Kiállítás Videcz Ferenc emlékére • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Kiállítás Videcz Ferenc emlékére

A hidasi Kardoss Fesztivál rendezvényeinek sorában 2011. június 4. napjának kora délutánján került sor az ezév januárjában, életének 67. évében elhunyt Videcz Ferenc tanár, vadász, író és költő – szerzőtársunk – emlékére rendezett kiállítás megnyitójára a hidasi Tájház udvarán.

A színes, tartalmas hagyatékból Szabóné László Irén nyugdíjas szavalta el a Hazám c. verset, és a hidasi „Hangutánzók” kórus szólaltatta meg a Zengő gyöngyszeme Dombay tó c. kórusművet Juhász Zsuzsa karvezető, kórusalapító vezényletével; majd Hidas község polgármestere, Dr. Szelle Tibor méltatta Videcz Ferencnek a falu szolgálatában végzett tevékenységét, sokoldalú életművét, és idézte meg precíz személyiségét, megköszönve egyúttal Videcz Ferencnének a kiállítás anyagának gondozását, összeállítását. Ezután felhívta a megjelenteket a Tájház külön bejáratú szobájában berendezett kiállítás megtekintésére.

Belépve balra a csipketerítős kisasztalon a levelezés dossziéja mellett ott áll az írógép, amelyen a négy, vadásztörténeteket mesélő, nagy sikerű könyv betűit „zongorázta” az író. A falakon körben több kórusmű kézzel írott kottája és verskézirat (Kihaló fogalmak), könyvborítók láthatók, tematikus tablókon pedig pillanat-mozaikokat böngészhetünk a karvezető, a vadász és az író életéből régi és kevésbé régi fotókon. Láthatjuk Hidas község önkormányzatának a községért végzett munkáért kiérdemelt oklevelét, számos vadászirodalmi díj, köztük a Nimród díj oklevelét, a Tolna megye Művészetéért Díj emléklapját, és az előttük lévő tárlóban a díjakat, plaketteket, a szomorúan hallgatag vadászkürt társaságában. A bal oldali tárlókban a megjelent antológiák, válogatások ismerősként köszöntik a látogatót, bele is olvashatunk némelyikbe, hogy kicsit élvezhessük az író jellegzetes, pontosságával is tanító, színesen láttató, és sajátos, néha szarkasztikus humorral átitatott stílusát. Ebben a tárlóban kapott helyet a kiállítással egyidejűleg megjelent posztumusz kötet, a Mária könnye. Az egyik jobb oldali tárló a folyóiratokból szemezget, a Hetedhéthatár c. magazin egyik állandó szerzőjének az ország különböző helyi folyóirataiban is megjelentek versei, szonettjei, ezeket is felidézhetjük a tárló anyagával.

Videcz Ferenc emlékét tanítványai, alkotásai, könyvei, novellái és versei, zeneművei mellett ez a kiállítás is méltó módon, élőn őrzi.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS