Játék a játékban • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Játék a játékban

November 12-én lesz a Várkonyi Nándortól Csorba Győzőig – két hét Pécs könyvtáraiban című pecsétgyűjtő játék záró rendezvénye.

A Múzeumok Őszi Fesztiválja keretében megvalósuló program egész napos kalandozást kínál az irodalom, az újságírás, a kultúrtörténet, a képzőművészet és a Hamerli Ház világában kicsiknek-nagyoknak egyaránt. Játék a játékban november 12-én, 10-21 óráig – a Pécs könyvtáraiban és a Retro könyvvásáron október 29-től november 12-ig zajló kéthetes pecsétgyűjtő akció zárónapján Pécsett a Király u. 9-ben!


Naptáron a könyv

Weinreich László pécsi magángyűjtő kiállításán kártyanaptárak szerepelnek, melyek mindegyike az olvasás, a könyv motívumait villantják fel. Láthatjuk, hogy az apró hirdetési felületek nem csak termékeket, szolgáltatásokat mutathatnak be, hanem a művelődés, a kultúra népszerűsítését is szolgálhatják az alkalmazott grafika jegyében.


Beiratkozás – kezdődik a játék!

A volt Kilenc Király Gyermekkönyvtár ruhatára a nap során új szerepet kap. A játék részeként a vendégek ingyenesen beiratkozhatnak a könyvtárba egy napra, s máris indulhatnak a játékos időutazásra. S mi vár a vállalkozó kedvűekre? Egy kicsi valóság, egy kicsi mese; irodalom és képzőművészet, könyv és történelem, jelen és régmúlt. Még az is előfordulhat, hogy felbukkannak a Hamerli Ház lakói a folyosón, az egyik lakószobában, vagy az ebédlőben, az 1930-as évek világát megidézve!


Hetedhéthatár olvasósarok

Szigeti Szabó János egyik rajza a kiállításról

Az olvasósarokban megtekinthetők a Hetedhéthatár magazin lapszámai, a kiadó könyvei – szépirodalmi és tudományokat népszerűsítő kiadványok. Az emelkedett hangulatot tovább fokozza a helyiségben berendezett kiállítás: Szigeti Szabó János festőművész könyvillusztrációi Jéki László „Hamisítók és hamisítványok” című könyvéhez készültek.


„Baráti szeretettel ajánlom könyvemet…”

A Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár gyűjteményében számos olyan dokumentum található, mely a magyar irodalom- és művelődéstörténet egy-egy közismert személyiségének kézjegyét viseli. Értékes dedikációkat, ajánlásokat találhatunk a gyűjteményben. Nem ritka eset, hogy híres író dedikálta művét saját pályatársának s egyben barátjának. Ebből a gyűjteményből láthatnak a vendégek egy csokorra valót a volt Belvárosi Könyvtár – Hamerli Vaskereskedés? – ez is a játék része! – gazdasági osztályának folyosóján.


Várkonyi Nándor és Tüskés Tibor Emlékszoba

A Hamerli család egykori lakásának első helyisége Várkonyi Nándor író, szerkesztő, kultúrtörténész hagyatékának ad otthont. Itt látható az a rendkívüli igényességgel összegyűjtött könyvtár, mely Várkonyi munkásságának a „hátországot” jelentette. A szobában Tüskés Tibor íróról, tanárról, szerkesztőről is megemlékezünk. Itt már igen nagy a valószínűsége annak, hogy a folyosón megjelenik a Hamerli család egyik-másik tagja! Játék? Valóság? Mese? Döntsék el a kedves látogatók!


Pannónia Nagyszálló – Hamerli Imre megvalósult álma

Pannónia Nagyszálló – Hamerli Imre megvalósult álma

Pécs gazdaságtörténetének meghatározó szereplője a Hamerli-dinasztia. Nevéhez fűződik a világhírű Pécsi Kesztyű, valamint a Király utcában hosszú évtizedeken át működött vaskereskedés. A város egyik nagy múlttal rendelkező szállodája, régi nevén Pannónia Nagyszálló, ma Hotel Palatinus megépítése szintén a Hamerli család érdeme, építtetője Hamerli Imre volt. Komlós Attila fotókiállítása a nagy múltú szálloda belső tereinek részleteire hívja fel a figyelmet. Imre unokaöccse, Antal, szenvedélyes fotós és filmes – ő készítette 1939-ben az „Egy nap Pécsett” című filmet. Elképzelhető, hogy az ő fotói vannak a kiállításon?


Hamerli ebédlő

A lakás különösen figyelemre méltó helyisége az ebédlő. Korabeli famennyezete, a nagy ovális asztal legendás történeteket tudna mesélni. Itt gyűlt össze szombatonként és ünnepek alkalmával a nagy család, a rokonság. Hétköznapokon pedig a vaskereskedés dolgozói ebédidőben fölmentek, és itt ebédeltek. November 12-én este 9 órakor is ide, az ebédlőbe érkezik „mindenki, aki számít”, és elkezdődik a „Várkonyi Nándortól Csorba Győzőig” című pecsétgyűjtő játék sorsolása. Gazdára találnak a könyvcsomagok, sőt még az is könnyen előfordulhat, hogy a sorsolást követően megjelenik Hamerli Teréz férje, Geiger Kálmán, keménykalappal a fején, munkahelyéről, az Arany Sas patikából jövet, és hoz egy pohárka Mecsekit, hogy koccinthasson a nyertesekkel!

Szervezők: Csorba Győző Megyei-Városi Könyvtár, Hetedhéthatár, Pannon Klassz Közösség Kulturális Klaszter, valamint sok önkéntes.
A korhű hangulat támogatója: Kovács Kata Kreáció – http://divatgaleria.hu

Kapcsolódó írás: a játék bemutatása és letölthető pecsétgyűjtő lap


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS