi Tojásmúzeum egész napos programján vehetnek részt a pécsi TKM Klub tagjai.

A 300 fős közösség programjának kiemelkedő eseményei közé tartoznak a rövidebb-hosszabb, múzeum- és műemlékközpontú kirándulások, utazások. 2005 áprilisának közepén egy hétvégét töltöttünk Szlovénia kisvárosainak, kastélyainak és barlangjainak megismerésével. Útközben, horvát földön megálltunk Lepoglaván, hogy elhelyezzük koszorúnkat az egykori pálos kolostor templomában örök nyugalomra helyezett Corvin János herceg sírjánál. A szlovén határ átlépése után Brezice városka kastélyának muzeális gyűjteményét tekintettük meg. A Krka folyó szigetén épült ki a legkisebb szlovén történelmi város, Kostanjevica, amelynek közvetlen közelében látható Európa egyik legnagyobb szabású kolostorkerengője. Dombok között rejtőzik Pleterje karthauzi kolostora, ahová ma sem lehet belépni; a közeli gótikus templomban videóvetítés segítségével ismerhetik meg az érdeklődők az itteni kultúrtörténeti értékeket. Novo Mesto (Újhely) történelmi városában tett séta után fogadott bennünket a Krka folyó felett magasodó Zsuzsemberk várának kurátora, másnap a Trieszt feletti karsztjelenségek megismerésével folytattuk programunkat. Ellátogattunk a skocjani barlang kanyonjába, amely Európában a legnagyobb szabású a hasonló geológiai képződmények világában. A déli órákban Predjama következett: egyedülálló a barlang torkolatába épített vár együttese. Sticsna kolostorában a szlovén egyházi múzeum gyűjteményének darabjai között barangoltunk, majd hazaúton pihenésképpen megálltunk Otocsec reneszánsz vízi váránál, amely jelenleg szállodaként fogadja a vendégeket.

Április utolsó napján Montskó Péter kalauzolásával Barcsnál léptük át az országhatárt. Ő a szlavóniai hegyek avatott ismerőjeként most a Psunj hegység műemléki, természeti szépségeit mutatta be az érdeklődők számára. Dióson a Tüköry család egykori romantikus kastélyánál álltunk meg, majd az Omanovac (655m) csúcsot közelítettük meg a panoráma kedvéért; de természetesen völgyekben és tóparton is megfordultunk a nap során Pakrac és Pozsega érintésével. A nap utolsó sugarait az Atyina várromját övező andezit sziklákról élvezhették e kirándulás résztvevői.

Idei leghosszabb utazásunk – mintegy 6000 kilométer hosszan – Normandia és Bretagne látnivalóihoz vezet. Most csak kedvcsinálóként említek néhány helyszínt – hiszen minden valószínűség szerint cikksorozat jelenik meg majd nyártól lapunk hasábjain a személyesen felkeresett művelődéstörténeti és természeti értékek részletes bemutatásával. Stílszerűen Monet kertjében tett sétával indul a program a Szajna közeli Giverny településen. Rouen műemlékei és múzeumai után Étretat szikláinál pihenünk meg az óceán partján. Az itteni származású Hódító Vilmosra több helyszínen emlékezünk: Caen kolostorai mellett Bayeux-ban alaposan megismerkedünk a Matilda királynő kárpitján ábrázolt cselekedeteivel. Az út egyik csúcspontja a „Nyugati Világ csodája”; Mont-St-Michel kolostora lesz. (Külön élményt fog nyújtani e hely éjszakai meglátogatása.) Bretagne területén a hét kiemelkedő zarándoktemplom közül többet felkeresünk (St.-Malo, Quimper, Dinan stb.), s alkonyatkor lépünk a Carnac környékén álló több ezer dolmen és menhir földjére is. Van Gogh nyomában látogatunk el Pont-Aven városkába ill. a fölötte húzódó Szerelem Erdőben álló ódon kápolnában található Sárga Krisztus ábrázolásához. (Büszkék lehetünk kaposvári honfitársunkra, Rippl-Rónai Józsefre, aki egyenrangú művészként fordult meg itt.)

A hazafelé vezető háromnapos úton kultúrtörténeti ’csemegéknél’ pihenünk meg. A Loire folyó völgyében Európa egyik legnagyobb falikárpitja (Angers várában), Oroszlánszívű Richard angol király síremléke (Fontevraud-L’Abbaye) és természetesen Szent Márton sírja (Tours) vár ránk. Keleti irányban haladva Bourges katedrálisa (ide járnak a MIZO-PVSK kosaras lányai az utóbbi években), Vezelay apátsága ill. La Corbusier Ronchamp-i kápolnája gyönyörködtet majd bennünket.

Egynapos kirándulásra a Zselicbe jutnak el az érdeklődők; kisvasúttal közelítjük meg Almamellékről a Sasréti vadászkastélyt, megnézzük a papi pipagyűjteményt Ibafán, majd gyalogtúrával térünk vonattal haza Bükkösdről.

Az egyesület tagjai éves közgyűlésüket a Várostörténeti Múzeum udvarában tartják; felelevenítve a száz évvel ezelőtti Pécs hangulatát.

Július elején háromnapos nógrádi kirándulás várja a tagokat és családtagjaikat; ódon templomok, várromok, kastélyok szerepelnek a programban magyar és szlovák oldalon egyaránt.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS