Hetedik alkalommal rendezett öttusa vb-t Budapest • Hetedhéthatár

Sport

Hetedik alkalommal rendezett öttusa vb-t Budapest

Egy arany, kettő bronz

Negyven ország 183 öttusázója küzdött május végén Budapesten a világbajnokság 18 érméért. A magyar eredmény egy arany, két bronzérem, csapatban és váltóban, egy hatodik és egy hetedik hely egyéniben.
Az aranyat váltóban a Kovács Sarolta, Tóth Adrienn és Gyenesei Leila összeállítású csapat szerezte, 5504 ponttal, megelőzve Nagy-Britannia váltóját. Az egyik bronzot a Tóth Adrienn Vörös Zsuzsanna és Máthé Vivien csapat szerezte 16 052 ponttal, itt a lengyelek voltak az elsők és a britek a másodikak. A másik bronz a férfi váltót dicséri, amely Marosi Ádám, Kasza Róbert, Tibolya Péter összeállítású volt és 5638 pontot teljesített. Itt Fehéroroszország volt az első és Litvánia a második. Abban az esetben, ha a női csapatban bármelyik versenyző helyett Pécsi Gábor a hatodik helyen végzett Gyenesei Leilát nevezte volna, akinek pontjai száma 5504 volt, bronz helyett még egy arannyal gazdagabbak lettek volna a lányok, és Magyarország az éremtáblázaton nem szorult volna a második helyre. Az éremtáblázat így alakult: a 18 érmet tíz ország vitte el, Oroszország 2 aranyéremmel lett első, megelőzve Magyarországot és Fehéroroszországot (1 arany 2 bronz) és Lengyelországot (1 arany, 1 bronz), aranyat még Franciaország harcolt ki.

Fotók: Varga Gábor

Oroszország kivételével szinte minden ország elégedett lett volna ezzel az eredménnyel, viszont ha visszagondolunk az 1999-ben, Budapesten a Margitszigeten lebonyolított versenyre, amely magyar aranyesőt hozott, itt a férfiak három aranyat, a hölgyek pedig egyet szereztek, már más a kép. A magyar öttusasport két legnagyobb, most is versenyző egyéniségének nem jött ki a lépés. Az egyetlen női öttusázó olimpia bajnok (2004 Athén), Vörös Zsuzsa a 17. helyen végzett. Az olimpiai ezüstérmes (2000 Sydney) Balog Gábor pedig a 23. volt.

Egy ilyen világversenyen mód van néhány beszélgetésre. Dr. Klaus Schormannal, a Nemzetközi Öttusa Szövetség elnökével, kétszer is módom volt kicserélni gondolatainkat: a sajtótájékoztatón, majd együtt ebédeltünk, bár nehezen vált meg a nagyon csinos pekingi öttusaszövetség elnöknőjétől, akivel a pekingi olimpiáról beszélgetett. Átadtam neki a könyvemet, amelyben szerepelt egy vele készült interjú. Dedikáltam és kértem, hogy szokásához híven írjon nekem valamit. Megajándékozott egy öttusajelvénnyel és a következőket írta. „Köszönöm ezt a kiváló könyvet, amely megmutatja nekem, hogy Ön milyen közel áll az öttusázók családjához. Az elnökkel áttekintettük az öttusasport jelenét és jövőjét, latolgattuk az esélyeket: azt mondta, a férfiak (magyar) jobban fognak szerepelni, mint a nők – ebben tévedett.

Az interjú részletes anyagát egy későbbi Hetedhéthatárban közlöm.

Az egyik versenynapon együtt ebédeltem Angela Yvessel, a kanadai öttusaszövetség elnökével és Kerekes Sándorral, a quebeci öttusaszövetség elnökével.

Az elnök asszonyt arról faggattam, milyen a szervezés, mi a vélemény a magyar öttusasportról, és hogy tetszik-e Magyarország, valamint mit vár lányaitól?

– Magyarország, Budapest nagyon szép – válaszolta. – Sajnos keveset látok belőle: tegnap Kerekes elnök úrral elmentünk a Piroska vendéglőbe, csodálatos halászlét ettünk. A magyar öttusasportot csodálom. Mi amatőrök vagyunk, nem kapunk állami támogatást, mindenki ingyen dolgozik, nincs ilyen segítő személyzetünk, mint önöknek. Ragyogó a szervezés, kitűnőek a körülmények. Ha lányaim a tízbe kerülnek, elégedett leszek. Pekingben a tizenötbe szeretnénk kerülni.

A legjobb kanadai hölgy az indián származású Monica Pinett a 11. lett. (Két hölgy és egy férfi kvalifikálta magát Pekingbe.)
Gyenesei Leilának az első nap szerettem volna gratulálni hatodik helyéhez, de nem tudtam megtalálni. Így gratulációmat a sportot felügyelő miniszternek, édesapjának, Gyenesei Istvánnak adtam.

Gyenesei István és a szerző

Miniszter Úr! Szerettem volna Leilának gratulálni, de nem tudtam megtalálni.

Nem csodálom, nekem sem sikerült – mondta mosolyogva.

Mit szól az eredményhez? Ez jó marketing Önnek. Igazam van?

Teljes mértében. Nagyon boldog vagyok, szinte el sem tudom hinni.

És még hátra van a váltó. Mit vár ettől?

Minden lehet. (Arany lett)

Őrzöm azt a levelet, amelyet a sportújságírók napján küldött nekem, ha most küld, még értékesebb lesz.

A miniszter megfogadta tanácsomat: minden sportújságírónak küldött.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS