Azok a régi szép idők… Kalandozások a régi Pécs városában – 61. • Hetedhéthatár

Kultúra, művészet

Azok a régi szép idők… Kalandozások a régi Pécs városában – 61.

Fejezetek a pécsi mozik történetéből (folytatás)

 

A Park mozi nyitása

 

Dunántúl, 1925. december 25.

A pécsi Park mozi nyitása sok gondot okozott az Apolló Projektograph Rt. Igazgatóságának. Az ország gazdasága a vesztes I. Világháború után súlyos nehézségekkel küszködött. Válságok, forradalmak, egekbe szökő infláció. Pécsett még ennél is súlyosabb volt a helyzet. Az országos gondokon kívül még a hároméves szerb megszállás külön is tovább nehezítette a körülményeket. A Részvénytársaság éléről távozott Zsolnay Miklós, aki 1919. február 15-én végképp elhagyta Pécset.

A pécsi újságok csak szűkszavú hírekben adtak hírt a fontos eseményről.

„Parkmozi Pécs legújabb látványossága. A Park mozi f. évi december 25-én nyitja kapuit. Sok évi tapasztalat leszűrődött tanulságai ezen minden ízében modern kultúrintézmény szolgálatába lett állítva.

A Nordisk Film Company ezidei legnagyobb attrakciója a „Robinzonok” nyitja meg a legjobb filmtermékek sorozatát. A pénztárelhelyezés páratlan a maga nemében, úgy, a közönség kényelmének, mint kiszolgálásának szempontjából. Két pénztár áll a közönség rendelkezésére. Az 1. számú pénztár adja ki a 6 és 9 órai, a II. számú pénztár pedig a 3, ½ 5 és ½ 8 órai jegyeket. Nappali pénztárak pedig 10-12 óráig működnek.

Telefon előjegyzés 9-81. szám alatt 9-10 óráig.” (Dunántúl 1921. december 21.)

„Méreteiben meghaladta az Apollót, nézőterére 680 ülőhelyet rögzítettek, s a várakozó látogatók kényelmét nagyméretű előcsarnokkal biztosították. Központi fűtés és a tetőbe épített szellőzőkészülék biztosította a megfelelő klímát, illetve a levegőcserét. Érdekesség, hogy az utóbbi létesítését a rendőrség előírásban „…a tűz estén keletkező füstgomoly kivezetésével” indokolta.

Dunántúl, 1925. december 25.

A építők, akárcsak az Apollónál, itt is gondoskodtak az esztétikus miliőről. Ismét Gebauer Ernőnek adták a megbízást a nagyterem falainak díszítésére.” (Lippenszky István: Pécs mozitörténete 1983. Baranya megyei Moziüzemi V. kiadása. 74-75 p.)

A Park mozi kerthelyisége  1923. július 8-án este, két előadással nyitotta meg kapuit a pécsi mozirajongók előtt.

1100 férőhelyével kellemes nyáresti kikapcsolódást és programot jelentett a szórakozni vágyóknak.

.

Egy kis karácsonyi előzetes…

A pécsi filmszínházak karácsonya 1925-ben

Dunántúl

„A pécsi közönség nagy igényei súlyos gondot okoznak a filmszínházak vezetőségének. A hármas ünnep súlyos dilemma elé állította a filmszínházakat. Sikerült azonban a kérdést közmegelégedésre olyképen megoldani, hogy mind a két színház nap-nap után a műsorok legjavából kiválogatva egy-egy világattrakciót mutat be.

Ezen grandiózus műsorok sorozatát a First National mesterműve: „Az elvált asszony” vezeti be az Apollóban, melyben Corrine Griffth ragyogtatja nemcsak művészetét, hanem szebbnél-szebb toilettejeit. Evvel párhuzamosan a Park mozi a Paramount egyik legnagyobb attrakcióját, „A csókos sziget”–et mutatja be Bebe Daniels és Richard Dix – ezen művészpár – ragyogó játékával.

Dunántúl, 1925. december 25.

A második nap újabb meglepetést hoz. Míg az Apollo az „Arizona gyöngye”-t egy a közönség szívéhez közelálló sujet-ben fogja karácsonyi sikereit öregbíteni, addig a Park mozi egy ízig-vérig amerikai izgalmas bravur-filmet: „A riporter görlice” –t mutatja be, melyben egy női filmszereplő a leghajmeresztőbb mutatványokkal tartja mindvégig izgalomban a közönséget. Amit az Apollo Projektograph Rt. vezetősége ígér, azt mindig be is szokta tartani. A harmadik nap tehát kell, hogy fokozza a sikert, miután ezen a napon a nagy ágyukat vonultatja fel. Az Apollo Budapestet megelőzve mutatja be Iván Mosjoukin legújabb mesterművét: „Szerelem a szerelemért”, melyben Natalia Liszenko és Jean Angelo (az „Atlantis” főszereplője) játsszák a főszerepet. Egy napra, pedig sikerült a Park mozi részére megszerezni a First National parádés filmjét. „Az elsüllyedt világ”-ot., amely Conan Doyle világhírű hasonló című regényét tárja a közönség elé. A hétfői Park mozi műsoráról pedig külön fejezetet kellene írni. A világ leghatalmasabb alkotása: „Az operaház fantomja” kerül bemutatásra, melyben Lon Chaney önmagát múlja felül. Ezen film legnagyobb érdekessége az a rettenetes pánik, melyet a párizsi Operaház előadás közben lezuhant nagy csillárja okozott. Ennél tökéletesebb rendezést még nem volt alkalmunk látni. Egyszóval az Apollo Projektograph Rt. ezen karácsonyi programjával reméli, hogy a közönség legkényesebb igényeit is sikerül kielégíteni.” (Dunántúl 1925. december 25.)

Folytatása a következő számban.


HozzászólásokArchívum

Partnereink

Hozzászólások

DISQUS