A FIFA elnöke válaszolt lapunknak • Hetedhéthatár

Sport

A FIFA elnöke válaszolt lapunknak

Blatter: A magyar csapat szereplése biztató

Telkiben egy monstre beruházás avatóünnepsége előtt nemzetközi sajtótájékoztatót tartottak, amelyen részt vett Joseph S. Blatter, a FIFA elnöke, Michel Platini, az UEFA elnöke és Kistelki István a Magyar Labdarúgó Szövetség elnöke. A sajtótájékoztatón lehetőségünk volt kérdést intézni a FIFA elnökéhez.

Blatter Elnök Úr! Ön tegnap találkozott Bajnai miniszterelnök úrral, miről beszélgettek? Milyennek ítéli a magyar labdarúgást?

Bajnai miniszterelnök úrral konstruktív megbeszélést folytattunk. Elmondtam neki, hogy örülök az új sportlétesítménynek. Úgy értékelem, hogy Kisteleki István elnök úr irányításával jól mennek a labdarúgás ügyei. Beszéltünk a külföldi csapatokban játszó fiatal magyar labdarúgókról. Tájékoztattam, hogy 2010 januártól a FIFA egy díjat alapít, amit Puskás Ferencről nevezünk el. Ennek nagyon örült. Elmondta, hogy reméli, tovább tart a jó szereplése a magyar csapatnak. A magyar labdarúgás helyzetét jónak ítélem. Biztatók a világbajnoki selejtezői eredményeik, megvan az esély, hogy Dél-Afrikába kikerüljenek. Három évvel ezelőtt a 84.-ek voltak, most 44.-ek, ez óriási előrelépés.

*

Joseph „Sepp” Blatter Svájcban született 1936-ban. A sioni St. Maurice középiskolában végzett, ezt követően bacellerusi fokozattal diplomázott a laussanne-i egyetemen közgazdaság-tudományból. Sportdiplomatai pályafutása: 1975-től dolgozik a FIFÁ-nál, 1975-1981 technikai igazgató, 1981-1988 főtitkár. 1998-tól ő a FIFA 11. elnöke.

Telki sportparadicsom

A Magyar Labdarúgó Szövetség 2006-ban arra az elhatározásra jutott, hogy eldöntötte: saját, világszínvonalú edzőközpontot épít. A monstre beruházás egy évvel ezelőtt kezdődött, s a mindent igényt kielégítő komplexum, amelynek hivatalos elnevezése Globall Football Park Sporthotel elkészült.

A mintegy 3 milliárd forintos beruházás, a hat hektáron elterülő komplexum költségeihez az UEFA 2,5 millió eurós és a FIFA 800 ezer dolláros támogatása mellé a Magyar Fejlesztési Bank biztosította az 1,4 milliárd forintos, 20 éves futamidejű hitelt. Mindezek mellé az MLSZ elnyert a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség egyik EU-s pályázatán 22 millió forintot, saját forrásból tett hozzá a szükséges kiadásokhoz félmilliárd forintot.

A Globall egyaránt alkalmas valamennyi válogatottunk edzőtáborozásaira, edző- és játékvezető-képzésre, továbbképzésekre, sérült játékosok rehabilitációjára, konferenciák fogadására, vállalati tréningekre, egyénileg és csoportosan érkező turisták színvonalas elszállásolására.

Az ünnepélyes megnyitó két díszvendége volt Joseph S. Blatter, a FIFA és Michel Platini, az UEFA elnöke. A két világhírű sportdiplomata mellett 18 ország labdarúgó szövetsége képviseltette magát Telkiben, köztük a 2012-es Európa-bajnokság két házigazdájának első számú vezetője, az ukrán Hrihorij Szurkisz és a lengyel Grzegorz Boleslaw Lato is.

Kívülük természetesen ott ült a nyitó ceremónia tribünjén többek között válogatottunk szövetségi kapitánya, Erwin Koeman, a nagy öregek közül Buzánszky Jenő és Sándor Károly. Ott volt a lelátón a korábbi MLSZ-elnök, a világhírű sportriporter, az aranytollas Szepesi György. A nyitóünnepséget a Honvéd Táncegyüttes fergeteges produkciója, majd méltán világhírű szoprán, Miklósa Erika operaénekesnő előadása vezette be, ezt követték az ünnepi beszédek. A sorrend: Michel Platini, Kisteleki István, a házigazda MLSZ-elnök, Joseph S. Blatter volt. A jelenlegi legjobb labdarúgóink képviseletében Dárdai Pál – mivel klubcsapata, a Hertha BSC vasárnap Hamburgban játszik rangadót – videóüzenetben köszöntötte a megjelenteket.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS