Dübörög a Jameson CineFest nemzetközi Filmfesztivál • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Dübörög a Jameson CineFest nemzetközi Filmfesztivál

A kilencedik alkalommal megrendezésre került Miskolci Nemzetközi Filmfesztivál második napján szeptember 15-én én is ott jártam. Mielőtt benyomásaimat és az eseményeket ismertetném, egy tavalyi véleménnyel és az idei fesztivál programba írt államtitkári  idézetekkel kezdem.

„A Jameson Cinefest, a fiatal film miskolci szemléje nemcsak él és túlél, hanem meg tudta őrizni azt a magas színvonalat, amivel az utóbbi években kiemelkedett a honi fesztiválmezőnyből. A mezőny egésze biztos ízlésről és a nemzetközi filmtermés beható ismeretéről tanúskodott.” – Báron György, Élet és Irodalom 2011.

„Mintha Miskolc elhatározta volna, hogy a magyar filmes főváros lesz és feliratkoznak a legismertebb nemzetközi fesztiválok sorába. Ehhez csak gratulálni lehet. És persze a magunk módján támogatni és szurkolni, hogy elképzeléseik megvalósuljanak.” – Simon László kultúráért felelős államtitkár.

A filmfesztivál szervezői emléktáblát is avattak szombaton  délelőtt Ricsén, Zukor Adolf, a Paramount Pictures filmstúdió alapítójának szülőhelyén. A Művészetek Háza nagytermében először Az élet csodaszép című, közel velem egykorú film vetítésére került sor, majd három premiervetítésre is beülhettek a nézők, közülük két film a nemzetközi versenyprogram része, Rebecca Thomas: Szeplőtelen fogantatás és Craig Zobel: Szolgálatkészség című alkotása. Az Uránia teremben a verseny-dokumentumfilmek forogtak  Lakos Nóra Magyar bajusz, Matusik Szilárd Vakondok 2,  Balog György Tüskevár. A Béke teremben pedig az Iránytű -workshopon a hazai dokumentumfilmes szakma képviselői találkoztak a támogató szervezetek vezetőivel. Este viszont a zenekedvelők örülhettek, hiszen egy fantasztikus zenei utazásra vitte el őket a Kerekes Band.

A programok közül kettőről számolok be. A fesztivál idén immár harmadik alkalommal adott helyet az Iránytű dokumentumfilmes programnak. A szakmai fórumon, amely 13 órától 17 óráig zajlott, mind a film készítői mind a támogatói oldal képviseltette magát. Két témakör került megvitatásra: az egyik az új hazai pályázati rendszer tapasztalatai, a másik a magyar dokumentumfilmek esélyei külföldön. A támogatói oldal részéről jelen voltak a Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság, a Médiaszolgáltatás Támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) és HBO Támogatási Terület munkatársai. A támogató terület munkatársai szerint az új pályázati rendszer sokkal jobb, mint a korábbi és átlátható. Többen közülük hangsúlyozták, hogy elegendő az az információ, amely a pályázati rendszerben előírt. Egyikük elmondta, hogy 800 oldalt kell átvizsgálniuk. A pályázok szerint nem veszik figyelembe sokuknak a szakmai múltját és nincs lehetőségük, hogy ezt írásban rögzítsék. Hangsúlyozták, hogy az elbírálók szubjektíven döntenek és formális a konzultáció. Hiányolták, hogy a legfontosabb személyek nem vettek részt ezen a tanácskozáson. Az álláspontok megmerevedtek.

Az élet Csodaszép című filmhez a közeli étteremben elfogyasztott fesztivál menü után érkeztem és nemcsak a film volt régi. Egy kedves hölgy zseblámpával kísért a terembe. Nem emlékszem, mikor történt ez utoljára velem, hogy nem kellett botorkálnom. Az 1946-ban készült amerikai film rövid tartalma. Karácsony estére a főhős George Bailey lába alól kicsúszik a talaj. Az általa vezetett kisvárosi takarékpénztár a csőd szélén áll. A bank revizor irodájában várja. Úgy érzi, értelmetlen az élete, senkinek nincs rá szüksége, és az egyetlen kiút az öngyilkosság, mert ezáltal 500 dollárhoz jut családja. Az égben felfigyelnek a kétségbeesett emberre és egy szárnyaira 290 éve váró angyal kapja  a „nagyfőnöktől” azt a feladatot, hogy hozza rendbe a dolgot. Az angyal megmutatja neki, milyen sivár lenne a város az ő áldozatos tevékenysége nélkül.

A tanulság egyértelmű. Az élet szép, és élni érdemes! A rendező a szicíliai születésű Frank Capra. Háromszor nyerte el a legjobb rendezés Oscar-díját. Egyike azoknak, akik kialakították az amerikai filmvígjáték alapjait. Legismertebb filmjei: Ez történt éjszaka, Becsületből elégtelen és az Így élni jó.


Hozzászólások



Archívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS