A tojás: nélkülözhetetlen élelem és szellemi táplálék - A Míves Tojás Múzeum a Tojás Világnapján • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

A tojás: nélkülözhetetlen élelem és szellemi táplálék – A Míves Tojás Múzeum a Tojás Világnapján

Tojás – a szó hallatán vagy láttán az ember képzeletében „belső képernyő”-jén rögtön megjelenik a jellegzetes alakú és színű képződmény, az azt tojó tyúk, a feltöredező tojásból kibúvó sárga pihés kiscsibe, netán egy krémes, piskótatekercs, vagy egy jó szalonnás rántotta képe. Igen, a tojás az új élet forrása és tápanyagokban gazdag, nélkülözhetetlen élelmiszer.

Jó ideje figyelem az orvostársadalom jeles képviselőinek időről időre a sajtó-televízió nyilvánosságát is felhasználó vitáját a tojás helyéről, szerepéről az egészséges táplálkozásban. Anélkül, hogy a vitával érdemben foglalkoznék, s előre bocsátva, hogy egészségem óvására tudatosan törekszem, megvallom rendszeres tojásfogyasztó vagyok. Mégis mondhatom – mint azt a múzeum egyik barátja is hirdeti: „Világgá kiáltom, koleszterin szintem mindenkinek ajánlom!”

„A tojásétel maga az élet” – olvastam minap egy szakcikkben. – „A tojást, az anyatejet követően legteljesebb, elsőrendű, mással nem pótolható fehérjéje, az ideális arányú zsírja, ásványi anyagai és vitaminjai teszik nélkülözhetetlenné.” Társadalmi, gazdasági fontosságára utal, hogy különféle szakmai és gazdasági szerveződések egyeztetik útját a termelőktől a fogyasztóig, s létezik és működik a Nemzetközi Tojásszövetség is.

Az elmúlt évtizedekben szokássá vált, hogy nemzetközi szervezetek – abból a célból, hogy a széles közvélemény figyelmét az általuk képviselt, illetve művelt területre, aktuális problémáira, feladataira, eredményeire irányítsák – világnapot szerveznek. Az októberi második péntek A Tojás Világnapja, immár ötödik alkalommal.

Közel két évtizede a tojás szó hallatán az én belső képernyőmön első helyen egy hímes tojás jelenik meg. Azóta gyűjtöm a népművészet, népi iparművészet szebbnél szebb alkotásait. A népi hagyományok felkutatása iránti vonzódásom növelte gyűjtőkedvemet. Azt is felfedeztem, hogy a külön-külön is érdekes, eltérő mintázatú, színezetű díszített tojások csoportosan szemlélve különösen szép, harmonikus látványt nyújtanak. Gyűjteményem egy részéből múzeumot alapítottam, s a 2000. év Virágvasárnapja óta működik az országban elsőként, s Európában is ritkaságként a csak díszített tojásokat bemutató múzeumi intézmény. A múzeum a szakma számára igyekszik a népi hagyományok tárháza, őrzője lenni, a nagyközönség számára pedig látványcentrikus bemutatója a törékeny varázslatok ezreinek. A múzeum, illetve a díszített tojások sikere mutatja, hogy a tojás díszítve betölt egy harmadik szerepet is, művészi törekvések közvetítője, a harmonikus szépség megtestesítője, az ember mentális kondíciójának szinten tartója, fejlesztője.

Úgy gondolom, a múzeum által képviselt népművészeti ág hozzá tud járulni a világnap eszmei mondanivalójának kiteljesedéséhez és önálló helye van a rendezvényen. Ha valakinek mégis kétségei támadnának, gondoljon arra, hogy díszíteni csak pőre tojást lehet. Az pedig az a természetes tojás, amiről a világnap eddig is szólt. Más közelítésben: a tojásdíszítő népművészek is „tojásfogyasztók”, ha mértékben nem is sorolhatók a nagyfogyasztók közé.

A múzeum munkaközössége úgy határozott, hogy idén tevékenyen részt vesz A Tojás Világnapja központi ünnepségének rendezésében. A programban a tojásdíszítők az ország minden részéről közreműködnek. Felvettük a kapcsolatot a Baromfi Termék Tanáccsal. Javaslatomra a rendezvény színhelyéül elfogadták Zengővárkonyt. A Pécs közeli kisközségre joggal esett a választás, hiszen a Zengő alján szép természeti környezetben található, tömegközlekedéssel is jól megközelíthető. Infrastruktúrája alkalmassá teszi nagyrendezvény fogadására, mégis a szó klasszikus értelmében vett falu. Kisközség takaros portákkal, gondosan művelt kertekkel, s nem veszett ki a kisállattenyésztés, a baromfi-, sertéstartás sem. Patinás történelmi múltú település, máig élő és tovább művelt népi, népművészeti hagyományokkal, kézművességgel, népi kismesterségekkel. Itt választottam, s találtam helyet a Míves Tojás Múzeumnak évekkel ezelőtt. A múzeum sikere és szép számú látogatója láttán mások is kedvet kaptak rá, hogy itt kiállítóhelyet létesítsenek.

Az idei Tojás Világnapja rendezőit az a cél vezérli, hogy mindazok, akik kapcsolatba kerültek a tojással, egymással is kapcsolatba kerüljenek, meglevő kapcsolataikat erősítsék. Kívánom, hogy a rendezvény járuljon hozzá a tárgyilagos párbeszédhez, tisztázódjanak a nézetkülönbségek, és a különféle érdekek a kölcsönös optimum szintjén legyenek összehangolhatók.

Október 10-én 10 órától 17 óráig gazdag program várja az érdeklődőket. Az ünnepélyes megnyitó után szakmai előadások, termékbemutatók és ételkóstolás, filmvetítés, gyermekrajz-pályázat eredményhirdetése, tojásdíszítők bemutatója és vására, a múzeum megtekintése, délelőtt és délután kulturális műsor teszik színessé a világnapot. A helyszínen kihelyezett postahivatal működik majd elsőnapi bélyegzéssel.

Mindenkit szeretettel várnak a rendezők: a Baromfi Termék Tanács és a Míves Tojás Múzeum.

NIENHAUS RÓZSA
alapító- tulajdonos


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS