A hosszú fehér felhő földje: Új-Zéland - 3. • Hetedhéthatár

Nagyvilág

A hosszú fehér felhő földje: Új-Zéland – 3.

Kea, a "tolvaj papagáj"

A papagáj alkatú madaraknak csak hat faja található Új-Zélandban. Nem csoda, hogy ezek a színes tollazatú papagájfélék különösen nagy érdeklődésnek örvendenek. Legismertebb közülük a „Kea” vagy hegyi papagáj, amelyet utazásunk során mi is láttunk az autóbuszból. A helyi lakosok szerint erdei túrákon megpihenve nem tanácsos csillogó apró tárgyakat lerakni, mert az ágak között leselkedő zöld tollazatú, arasznyi nagyságú ragadozó, sőt tolvaj hajlamú kea könnyen rácsaphat és elrepülhet vele.

Rotorura város sokkal ismertebb Hamiltonnál, pedig lélekszámban csak fele nagyságú. Rotorurát két tényező avatta Új-Zéland első számú turisztikai központjává: környezetének páratlan érdekes természeti tüneményei, és a maori kultúra itteni, nagyon aktív újjászületése.

Az 5-ös főúton érkeztünk a kisvárosba. Magában a modern belvárosban nem sok érdekességet talál a messziről jött turista. Legfeljebb a Government Gardenst (Kormányzósági Park) érdemes felkeresni, ahol egy díszes téglaépületben, a Tudor Towerben megtekinthető a városi múzeum. A város látnivalói közül megnéztük még a Waikao Art Gallery and Museumot, ahol a maori művészet gazdag tárházát találtuk. Itt láttuk a „Te Winika” nevű maori hadikenut, amelyet körülbelül 140 évvel ezelőtt készítettek.

Rotorua városka közvetlen közelében van a Rotorua-i tó, de a környéken több tó is található. Az Északi-sziget közepén észak-déli irányban aktív törésvonal húzódik, ennek eredményeképpen vulkánok sorozata született. Ebben az övezetben a földkéreg izzón folyó kőzetolvadéka, a magma benyomult a szilárd kőzet hasadékaiba és átforrósította. Magyarországon a kőzetek hőmérséklete a mélység felé haladva általában 20 méterenként emelkedik 1°C-kal. Ezzel szemben az új-zélandi Északi-sziget töréses zónájában pár száz méter mélységben már 100°C-os hőmérséklet uralkodik.

A felszínről csapadékvíz szivárog a mélybe és a mélybeli hő hatására felforrósodik, sőt nagy nyomású gőzzé válik. A nyomás fokozódásával a forró víz és gőz a kőzet repedésein, üregein át a felszínre tör és így alakulnak ki a különféle felszíni kőjelenségek: a gejzírek, iszapfortyogók, hévforrások, gőzölgések, stb. A termális övezet legmelegebb része a Taupo-tó északi partvidéke. A gondosan körülkerített rezervátumba nem olcsó a belépőjegy, a látnivaló sokasága azonban ennek méltó ellenértéke. Itt hét aktív gejzír található.

Rotorua: a Lady Knox gejzír

A gejzír időszakosan működik, szökőkútszerűen magasba lövellő forró vizű forrás. Neve izlandi eredetű, ott tanulmányozták először részletesebben. A mélységbe szivárgó csapadékvíz mindenekelőtt a kőzetben felmelegszik. A rendszer feltételez kisebb-nagyobb mélybeli üregeket, ahol – mint a konyhai „kuktában” – a forró víz gőzzé változik. A „kukta” nyomásszabályozója a fölös gőzt kiengedi, a kőzet üregében azonban igen nagy nyomás alakul ki. Amikor a mélybeli gőznyomás nagyobb, mint a kivezető forráskürtőben lévő víz ellennyomása, hirtelen nagy erővel a magasba röpíti a forráskürtő víztömegét. A rendszer a környezetétől hidegebb vizet kap, ezt ismét felmelegíti, és a folyamat kezdődik elölről.

Új-Zéland jelenlegi legnagyobb gejzírje a Pohutu, általában 20 m magasra lövelli fel vízsugarait, de egyes lökései a 30-40 métert is elérhetik. Teljesen szabálytalanul működik, néha tízszer is kitör egy nap, máskor meg csak kétszer. Rendszerint 15-20 percig, ritkábban órákon át is lövelli fel a vizet. A kitörés látványához tehát jó adag szerencse vagy kitartás szükséges. Mindenesetre csodálatos látvány, érdemes várakozni. A más gejzírek általában csak kisebb vízhozamúak.

A gejzíreken kívül több iszapfortyogót is láthatunk itt. A vastag iszapos víz fortyogását, bugyborékolását a mélyből feltörő forró gáz okozza. Néhány kisebb üregben tiszta víz is forr. Természetesen ilyenkor gáz is szabadul fel, ezért az egész környéken érezhetjük ezt.

A korábban említett Kormányzói Park a reumás emberek Mekkája. Több hőforrásból gyógyító erejű víz tör fel. Ezeken a helyeken fürdőmedencéket, szanatóriumokat létesítettek és a kellemes hőfokú vízében sokan megmártják magukat. Nekünk erre nem volt időnk.

A természeti rezervátumon belül egy kis maori falu kapott helyet. A régi Rotourwhió pa (erődített település) helyén felépítették a Model Pát, művészien faragott gyűlésházzal, lakóépületekkel és patakjával, dúcos élelemkunyhójával. A maori művészetek továbbfejlesztésére hozták létre a Maori Art and Crafts Institute művészeti iskolát, ahol a maori művészek dolgoznak.

*

Szentiványi Ildikó felvételei

Következő rész


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS