Egy kis lépés a borhatalom felé • Hetedhéthatár

Napi aktuál

Egy kis lépés a borhatalom felé

Sok ezren keresték fel a 19. borfesztivált szeptember 8 és 12 között, bár a napi belépő 2300 és a heti 6300 Ft volt, ehhez egy kis vászon zacskóban egy kostolópohár járt.

Schmitt Pál köztársasági elnök a rendezvényen (Fotó: Lantai József)

Szeptember 8-án a fesztivál helyszínén a Magyar Nemzeti Galéria B épületében nyílt meg Szalay Zoltán fotókiállítása, Fölszállott a páva címmel.

A budai vár teraszainak ünnepi forgatagán 15 ország több mint 200 borászata, két színpadon közel hatvan kulturális produkció várta a látogatókat. A hazai nedűk mellett neves borkereskedők és a vendégrégió jóvoltából számos külföldi bor is bemutatásra került. A borkínálatban ott voltak a hazai és a rangos nemzetközi versenyeken érmeket, díjakat nyert borok, valamint készítőik, akik szívesen válaszoltak az érdeklődők kérdéseikre. Díszvendég a Kárpát-medence magyar borászata volt. A jó borokat jó ételek kísérték: rengeteg ínyenc falat várta a vendégeket, grill- és bográcsételek, balatoni pisztráng, fogas, kemencében sült finomságok, birkagulyás, nagyétkűeket embörös rétes, töki pompos, az édesszájúakat ropogós rétesek, kürtőskalács, szilvalekváros prósza, valamint péksütemények, szendvicsek, juh-, kecske-, tehénsajtok, és a Katona-kantin (Falatbár).

A Borkiállítás és Vásár idején és helyszínén különleges ajánlat volt a Borfesztivál vendégeinek a Borbíráló tréning! Nem kellett messzire menniük, csak a VinAgora sátorig azoknak, akik meg akartak ismerkedni a világ első borbíráló informatikai rendszerével, és szakemberek segítségével egy órára borbírává válhattak.

A fesztivál két színpadán naponta 17 órától zárásig minden igényt kielégítő zenei programokat hallgathattunk. Nyitókoncertet a Hooligans-szel, jazznapot a Hot Jazz Banddel, Benkó Dixieland Banddel, Jazzsteps-szel. A szívet melengető muzsikáról a Ghymes, a Csík zenekar, az Etnofon és még sok ismert együttes gondoskodott. Szombaton népzenei és néptáncgála, vasárnap a cigányzene virtuózai kápráztatták el a közönséget. A Borfesztiválon érdemes volt felkeresni a Jaffa Kiadó standját, ahol közismert borászaink, Lőrincz György, Heimann Zoltán és Szepsy István dedikálták a róluk szóló riportkönyveket. „A bor olyan, mint a zene. Nem kell zeneszerzőnek lenni ahhoz, hogy élményeket, érzelmeket váltson ki abból, aki belekóstol.” – mondta Orosz Zoltán harmonikaművész, a Borfesztivál fesztiválszínpadának egyik legnépszerűbb előadója.

A Borfesztivált felkereste Schmitt Pál köztársasági elnök is.

Néhány személyes benyomás. Szeptember 11-én szombat délután mikor sajtójegyemmel kilátogattam éppen zuhogott az eső, mivel fedett részeken nem nagyon lehetett borokat kortyolgatni, néhány százan lehettek a nagy területen. A színpadon a műsor nem szünetelt. Régi óhajom teljesült, dedikáltattam a Fesztivál sajtófőnökével, László Ágnessel még korábban írt Erről nem beszéltem senkinek című interjúkötetét. Sajnos a Szalay kiállítást már nem tudtam megnézni, mert éppen bezárt, de a zord időjárás dacára a neves borászok személyesen szolgálták ki a bor szerelmeseit, sőt egy bor teszt kitöltésével még egy esőkabáthoz is jutottam.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS