Kirándulások Ausztriában 3. - Bad Ischl • Hetedhéthatár

Nagyvilág

Kirándulások Ausztriában 3. – Bad Ischl

A Kaiservilla

Az Ischl és a Traun folyók találkozásánál, erdőkkel körülvett völgyben fekvő Bad Ischl népszerű üdülőhely. Magas sótartalmú gyógyvize Európa-szerte ismert. A gyógyhatású sós források orvosi felhasználása az 1820-as években vette kezdetét, majd a település pár évtized leforgása alatt rendkívül népszerű üdülőhellyé vált, fénykorát a 19. század második felében élte. A város története szorosan összefonódik Ferenc József császár nevével, aki 1854 és 1914 között minden nyarát itt töltötte. Így aztán, amellett, hogy a helyzetből adódóan számos magas rangú vendége volt a városnak, többen választották nyaralóhelynek, köztük olyan híres művészek, mint Brahms, Strauss, Bruckner, vagy Lehár.

Utcarészlet

A Habsburg-házat a 19. század elején a kihalás veszélye fenyegette. Ferdinánd császárnak nem volt gyereke, és fivérének, Ferenc Károlynak sem született utóda. Felesége, Zsófia, az udvari orvos tanácsára Bad Ischlbe utazott kúráltatni magát. A sófürdő megtette jótékony hatását, s nem sokkal később világra jött Ferenc József, a későbbi császár. Az uralkodócsalád, és különösen Ferenc József számára 1853-ban ismét fontos helyszín volt Bad Ischl, ugyanis itt találkozott Erzsébettel, akit mindannyian Sissiként ismerünk. Esküvőjüket egy évvel később tartották, ekkor kapták nászajándékul azt a vadászkastélyt, melyet erre az alkalomra E-alakúvá építettek át, utalva Erzsébet nevének kezdőbetűjére.

A Zauner belseje

Ettől fogva, kereken 60 éven át minden nyarukat itt, a Kaiservillában töltötték. Közismert, hogy Ferenc József nagy szenvedélye volt a vadászat, a villában a falakon az uralkodó vadászatain elejtett trófeák százait láthatjuk. A villához a sok szép emlék mellett sajnos néhány szomorú esemény is kötődik. 1898-ban Sissi meggyilkolása előtt itt látta utoljára egymást az uralkodói pár – a villa kápolnájában megtekinthető az a párna, amelyen Sissi halálakor feküdt. A villa dolgozószobájában pedig egy milliókat „érintő” lavina indult el 1914-ben: Ferenc József itt írta alá a szarajevói merényletet követően a Szerbiának szóló hadüzenetet, amely a birodalom későbbi széteséséhez vezető világháború kirobbanását jelentette.

A Lehár-villa

A villa hatalmas parkjában kellemes sétákat tehetünk. A park egyik sarkában áll az angol vidéki házakra emlékeztető stílusban épült Marmorschlössl, a császárné egykori teaháza. Az épületben ma fotómúzeum található, telis-tele régi fényképezőgépekkel, egy korabeli műteremmel, no és természetesen rengeteg fényképpel.

Régi fényképezőgépek a fotómúzeumban

A császári család legendás történetei mellett Bad Ischl büszkesége az 1832-ben alapított, világhíres Zauner cukrászda, ahol olyan édességek készülnek, mint a Zauner-torta, az „eredeti” isler, a mogyorós-mandulás-mazsolás csokikalács, vagy Ferenc József „kedves barátnéja”, Schratt Katalin receptje alapján készülő császárkuglóf.

(a szerző felvételei)

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS