Mofetta-kezelés: receptre felírva - tb-támogatott a természetes széndioxid gyógygázfürdő • Hetedhéthatár

Emberi tényező

Mofetta-kezelés: receptre felírva – tb-támogatott a természetes széndioxid gyógygázfürdő

Kezelés a széndioxid szárazfürdőben, Mátraderecskén

– Nyolc és fél éves kitartó munkánk eredményeként 2012.  augusztus 1-jétől az OEP által támogatottan vehető igénybe a természetes széndioxid gyógygázfürdő, a mofetta Mátraderecskén – tájékoztatott dr. Gyetvai Gyula igazgató-főorvos. – Évente 2×15 kezelést finanszíroz az OEP. Szakorvossal kell feliratni a receptet, ugyanúgy, mint más gyógyfürdőbe, valamint két kezelőlapot is kell a recepttel együtt hozni.

Egy kezelés díja 1700 forint, ebből 1020 forintot térít az OEP, így a betegnek 680 forintot kell fizetnie.

A széndioxid szárazfürdő kezelés végén a szakápoló segít a nehezebben mozgóknak a kijövetelkor

Dr. Gyetvai Gyula elmondta, hogy ez az évi 40 milliós egészségügyi beruházás közel 120 millió forintot hoz az OEP-nek, ugyanis a széndioxid gyógygázfürdős kezelésen részt vevő betegeknek ritkábban kell kórházba menniük, kevesebb infúzióra van szükségük, csökken a gyógyszerfogyasztásuk.

Az elmaradt amputációk forintális értéke pedig egy külön kategória, hiszen egyrészt a műtéti költség, a protézis elkészítése, a rehabilitáció jelentős összeg, ez a kezelés eredményeként sok esetben megtakarítható, továbbá a megmaradt végtag előnye a beteg életminőségét tekintve pénzben ki sem fejezhető.

A kezelésre a következő szakrendeléseken írhatnak fel receptet a szakorvosok:

kardiológia, érsebészet, orvosi rehabilitáció (mozgásszervi területen), fizikális medicina és rehabilitáció, fizioterápia, ortopédia, traumatológia, angiológiai vagy diabetológiai szakellátóhely belgyógyászat szakképesítéssel rendelkező szakorvosa.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

A széndioxid gyógygázfürdőjavallatai:

 

 

 

 

 

 

A széndioxid szárazfürdő helyszíne: a “gödör”

 

 

 

 

 

 

 

végtagok krónikus elzáródásos verőérbetegségei, diabeteszes angioneuropatia (ér- és idegrendszeri károsodás), poszttrombotikus szindróma (trombózis utáni állapot), Buerger-kór, Raynaud-szindróma, progresszív szisztémás szklerózis, renyhén gyógyuló lábszárfekély, oszteopéniás állapotok (csontritkulás).

A receptről nem hiányozhat az OEP kód 094 900 – természetes széndioxid gyógygázfürdő Mátraderecske és a kezelésszám.

A kezeléseket a vény kiállításától számítva 30 napon belül meg kell kezdeni. Az útiköltséget az OEP szintén megtéríti.

A mátraderecskei természetes széndioxid gyógygázfürdő épülete

A Széndioxid Szárazfürdő és Gyógyászati Központ címe: 3246 Mátraderecske, Mátyás u. 19/a, telefonszáma: 06-36/576-200, e-mail-címe: mofetta@mofetta.eu.

____________________

Korábbi megjelenéssel több írás is olvasható a mátraderecskei természetes széndioxid gyógygázfürdőről, a mofettáról a Hetedhéthatár honlapján – a szerző szintén L. Csépányi Katalin, az archívum-szerző rovatban ezek az írások megtalálhatók a szerző neve alatt.

Print Friendly, PDF & Email

Hozzászólások

5 hozzászólás van ehhez: “Mofetta-kezelés: receptre felírva – tb-támogatott a természetes széndioxid gyógygázfürdő”


 1. Erosen meglepodtem, hogy eddig senki nem szolt hozza! Felelmetes a tajekozatlansag! Az erszukulet es a venas keringesi zavar nepbetegseg. A termeszetes CO2 kb. 98 szazalekban felszivodik az errendszerben. En dolgoztam egeszsegugyi teruleten es a szakorvos azt mondta, hogy az amputalasok kb. 90 szazalekat el lehetne kerulni, ha idoben kezdenek a CO2 kezelest. Tisztelettel: N.A.

  Hozzászóló: Nagy Antal | 2013. július 18., 20:31
 2. Tisztelt N. A.! Mint szerző, köszönöm a hozzászólását – ezért is írtam már többször a HHH-ban a mofettáról (2003-tól). Szeretném, ha minél több rászorulóhoz eljutna a mofetta híre! Mofetta a Mátrában címmel nemrégiben indult egy sorozat az oldalunkon, ahol is egy gyulai “mofettás” osztja meg a mátraderecskei élményeit az olvasókkal. Üdvözlettel: L. Csépányi Katalin

  Hozzászóló: L. Csépányi Katalin | 2013. július 20., 14:15
 3. Azért az is érdekes, hogy egy ilyen remek lehetőség van a gyógyulásra, akkor a házi orvosok akik tudják a betegek problémáit, miért nem hívják fel a figyelmet a betegeknek erre a lehetőségre ami úgy a beteg mint az állam javát szolgálná.
  Az embernek olyan érzése lehet, hogy a mai társadalomban nem érték az ember és aki beteg attól a legkevesebb segítséget is csak megvonják. Itt már csak a focipályák fontosan és nem a betegek gyógyulása? !!!

  Hozzászóló: Tóth Györgné | 2013. szeptember 8., 16:48
 4. Szerencsére a mofetta hírét a betegek megállíthatatlanul terjesztik, de már sok orvos is ismeri és küldi a betegeket Mátraderecskére gyógyulni. Én személy szerint tizenegyedik éve tapasztalom meg évente többször is a mofetta gyógyhatását. Az elmúlt években igen sok betegtárssal beszélgettem. Végül is az igazi referenciát a visszajárók jelentik… A Hetedhéthatár oldalán pont egy gyulai mofetta-látogató írja meg élményeit. Ajánlom figyelmébe a hétrészes írást. Minden jót kívánok – L. Csépányi Katalin

  Hozzászóló: L. Csépányi Katalin | 2013. szeptember 9., 11:40
 5. Tisztelt Szerző!
  Olvasva a fenti leírást ledöbbentem! Egy órája voltam édesanyámmal érsebésznél aki felajánlotta Co2 mofetta gázkezelést. 10 alkalom 50000 ft.!!!!!
  Egy szóval sem említette a ,,receptre ” lehetőségét! Mindannyian tudjuk miért!
  A kérdésem az, hogy ha sikerül is fölíratni akkor hol van lehetőseg a kezelésre?
  Megköszönöm kedves válaszát!
  Tisztelettel,
  Nagy Mária

  Hozzászóló: Nagy Mária | 2020. január 9., 20:39

Szóljon hozzá!Archívum

Hirdetés