Babusa János szobrai a Pécsi Országos Színházi Találkozón • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Babusa János szobrai a Pécsi Országos Színházi Találkozón

Színészportrék a Széchenyi téren

Június 17-ig tekinthetők meg Babusa János szobrászművész kiállításai a Pécsi Országos Színházi Találkozó egyik eseményeként. A többes szám nem tévedés, hiszen egyszerre két tárlat is várja a művészet kedvelőit. A Széchenyi téren, a Magyar Teátrumi Társaság sátra előtt híres színművészek portréit lehet megtekinteni Gózon Gyulától Berki Lilin át Fehér Ildikóig. A Király utcai Ferenczy Károly Galériában pedig egész alakos szobrok láthatók.

II. János Pál pápa

Babusa János 1964-ben született Gyulán, 14 éves kora óta él Budapesten. Műterme a Gózon Gyula Kamaraszínházban található, innen a kapcsolat a színművészettel, színészekkel. Az előadásokból, próbákból fakadó élmény ihlette színészportréit, zsánerszobrait. Köztéri alkotásai közül kiemelkedő műve II. János Pál pápa szobra a fővárosban, Mindszenthy József bíboros szobra Budaörsön. Mindkettő életnagyságnál nagyobb kőszobor, melyeket a művész saját maga faragott.

Hegedűs

A művész a Ferenczy Károly Galériában megrendezett kiállításon tartott tárlatvezetést. A kiállítótérben a művek témák szerinti csoportosításban láthatók. Nem egy-egy alkotói korszak munkáival állunk szemben, a művek eltérő időpontokban készültek. A vallási témájú alkotások közül a fővárosban látható II. János Pál szobor arányosan kicsinyített, porcelán változata a mankóra támaszkodó idős egyházfőt jeleníti meg, aki szenvedésével is példát mutat, erőt, biztatást áraszt. A Szűz Mária halotti lepellel című alkotás az 50-55 éves Máriát ábrázolja, kezében tartva a Torinói Szent Lepelre emlékeztető, Krisztus-arcot megjelenítő leplet. Mária alakjának ilyen megformázása meglehetősen ritka, hiszen a műalkotások nagyrészt fiatalon – Krisztusnál is fiatalabb korban jelenítik meg. Babusa János szándékolt célja a bibliai történet valós bemutatása volt.

Pillangó

A műalkotások következő csoportját képezik a dél-lengyelországi ihletésű, idős zsidó bölcseket, művészeket, jellegzetes testtartású férfialakokat ábrázoló szobrok. A kiállításon megtekinthető női alakok szintén a valósághű ábrázolás jegyében készültek. Az 1990-es évek elején megalkotott Pillangó című alkotáson látható fiatal hölgy az akkor újdonságnak számító tetoválásról „lebbenti fel a fátylat”; a Táncos, vagy például a Vastag Margó a szoborábrázolásban gyakran idealizált vékony figurák helyett a valódi nőiességet jelenítik meg.

Babusa János, A színész Petőfi c. szobrával

Végül, de nem utolsó sorban eljutunk a kiállítás fő témájához, mely a POSZT idején természetesen a színház. Láthatjuk Shakespeare aprólékosan kidolgozott alakját, könyvvel a kezében. Fő helyen láthatjuk Petőfi mellszobrát, A színész Petőfi (Az én Petőfim) címmel. Az alkotás alapját nem a közismert Orlay Petrich Soma festmény képezi, hanem az 1844-ben készült dagerrotípia, mely a költő-színészt eredeti valójában ábrázolja. A korabeli felvétel digitalizálása és restaurálása után előállított kép alapján mintázta meg Babusa János a mellszobrot.

A kiállításon természetesen a felsoroltaknál jóval több mű látható, jelen tudósítás célja leginkább az érdeklődés felkeltése volt. Aki csak teheti, látogasson el a POSZT zárásáig hátralevő napokban a Széchenyi térre és a Ferenczy Galériába. Utóbbi helyszínen minden nap délután 4 órakor a művésszel személyesen is lehet találkozni.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS